Moddeři už své výtvory nebudou moct smazat z Nexus Mods
zdroj: Crazy Potato

Moddeři už své výtvory nebudou moct smazat z Nexus Mods

7. 7. 2021 12:40 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Největší databáze modů Nexus Mods mění své podmínky používání. Počínaje srpnem už z ní moddeři nebudou moct vymazat své soubory, pouze je archivovat nebo skrýt. Důvodem je vznik kurátorské funkce kolekcí, kterou by zpětné odstranění dříve publikovaných modů komplikovalo.

„Náš tým se snaží usnadnit používání modů pro běžné uživatele, aby nemuseli strávit tolik času řešením, které mody se spolu nesnesou, a o to více času si mohli užít hraním namodované hry,“ píší správci v blogovém příspěvku.

Kolekce mají být součástí manažerského nástroje Vortex, kam budou mít moddeři možnost nahrát seznam modů včetně pořadí, patchů, hotfixů a tak dále coby jeden kompletní balík. To se může hodit především u her s živou modovací komunitou, jako je kupříkladu Skyrim, které uživatele mohou nekompatibilními přídavky pořádně potrápit.

Modifikace neboli mody jsou výtvory fanoušků, které rozšiřují či upravují základní hru. Můžou to být malé, sotva znatelné změny, nebo také obrovské dodatky, které přidávají mnoho hodin zábavy. Tradičně jsou dostupné zdarma, najdete je třeba na dedikovaných stránkách jako Nexus Mods či ModDB či ve Steam Workshopu.

Má to ale háček – aby tahle funkce fungovala pořádně, chtějí Nexus Mods zamezit právě tomu, aby moddeři mohli svou tvorbu úplně stáhnout z oběhu. Budou mít možnost je skrýt či archivovat na webu, aby se nedaly stáhnout napřímo, provozovatel si nicméně nově vyhrazuje právo je šířit právě v rámci kolekcí.

Autoři, kterým se nové podmínky užívání nelíbí, si můžou rozmyslet, jestli chtějí svou dosavadní tvorbu z databáze zcela odstranit do 5. srpna. V případech, kdy nějaký mod hru rozbije či bude nekompatibilní kupříkladu kvůli vydání nové verze, budou Nexus Mods postupovat individuálně na žádost tvůrců. Z databáze budou i nadále odstraňovány mody, které porušují pravidla, třeba pokud moddeři bez souhlasu autora využijí nějaké cizí assety.

Tvůrci nemají obavy jen kvůli ztrátě kontroly nad vlastními výtvory, které si v rámci kolekcí mohou začít žít vlastním životem. Některým modderům vadí i samotná myšlenka – bojí se, že uživatelé začnou využívat jednodušší funkci v neprospěch hledání individuálních stránek modů, z nichž mají tvůrci často nezanedbatelné příjmy. 

Několik autorů by uvítalo mít možnost svou tvorbu do kolekcí nezařadit, tu ale Nexus Mods nehodlají zavést ze stejného důvodu, jako ruší mazání – odstraněním jediného modu se v případě těch klíčových může celá kolekce rozsypat jako domeček z karet.

Někteří moddeři už se rozhodli své mody z Nexus Mods zcela stáhnout a přesunout se na jiné databáze typu ModDB či Steam Workshop. Jiní se prozatím rozhodli pro smazání, ale nevylučují návrat na Nexus Mods podle toho, jak se situace vyvine.

Nejnovější články