V pouštní Vane od tvůrců The Last Guardian se chlapec mění v ptáka
zdroj: tisková zpráva

V pouštní Vane od tvůrců The Last Guardian se chlapec mění v ptáka

15. 1. 2019 13:51 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Kdy jindy než během herního sucha typicky provázejícího začátek roku by měla vyjít hra odehrávající se na poušti? Minimalistická adventura Vane je debutem studia Friend & Foe oznámená už před čtyřmi lety. Její tajemství budete rozkrývat ve dvou diametrálně odlišných perspektivách: na křídlech černého dravce a očima malého dítěte.

Vane vás nebude hnát kupředu strhujícím příběhem, spíš trvá na tom, abyste měli chuť její svět prozkoumávat z vlastní vůle. Rozlehlá poušť se vám z ptačí perspektivy může zdát úplně pustá, ale má svá skrytá tajemství i zaváté ruiny naznačující předchozí osídlení. Kouzelný zlatý prach vás osvobodí z ptačí formy, ale zároveň dokáže měnit svět kolem vás.

Abyste postupně odkryli záhady písečné pustiny, budete muset obě své podoby kombinovat. Coby černý pták se můžete rychleji přesouvat v otevřených oblastech, jako chlapec zase můžete prozkoumávat ukryté jeskyně a prastaré konstrukce.

zdroj: Archiv

Hra neobsahuje žádné dialogy ani uživatelské rozhraní a jen minimum psaného textu. V navigaci se tak musíte spoléhat na vlastní intuici a pozornost k detailům, na druhé straně aspoň můžete postupovat svým vlastním tempem. Kupředu vás požene hlavně zvídavost a pocit ztracení má být součástí zážitku. Osobně mi některé vizuály hodně připomínají loňskou, poněkud pozapomenutou, ale kouzelnou záležitost FAR: Lone Sails.

Tým Friend & Foe byl sice založen relativně nedávno, ale jde o skupinu veteránů herního průmyslu. Kromě těch, kteří se v Sony Japan podíleli na vývoji The Last Guardian pod dozorem Fumita Uedy, v něm najdete i bývalé zaměstnance nizozemských Guerrilla Games nebo EA.

Autoři vývoj Vane považují za svůj vlastní „průzkum pouště“, vyvíjet v malém nezávislém studiu je přece jen něco jiného než pracovat v obřím korporátu. Jejich prvorozené dítko vychází po čtyřech letech dnes, 15. ledna, exkluzivně pro PlayStation 4.

Nejnovější články