Recenze HP Omen X 17. Herní notebook s možností přetaktování
zdroj: Vlastní foto autora

Recenze HP Omen X 17. Herní notebook s možností přetaktování

10. 5. 2018 19:00 | Hardware | autor: Jiří Svák |

HP Omen X 17 je momentálně nejvýkonnější herní notebook v nabídce HP. Kromě plnohodnotného grafického čipu Nvidia Geforce GTX 1080 nabízí i takové libůstky, jako je procesor Intel Core i7-7820HK s odemknutým násobičem, dvojice SSD v RAID nebo 120Hz displej s G-Sync. Tato konfigurace si přímo říká o srovnání s dříve recenzovaným notebookem Asus ROG Zephyrus, který je vybaven grafikou GTX 1080 Max-Q. Bude mít papírově silnější Omen X ve hrách navrch? A co s výsledky udělá přetaktování?

Parametry HP Omen X

HP Omen X je 17palcový herní speciál, který se nesnaží o co nejtenčí profil a snadnou přenositelnost, ale jde přímočaře po co nejvyšším výkonu. Odpovídá tomu nejen hardwarová výbava, ale také rozměry a váha. Notebook se 17,3" displejem ostatně ani žádný drobek být nemůže. Výška šasi dosahuje 3,6 cm, na šířku stroj měří 42,5 cm a hloubka je téměř 33 cm. Váha? Téměř 5 kg.

Jako procesor v notebooku najdeme přetaktovatelný čip Intel Core i7-7820HK se 4 jádry / 8 vlákny a frekvencí 2,9–3,9 GHz. Procesoru sekunduje grafická karta Nvidia GeForce GTX 1080 s 8 GB VRAM GDDR5X, 32 GB RAM DDR4 a 3 disky: dva SSD v RAID a plotnový 1TB HDD.

HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Na rozdíl od notebooku Asus ROG Zephyrus s GTX 1080 Max-Q se grafický čip v Omen X přibližuje referenčním hodnotám. Zatímco verze Max-Q má takty v základu omezené na 1290/1468 MHz (default/boost), mobilní GTX 1080 běží na frekvenci 1582/1771 MHz, což je jen drobná úprava oproti desktopové variantě (1607/1733 MHz). Výraznější rozdíl mezi desktopovou GTX 1080 a verzí pro notebooky je ale v TDP: 180 versus 150 W. Je tedy pravděpodobné, že mobilní grafika bude častěji dosahovat power limitu, takže takty nedosáhnou úrovně nereferenčních edicí GTX 1080. Co se VRAM týče, mobilní karta patří mezi modely s původními, nepřetaktovanými pamětmi GDDR5X, frekvence tedy činí 10008 MHz.

Procesor s GPU mají dohromady TDP téměř 200 W, je tedy na místě otázka, zda je notebook dokáže stabilně udržet na specifikovaných taktech. Omen X má od pohledu dobré předpoklady k odvodu tepla, vzhledem ke svému rozměrnému tělu. Ale vše si prověříme v testech.

HP Omen X 17 CPU-Z zdroj: Vlastní foto autora HP Omen X 17 GPU-Z zdroj: Vlastní foto autora

HP OMEN X 17-ap006nc
Displej 17,3" IPS Full HD (1920 × 1080), 120 Hz, antireflexní, G-Sync
CPU Intel Core i7-7820HK, 4/8 jader, 2,9–3,9 GHz, TDP 45 W
GPU Nvidia GeForce GTX 1080 8 GB GDDR5X
RAM 32 GB DDR4, 2400 MHz, CL 17, Dual Channel
HDD 2× 256GB M.2 NVMe SSD (Samsung MZVLW256HEHP) v RAID 0
plotnový disk 1000 GB (SATA III)
Konektivita WiFi ac, Bluetooh 4.0, ethernet
2× USB-C 3.1 (Thunderbolt)
3× USB-A 3.0
1× HDMI 2.0a
1× Mini DisplayPort
1× jack audio out
1× jack mikrofon
Čtečka SD karet
Klávesnice Mechanická, RGB podsvícení
Baterie Li-ion, 99 Wh
Váha 4,86 kg
Rozměry 42,5 × 32,7 × 3,6 cm
OS Windows 10 Home
Cena ~ 73 990 Kč

