Legendární Rogue je k dispozici na Steamu
zdroj: Epyx

Legendární Rogue je k dispozici na Steamu

23. 10. 2020 17:30 | Novinky | autor: Pavel Makal |

Žánr označovaný jako rogue-like, případně rogue-lite, si v dnešní době udržuje značnou popularitu. Příklady jako The Binding of Isaac, Dead Cells nebo stále žhavý Hades ukazují, že pokud vezmou vývojáři věc za správný konec, vznikne zábava na stovky hodin. 

Těžko věřit tomu, že zakladatel žánru, eponymní Rogue, slaví už 40. narozeniny. Hra původně vznikla jako projekt pro Unixové terminály na University of California, její známou podobu má ale na svědomí studio Epyx. Praotec dnešních návykových pecek běží ve 2D ASCII grafice. Vaším úkolem je projít 26 náhodně generovaných místností pospojovaných chodbami, sebrat magický amulet a uprchnout.

I v Rogue sbíráte zbraně, zbroj, proviant a lektvary a samozřejmě se snažíte překonat množství záludných nepřátel. Smrt znamená start od začátku. Hra svými principy ovlivnila celou řadu jiných žánrů, mimo jiné inspirovala i Diablo a další na loot zaměřené tituly. 

Pokud si chcete na vlastní pěst zkusit, jak se Rogue před 40 lety hrálo, můžete zamířit na Steam, kde je hra nyní k dispozici. Vyjde vás na dvě eura, což je za tak zásadní milník herní historie směšná cena. Můžete se s námi následně v komentářích podělit o informaci, zda se vám podařilo úspěšně zdolat všechny překážky. Není to tak snadné, jak by si moderní hráč mohl myslet.

Nejnovější články