Na Steamu vychází v poněkud nešťastném stavu legendární JRPG Chrono Trigger
zdroj: tisková zpráva

Na Steamu vychází v poněkud nešťastném stavu legendární JRPG Chrono Trigger

28. 2. 2018 16:21 | Preview | autor: Adam Homola |

Asi není potřeba dlouze spekulovat o tom, zda můžeme Chrono Trigger zařadit mezi nejlepší (J)RPG všech dob. Místo mezi nejlepšími si hra z roku 1995 zasloužila právem a teď, po řadě ostatních platforem, vychází konečně i na Steamu. Jenže to má hned několik háčků.

Vývojáři se holedbají, že nejde o původní verzi, ale o značně vylepšenou hru optimalizovanou pro moderní PC. K rozmáchlému dobrodružství původní hry přidávají navrch ještě dva dungeony: Dimensional Vortex a Lost Sanctum. Ty, jakkoliv jsou nové, jsou jistě dobře známé hráčům mobilních verzí (Android, iOS, DS), kde se už dříve objevily.

Dalším bonusem má být optimalizovaná grafika, vylepšené zvuky a hudba, možnost hrát na klávesnici a myši či na gamepadu, nebo třeba nová funkce automatického ukládání, která ale nijak nekoliduje s původním systémem Save Point.

To všechno zní jako rajská hudba pro JRPG-pozitivní uši, jenže chyba lávky. Square Enix se na svoji legendární hru tak trochu vykašlal a verzi pro Steam odflákl. Alespoň to jde vyčíst z podrážděných reakcí hráčů na Steamu v recenzích i v diskuzích.

zdroj: Archiv

Podle nich šlápl vydavatel vedle už tím, že Chrono Trigger na Steamu je pouhým (a prý ještě špatným) portem mobilní verze hry. Jako by to samo o sobě nestačilo, na hru je ještě aplikován filtr pixel smoothing, který všechno nepěkně rozmazává, což lze vysledovat i z obrázků či přiloženého traileru.

Údajně také nejde měnit rozlišení, byť jich má hra nabízet několik. Chrono Trigger se prý jednoduše zapne v rozlišení vašeho monitoru, a tím jakékoliv nastavování hasne. Nemožnost změnit nastavení jednotlivých kláves v ovládání také příliš nepotěší.

Podobně odfláknutý port zamrzí obzvláště u tak oblíbené a povedené hry, která by si měla ze strany svého vydavatele zasloužit tu nejlepší možnou péči. Proto, pokud si chcete Chrono Trigger za každou cenu zahrát, sáhněte raději třeba po mobilních verzích. Ty dostaly s vydáním verze na Steamu velký patch, který je rozšiřuje o některá vylepšení PC verze.

Nejnovější články