Crusader Kings II: Rajas of India přinese i lov na tygry
zdroj: tisková zpráva

Crusader Kings II: Rajas of India přinese i lov na tygry

25. 3. 2014 12:28 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Dnes vychází další expanze ke Crusader Kings II, jmenuje se Rajas of India a navzdory jednomu neuváženému tvrzení ve Fight Clubu se k ní pokusím dostat a zrecenzovat ji. Prozatím si ale musíme vystačit s pár postřehy, které k rozšíření prozradil šéf designu hry, Henrik Fåhraeus.

V rozsáhlém rozhovoru naťuknul spoustu věcí, přičemž primární je, kromě zřejmého rozšíření mapy na Indii, přídavek nových náboženství. Ta budou shrnuta ve skupině nazvané Dharma, jež se bude vyznačovat větší snášenlivostí vůči ostatním náboženstvím, primárně těm indickým. Díky tomu nebudou mít tyto věrouky své hereze a tím pádem o starost méně při vládnutí.

Novým výrazným prvkem, který vám může nadělat vrásky bude kastovní systém. V něm bude obecně platit, že je velmi snadné ztratit vyšší kastu a je velmi obtížné získat vyšší kastovní postavení. Vládce by měl být ideálně kšátrja, ale stačí jeden nedomyšlený sňatek a vaše děti už zdědí nižší kastu. No a pak si za takového potomka pěkně hrajte, když na něj ostatní koukají skrze prsty. Získat vyšší postavení půjde třeba diskusí s Brahmány, ale to musíte mít pořádný Learning u své postavy. A nebo si to zaplatíte haldou zlata a piety.

Indie přinese i specifické události. Takový lov na tygra zní skvěle, stylově a nejspíš vašemu vládci přivodí nějaké veselé zranění, na které za deset let zemře (všichni víme, že to jsou momenty, kvůli kterým Crusader Kings II milujeme). V armádě budete moci mít bojové slony. Bojové slony! Ale zpátky k náboženstvím. Konkrétní náboženství (hinduismus, buddhismus, džainismus) bude samozřejmě poskytovat určité bonusy (a postihy). Třeba džainisté budou mít díky mírumilovnosti stabilní, klidný, dá se říci díky své stabilit mocný stát. Ale vyhlásit za ně někomu válku, to bude běh na dlouhou, možná nekonečnou trať.

Buddhisté budou mít velké bonusy do vzdělávání a technologií a hinduisté zase patří k těm, co mají rádi války a tak jejich casus belli bude laciné a snadno dosažitelné. Třeste se sousedé. Kromě toho všeho dozná základní podoba hry v Rajas of India i dalších drobných úprav. Bude rozšířená mapa Afriky. Původně se prý plánovala expanze, která by se věnovala východní Africe, ale nakonec z ní sešlo, protože tvůrcům došlo, že by ji moc lidí nekoupilo. Obávám se, že mají pravdu, ale stejně je to škoda. Lehkého překopání se dočkala oblast Persie a Afghánistánu a také invaze Timúrovců a Seldžuků, plus ještě přibyla vlna pod vedením Sabuktigina, která vytvořila Ghaznovskou říši a zasáhla i Indii.

Nejnovější články