Online platforma Galaxy propojí v multiplayeru hry koupené na Steam a GOG
zdroj: tisková zpráva

Online platforma Galaxy propojí v multiplayeru hry koupené na Steam a GOG

5. 6. 2014 21:55 | Novinky | autor: Petr Poláček |

V roce 2008 vyplnila služba GoodOldGames díru na trhu. Začala prodávat staré klasiky upravené tak, aby fungovaly na moderních operačních systémech. O šest let později si na GOG.com kupujeme staré hry, nové nezávislé hry a časem si díky systému GOG Galaxy možná zahrajeme multiplayer v jedné hře bez ohledu na to, jestli je koupená na Steam, GOG nebo jiné službě. Vedle oznámení konkrétního data vydání, představení sběratelské edice a nových záběrů z RPG Zaklínač 3 totiž zástupci CD Projektu na letní tiskové konferenci představili platformu GOG Galaxy, která by se uživatelům GOG mohla líbit.

V současné době má uživatel GOG.com možnost stahovat hry po jednotlivých souborech nebo prostřednictvím dedikované aplikace. Jakýkoli update hry ale musí stahovat a aplikovat ručně. Jednou z funkcí připravované platformy GOG Galaxy je proto automatické updatování zakoupených her.

Jde o funkci nepovinnou, takže staromilci (hlásím se dobrovolně) nové funkce Galaxy využívat nemusí a všechny hry i updaty si mohou stahovat ručně. Zpohodlnění hráči ale nechají Galaxy běžet jako Steam a nová platforma bude všechny hry zakoupené na GOG udržovat aktuální. Příjemné ovšem je, že po zalogování na web GOG.com už bude služba nabízet jenom aktuální verze her - ne základní hru a patche k ní, jak je tomu doposud.

Druhou funkcí Galaxy je možnost kdykoli být kvůli hraní singleplayer segmentu hry off-line. K tomu není třeba nic dodávat. Zkrátka můžete nechat Galaxy běžet na pozadí a být pořád připojení k netu, nebo aplikaci přikážete, aby se odpojila. Steam umí ovšem off-line také.

zdroj: Archiv

Co ale Steam neumí, a jde zjevně o nejzajímavější funkcí GOG Galaxy, je možnost hrát multiplayer v rámci jedné hry bez ohledu na to, jestli jste ji koupili na GOG, Steamu a výhledově i v jiné službě. Jde o řešení, které CD Projekt musí vždy dohodnout s konkrétním vývojářem, aby fungovalo. Přesto jde o zajímavý koncept, které kdyby se ujal, rozhodně sklidí aplaus. Prozatím ale GOG Galaxy bude fungovat jenom s titulem The Witcher: Adventure Game, což je karetní RPG určené původně pro mobilní platformy, do jehož bety pro PC a Mac se můžete zapsat na této stránce.

GOG Galaxy by podle plánů CD Projekt měla výhledově fungovat pro hry prodávané na GOG, Steam a dalších platformách. Detaily však chybí a chybět zřejmě nějaký ten měsíc budou.

Další informace o GOG Galaxy najdete na oficiální stránce. Termín spuštění Galaxy je neznámý, vyšetřování pokračuje.

Nejnovější články