Tvůrce Rust přišel refundacemi o 4 miliony dolarů, ale nevadí mu to
zdroj: tisková zpráva

Tvůrce Rust přišel refundacemi o 4 miliony dolarů, ale nevadí mu to

29. 6. 2017 12:59 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Garry Newman, zakladatel studia Facepunch Studios a tvůrce Garry’s modu, je známý svou otevřeností ve smyslu finanční situace svojí firmy. Již dříve se zaobíral systémem refundací Steamu, kdy během jednoho měsíce požadovalo téměř 10 % zákazníků navrácení peněz z koupě jeho online survivalu Rust. Nyní se však pochlubil celkovými čísly refundací, která vůbec nejsou malá, ale Newman v tom i tak vidí přínos.

K dnešnímu dni si o vrácení peněz zažádalo 330 tisíc hráčů, což znamená "ztrátu" téměř 4,4 millionu dolarů. Zdá se to jako opravdu závratné číslo. Má však smysl až tehdy, když se porovná s celkovými prodeji hry. Tu k dnešnímu dni na Steamu vlastní na 5.5 milionu uživatelů podle SteamSpy, takže v konečném důsledku se Rust rozhodlo vrátit pouhých 6 % kupujících. Počet refundací tak klesl o 4 % vzhledem k minulému roku.

Důvod vrácení peněz se však nezměnil. Nejčastěji hráči uvádí, že Rust „není zábavná“, čemuž Newman naprosto rozumí. Je si vědom ne úplně přívětivého přístupu hry, která je z počátku zmatená a obtížná na naučení. Refund systém funguje pouze v případě, že odehrajete méně jak dvě hodiny hry, což je u Rustu opravdu jen zlomek obsahu. I tak se to dá pochopit. Hra je populární, ale rozhodně ne pro každého.

zdroj: Archiv

Newman se dále vyjadřuje i k samotnému fungování refundací. Ty vidí jako moderní možnost demoverzí, na čemž opět není nic špatného. Demoverze byly dříve běžnou praxí, hráči v podstatě neměli možnost kupovat zajíce v pytli. A refund systém nám to samé umožňuje dnes, když se vlastní tvůrci k demům nemají.

„Když se na věc podívám z dlouhodobějšího hlediska, myslím, že čím více lidí se o refundovacím systému dozvědělo, tím více máme prodejů na úkor ztrát,“ uzavírá Newman. Řadí se tak mezi ty vývojáře, kteří možnost vrácení peněz vítají. Zároveň mu spousta jiných vývojářů přitakává se svými statistikami, kde se ztráty z refundací také pohybují pod 10%.

Nejnovější články