Fanoušci začínají překládat Baldur’s Gate III do češtiny
zdroj: Překlady her

Fanoušci začínají překládat Baldur’s Gate III do češtiny

15. 10. 2020 10:40 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Zkušený tým překladatelů pohybujících se v těsné blízkosti PredatoraV se se svolením Larian Studios pustil do české lokalizace hutného RPG Baldur's Gate III, přestože je a ještě dlouho bude v předběžném přístupu. Zatím před nimi není tolik práce (ano, je to nadsázka), protože aktuální verze hry ještě neobsahuje 2. a 3. akt, takže počet normostran jedině poroste.

Baldur's Gate III čeština zdroj: Překlady her

V tuto chvíli čítá soubor s texty přes 77 tisíc řádků, které se rozprostírají na 2 tisících normostran. Pro srovnání, předchozí projekt týmu, Divnity: Original Sin II, měl ve výsledku 3 600 normostran. Ale protože autoři překladů nejsou žádnými nováčky a mají zkušenosti s hrami od Larianu, mohli si práci částečně usnadnit.

Mají vlastní systém porovnávající jeden překlad s jinými. Ten rozpozná například stejné položky v menu a nastavení či opakující se krátké hlášky a výkřiky a přeloží je automaticky. PredatorV to nazývá jakýmsi „lepším translatorem“, který týmu v případě Baldur's Gate III pomohl s překladem 7,5 tisíce řádků, tedy s desetinou celého překladu.

Baldur's Gate III čeština zdroj: Překlady her

Tým zároveň po zkušenostech s překlady XCOM: Chimera Squad a Destroy All Humans! rozšířil svou testerskou odnož ze dvou na šest lidí, kteří hru během překládání zároveň hrají a vše opravují podle kontextu. Sleduje se i cesta, kterou se ve hře vydali, aby bylo podchycené opravdu vše.

Predatorův tým podílející se na překladu Baldur's Gate III čítá 40 lidí, z nichž šest počká až na vydání plné verze hry. Vzhledem k rozsahu textu a faktu, že jde o early access, a texty tedy budou nejen přibývat, ale i ubývat, se momentálně nedá mluvit ani o odhadech dokončení překladu.

Predator připomíná, že první Divnity: Original Sin překládali dva roky. I dvojku překládali dva roky, i když byla 3,5krát větší než jednička. Rozhodně se tedy tempo jejich práce zrychluje, ale stále je prostor pro zlepšení. Týmu můžete pomoct s překládáním i vy, pokud projdete testem, nebo můžete přispět libovolným obnosem. Překladatelům držíme palce!

Baldur's Gate III čeština zdroj: Překlady her

Nejnovější články