Zpracování notebooku

Omen X je opravdu masivní stroj. I když je z větší části z plastu, jeho konstrukce je velmi pevná. Z kovu je vyvedeno víko displeje a kryt kolem klávesnice. Kovové díly přispívají k příkladné tuhosti šasi, které se pod tlakem téměř neprohýbá. Namontovat na boky pásový pohon, byl by z notebooku slušný tank.

HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Jako herní stroj je Omen X vyzdoben řadou designových prvků. Prvním z nich je broušený povrch kovového krytu kolem klávesnice, který dotváří dojem prémiového produktu. Zajímavé je také „okénko“ z průhledného plastu na zadní straně notebooku, odkrývající pohled na některé komponenty uvnitř.

HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva

HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Nejnápadnější je ale barevně nastavitelné podsvícení. Svíticí prvky najdeme na víku displeje, na zadní straně nad konektory, podsvětlený je i nápis OMEN vepředu nad klávesnicí. Podsvícená je samozřejmě také samotná klávesnice notebooku, více v samostatné kapitole. Osvětlení lze nastavit na jakoukoli barvu ve spektru RGB, případně ho úplně vypnout.

HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Omen X má dostačující konektorovou výbavu, nechybí ani ethernet, který najdeme na zadní straně. Zde jsou také 2 konektory USB-C s podporou Thunderbolt, video výstupy (HDMI a Mini DisplayPort) i jeden USB-A 3.0. Další standardní USB 3.0 najdeme na obou bocích notebooku, společně se čtečkou karet a dvěma 3,5mm jacky, zvlášť pro audio výstup a mikrofon, což už dneska není běžné (většinou jde o kombinovaný jack).

HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Klávesnice Omen X

Notebook má mechanickou klávesnici s individuálně podsvícenými klávesami, což znamená, že barva každé z nich lze nastavit zvlášť. Výrobce a typ spínačů HP neuvádí. Podle znatelného kliknutí při stisku se jedná o spínače podobné typu Cherry MX Blue. Průběh stisku ale není tak jistý v porovnání se značkovými Cherry, některé klávesy mají vyšší odpor, případně vykazují mírně odlišný zvuk. I přesto je mechanická klávesnice v notebooku něco extra, a kdo její výhody ocení, bude to pro něj velké plus. Jen máme trochu pochyby, zda to hráči ocení: díky výraznému prokliku kláves a s tím související nutností překonat při stisku vyšší odpor, je opakované, rychlé mačkání tlačítka pro prsty trochu unavující. Hodily by se zde vyloženě lineární spínače bez prokliku. Třeba Cherry MX Red.

HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Rozložení kláves je standardní, napravo najdeme i numerický blok a oddělené(!) kurzorové šipky. V tomto směru je klávesnice dobře řešená, jen trochu zamrzí jednořádkový enter. Specialitou je šestice makro kláves a tlačítko Omen, kterým je možné vyvolat program Command Center.

HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Pod klávesnicí najdeme ještě touchpad, který není klikatelný, ale má u své spodní hrany dvě tlačítka pro levý a pravý klik. Touchpad funguje bezproblémově, při použití jsme nezaznamenali žádné problémy.

Software OMEN Command Center

V aplikaci Command Center se sdružuje nastavení speciálních funkcí notebooku. Oceňujeme, že je vše na jednom místě a není potřeba dalších programů.

Domovská stránka aplikace nabízí sledování stavu a vytížení systému, nicméně se jedná o pouhý základ, který zastoupí povolanější kandidáti.

