Sony oficiálně ohlásilo konec problémů s dostupností PlayStation 5
zdroj: Foto: Sony

Sony oficiálně ohlásilo konec problémů s dostupností PlayStation 5

6. 11. 2023 13:00 | Hardware | autor: Aleš Tihlařík |

Aktuální konzole od Sony se na vybraných trzích oficiálně prodává od 12. listopadu 2020, celosvětově pak od 19. listopadu stejného roku. Jistě si ale pamatujete, jak těžké bylo PlayStation 5 hned po vydání sehnat – a to obzvláště v případě, kdy jste prahli po oblíbenější verzi s diskovou mechanikou. Ona nedostupnost pak zejména kvůli čipové krizi spojené s pandemií nakonec netrvala jen obvyklých pár týdnů, ale více než dva roky. Představa, že byste si pro dlouhodobě naskladněnou konzoli kdykoliv zašli do vaší oblíbené kamenné prodejny, tedy dlouho byla větším sci-fi než hry na ni vycházející. 

Situace byla dokonce tak špatná, že se dostala až k britským politikům – přeprodávat nové PlayStationy bylo svého času snad i výhodnější než obchod s bílým masem či prodej tvrdých drog. V posledních měsících ovšem došlo k citelnému zlepšení, a to až do takové míry, že seniorní viceprezident a ředitel globálního marketingu Sony Interactive Entertainment, Eric Lempel, prohlásil tyto problémy za definitivně uzavřené.

Vánoce 2023 tak mají být historicky prvními, během kterých si PS5 bude moci kdykoliv koupit opravdu každý. Potíže v dodavatelském řetězci tedy mají být konečně vyřešené, v obchodech pak máme najít dostatečné množství konzolí. Lempel navíc dodal, že Sony očekává jedno z finančně nejsilnějších období konzolové divize, a to za celou její existenci. Dopomoci tomu má mj. i velmi silný line-up nových titulů, v čele s povedenou exkluzivitou Marvel's Spider-Man 2, která dovedla prodat více než 2,5 milionu kopií během prvních 24 hodin po vydání.

V jiném interview pro CNBC pak Lempel avizoval i další potenciální úspěch. Sony si pro rok 2023 dalo za interní cíl dodávku 25 milionů konzolí PS5, a dle jeho informací se tento cíl zatím jeví jako velmi reálný. To by mj. znamenalo nejen tučné vánoční bonusy pro Lempela a jeho kolegy, ale i historicky nejlepší rok pro jakoukoliv konzoli Sony. Předchozím držitelem tohoto rekordu je totiž stále první PlayStation, kterého se v roce 1998 prodalo úctyhodných 22,6 milionu kusů.

Nejnovější články