Umělec žaluje Activision za plagiátorství jedné z postav v Call of Duty
zdroj: Infinity Ward

Umělec žaluje Activision za plagiátorství jedné z postav v Call of Duty

4. 2. 2021 15:10 | Novinky | autor: Pavel Makal |

Nejrůznějších nařčení z plagiátorství nebo neoprávněného užívání cizího díla je herní průmysl plný. Vzpomenout můžeme například na Lindsay Lohan a její bizarní spor s Rockstarem kvůli artworku blondýny v plavkách pro GTA V nebo na tatérku, která žalovala 2K za ztvárnění jejích tetování na modelech hráčů v sérii NBA. 

Aktuální soudní spor se týká vydavatelství Activision Blizzard a jeho značky Call of Duty. Do předloňského dílu s podtitulem Modern Warfare totiž autoři v rámci battle passu přidali postavu jménem Mara, venezuelskou agentku CIA. Spisovatel a fotograf Clayton Haugen nyní tvrdí, že Mara je přímou kopií jeho vlastní postavy jménem Cade Janus, kterou vytvořil pro svůj krátký příběh November Renaissance.

Na roli Mary totiž v Infinity Ward vybrali stejnou modelku, a dokonce i stejnou maskérku, která ji připravila na následné skenování podoby. Dle žaloby má modelka stejný makeup i účes, dokonce i totožně prodloužené vlasy.

Mara zdroj: Clayton Haugen

Sám Haugen údajně najal modelku jménem Alex Zedra už v roce 2017 a fotky následně zveřejnil na svých webových stránkách a sociálních sítích. Uvádí, že společnost Activision Blizzard donutila modelku i maskérku podepsat NDA, aby skryla svůj záměr využít cizí dílo. Otázkou však je, zda není NDA v případě chystaného obsahu do hry zcela standardním postupem.

Clayton Haugen už se na sociálních sítích stal terčem kritiky, patrně především od fanoušků Call of Duty. Žalobu na porušení copyrightu, podanou v úterý u texaského soudního dvora, zatím ani jedna strana nekomentovala.

Nejnovější články