Autoři skvělých 80 Days a Heaven’s Vault chystají novou hru. Tentokrát o králi Artušovi
zdroj: Inkle Studios

Autoři skvělých 80 Days a Heaven’s Vault chystají novou hru. Tentokrát o králi Artušovi

3. 4. 2020 15:15 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Momentálně neexistuje herní studio, na jehož tvorbu bych se těšil víc než na novou hru od Inkle. Ze všeho, co jsem od něj kdy vyzkoušel, jsem si odnesl nezapomenutelné zážitky – mobilní verze Sorcery mi připomněla kouzlo starých gamebooků, 80 Days ukázaly, jak se na malém prostoru vypráví příběh a buduje svět, a Heaven’s Vault je nádherná, melancholická výprava za archeologií a lingvistikou. Jsem proto nadšený, že další hry se dočkáme už v létě a že se bude věnovat nesmírně zajímavému tématu.

Nový projekt nese jméno Pendragon a jde o narativní taktickou hru. Toto slovní spojení kombinované s unikátním grafickým stylem mnohým z vás možná připomene The Banner Sagu, další hru, která umně skloubila strategii a vyprávění do jednoho koherentního celku, ale v Pendragonovi má vyprávění fungovat ještě trošku jinak než mezi fantasy Vikingy.

Spíš než ve filmečcích mezi jednotlivými bitvami by se měl příběh odvíjet přímo v nich. Zda se vám podaří opět sjednotit rytíře Kulatého stolu a zachránit život králi Artušovi v jeho poslední bitvě, bude záviset na každém jednotlivém tahu. Ustoupíte, nebo zaútočíte? Rozplyne se sen o Kamelotu, nebo ho ještě chvíli udržíte v říši bdění? Každý váš tah prý má trvalé příběhové následky a ztráty jsou nevyhnutelné.

Zatím mi není úplně jasné, jak přesně bude boj fungovat, ale autoři zjevně skutečně připravují tahový taktický soubojový mód, což je pro ně, pokud vím, novinka. Z obrázků to vypadá na inspiraci šachy – některé figurky (hrdinové) se podle všeho pohybují diagonálně, zatímco jiné volí přilehlé čtverce spojené aspoň jednou stranou.

zdroj: Inkle Studios

Pendragon si zřejmě vypůjčí mechaniky z žánru roguelike, protože Inkle láká na téměř nekonečnou znovuhratelnost a na to, že vám postavy, včetně té hlavní, mohou úplně klidně umřít. Pak nastane čas zkusit to znovu. Nejspíš se vám na první pokus k Artušovi dorazit nepodaří – a pokud bude král Británie stát sám proti Mordredově přesile, musí zahynout.

Hlavní hrdina se bude měnit podle toho, koho si do této pozice vyberete, a kromě jiných schopností s sebou přinese i narativní speciality. Morgana je zrádná, královna Guinevra lituje svých chyb, Gawaine je opilec, Lancelot je… Francouz. Zajímavá slabina, i když z pohledu Britů to nakonec možná bude ten největší ze všech možných hříchů.

Pendragon je, slovy autorů, „digitální vyprávěcí stolní hra plná elegance, emocí a nekonečných možností“. Zní mi to skvěle, možná i proto, že se zrovna prokousávám dlouhými, ale nesmírně zajímavými Mlhami Avalonu, takže jsem na Artuše a jeho nedokonalé kumpány perfektně naladěný. Jen si budu muset spolu s vámi počkat do léta letošního roku.

Nejnovější články