Váš kouzelník či čarodějka v Hogwarts Legacy může být trans
zdroj: Foto: Se svolenm Avalanche / Hogwarts Legacy

Váš kouzelník či čarodějka v Hogwarts Legacy může být trans

3. 3. 2021 7:30 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Příští hra ze světa Harryho Pottera, Hogwarts Legacy, vám umožní si přizpůsobit hlas a typ těla nezávisle na pohlaví vašeho hrdiny, které si ale budete muset vybrat kvůli příslušné ložnici ve společenské místnosti vaší koleje. Studio se tím chce vymezit proti komentářům J.K. Rowling, které část fanoušků vnímá jako transfobní a před časem vzbudily značnou kontroverzi. Informoval o tom Jason Schreier ve svém článku pro Bloomberg.

Akční adventura s RPG prvky Hogwarts Legacy, která je momentálně plánované na rok 2022, vás na začátku nechá vytvořit postavu, které můžete přiřadit femininní či maskulinní hlas i typ těla, přičemž si až poté vyberete, jestli vás ostatní budou oslovovat jako „kouzelníka“, nebo „čarodějku“. Schreierovi to sdělily zdroje blízké vývoji hry, které požádaly o anonymitu, protože nesmějí mluvit s novináři.

Podobné možnosti přizpůsobení jsou v posledních letech stále častější, v případě Hogwarts Legacy jsou ale zajímavé kvůli autorce knižní předlohy. Ta se dehonestujícím způsobem vyjádřila k označení „menstruující osoby“, které jsou podle ní zákonitě ženami. Kvůli výrokům se od ní mimo fanoušků distancovala i řada herců z filmových adaptací, včetně Emmy Watson nebo Daniela Radcliffa.

Ačkoliv se možnost přidat do hry inkluzivní volby setkala u části managementu s nevolí, v této fázi vývoje se s ní podle Schreierových zdrojů počítá. Neznamená to nicméně, že později nemůže být ze hry vyškrtnutá.

Hogwarts Legacy se v nedávné době dotkla ještě jedna kontroverze. Herní novinář Liam Robertson odhalil, že hlavní producent hry Troy Leavitt v minulosti natáčel videa na YouTube, kde vyjadřuje názory inklinující k extrémní pravici, kritizuje feminismus a podporuje hnutí Gamergate, které proslulo šikanou vývojářů a novinářů s progresivními názory. Jedno z největších internetových fór s herní tematikou ResetEra v návaznosti na to zakázalo jakoukoliv propagaci Hogwarts Legacy. Leavitt se k aféře mimo lajkování příspěvků na svou podporu na Twitteru nevyjádřil.

Nejnovější články