Total War: Pharaoh ukazuje dobývání Egypta. Vrací se vychytávky z Troy
zdroj: Foto: Creative Assembly

Total War: Pharaoh ukazuje dobývání Egypta. Vrací se vychytávky z Troy

4. 7. 2023 13:38 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

O svých dojmech z chystaného Total War: Pharaoh jsem už jednou psal. Sám jsem si v antické strategii mohl vyzkoušet realtimové bitvy včetně některých opravdových novinek a výsledek byl takový polovičatý – něco se mi líbilo hodně (počasí a jeho efekt na bojiště), něco míň (bizarní systém opotřebování zbroje).

Z tahové kampaně jsem ale v ukázce neviděl vůbec nic a docela mě to mrzelo, protože v každém Total Waru člověk stráví minimálně polovinu času právě tam – v oddáleném pohledu, kde buduje, verbuje, plánuje, pohybuje armádami a zkrátka nad věcí přemýšlí spíš jako státník než jako generál. Moje zvědavost nicméně byla aspoň částečně ukojena díky novému, skoro 17 minut dlouhému videu.

Jde o celkem zábavný sestřih, který nám ukazuje kampaň za princeznu Tausret od jejích počátků kdesi v pouštích Dolního Egypta až do chvíle, kdy usedne na faraonský trůn. Sledujeme, jak se z jedné bezvýznamné pretendentky postupně stává politická síla, před kterou poklekne celý antický svět. Koukněte sami:

zdroj: Creative Assembly

První věc, která napadne veterána série, je jednoznačně: Ano, tohle vypadá jako pokračování Troy. Na tom není nic nečekaného, tým je to ostatně stejný, navíc Trója po rozpačité marketingové kampani vykvetla v docela pěkný a v řadě ohledů inovativní zážitek.

A právě některé novinky z minulého dílu zasazeného do doby bronzové se vrací. Konkrétně například systém surovin, z jehož přítomnosti jsem vyloženě nadšený, protože ozvláštňuje jak dobyvatelské plány, tak diplomacii. Navíc tentokrát soupeříte o posvátná místa egyptského lidu, která vašemu vládci propůjčí legitimitu v nevyhnutelné občanské válce o menneferský trůn.

Zpátky jsou i bohové, se kterými můžete provádět nejrůznější libůstky – modlit se k nim, dedikovat jim některého ze svých generálů, přijímat jejich pasivní bonusy. Ale pozor, nemůžete uctívat všechny najednou, stejně jako na hlavě nezvládnete nosit více korun, takže si musíte vybrat tu, která vám poskytne ten momentálně nejužitečnější bonus.

Ve videu jsou samozřejmě k vidění nějaké další bitvy, taktické manévry, bojišti dominují válečné vozy (díky, Hyksósové!) a hra vypadá obecně moc pěkně. Jasně, animace v zoomovaných, „filmových“ pasážích nejsou kdovíjaké, ale kdo někdy hrál nějaký Total War, ten ví, že v žáru bitvy stejně bude vřavu sledovat pěkně seshora, jako takové abstraktní, smrtící mravenčení. Že princezně Tausret chybí obličejová mimika, nikdo řešit nebude.

Total War: Pharaoh vyjde letos v říjnu, jako obvykle na PC. Jsem osobně zvědavý, nakolik bude život téhle hry prodloužen nejrůznějšími DLC a novými národy, protože by na ně rozhodně bylo místo – Chetité, Kanaánci a Egypťané vážně nebyli jedinými obyvateli pozdní doby bronzové. Hodně určitě záleží na tom, jak bude hra přijata. Inu, uvidíme po prázdninách…

Nejnovější články