Omen Command Center zdroj: tisková zpráva Omen Command Center zdroj: tisková zpráva

V aplikaci lze nastavit podsvícení klávesnice i šasi notebooku. Na výběr je ze 3 stavů (Animace, Static a Vypnuto), efekty můžete ještě dále konfigurovat až na úroveň jednotlivých kláves. Exteriér notebooku je rozdělen do několika zón, pro každou z nich je pak možné nastavit jinou barvu či efekt podsvícení.

Aplikace slouží také pro přiřazení maker ke klávesám P1–P6, respektive Fn + P1–P6. Celkově tak lze nahrát až 12 sekvencí.

Omen Command Center zdroj: tisková zpráva Omen Command Center zdroj: tisková zpráva

V rámci aplikace se můžeme pokusit o přetaktování procesoru. To se děje jednoduše pomocí nastavení násobiče, jeho hodnotu jde navolit i pro každé jádro zvlášť. Pohrát si můžeme i s napětím nebo taktem cache. Upozorňujeme, že v aplikaci jdou nastavit přestřelené hodnoty (napětí 5 V nebo takt jádra k 8 GHz), kterých notebook nikdy nedosáhne a není radno s nimi ani příliš experimentovat. Více si povíme v kapitole o přetaktování.

Displej Omen X: 120 Hz a G-Sync

Notebook se má čím chlubit, i pokud jde o displej. 17,3" panel s rozlišením Full HD má obnovovací frekvenci 120 Hz a společně s grafickou kartou podporuje adaptivní synchronizaci G-Sync. Na této úhlopříčce je jemnost rastru dostatečná a hry na displeji vypadají skvěle. Protože je panel technologie IPS, vyniká i slušným barevným podáním a širokými pozorovacímu úhly. Obrazovka má antireflexní vrstvu, takže zabraňuje nepříjemným odleskům.

G-Sync funguje spolehlivě a eliminuje obrazové artefakty při hodnotách FPS pod úrovní obnovovací frekvence monitoru. Vzhledem k tomu, že většinu AAA titulů nelze při plném nastavení detailů udržet na 120 FPS ani na GTX 1080, přijde adaptivní synchronizace vhod.

Co je G-Sync?Takto vypadá tearing
G-Sync je technologie adaptivní synchronizace, která eliminuje některé neduhy spolupráce grafické karty a monitoru. Jde o to, že grafická karta posílá na monitor snímky s variabilní frekvencí (podle toho, jak stíhá vykreslovat), zatímco monitor má frekvenci fixní (klasicky 60 Hz, herní modely i 120 Hz a více). Rozdíl těchto frekvencí způsobuje na obrazovce vizuální artefakty, jako například tzv. tearing, kdy lze v obraze pozorovat posun jednoho snímku vůči druhému. To se dá vyřešit zapnutím vertikální synchronizace (V-sync), bohužel to s sebou nese i negativa (zvýšený input lag). Monitor s G-Sync naproti tomu synchronizuje svou obnovovací frekvenci přesně podle výstupu grafické karty, čímž těmto nedostatkům zamezuje.

Úložiště HP Omen X

V notebooku najdeme celkem 3 disky. Dva z nich jsou NVMe SSD zapojená do pole RAID 0 s výslednou kapacitou 512 GB. Jedná se o modely Samsung PM961, což je OEM ekvivalent Samsung 960 EVO. Díky zapojení v RAID 0 by mělo úložiště podávat vyšší výkon, teoreticky až o 50 % navíc.

CrystalDiskMark benchmark Omen X zdroj: tisková zpráva AS SSD benchmark Omen X zdroj: tisková zpráva

Oproti SSD v Asus ROG Zephyrus (SM961 / 960 PRO) podávají dvě PM961 v RAID 0 lepší výkon v sekvenčním zápisu, ale mírně ztrácejí ve zpracování 4K souborů. I tak je to výsledek neporovnatelný se SATA SSD a hráčům bude naprosto dostačovat.

Plotnový disk má kapacitu 1000 GB a je připojen na sběrnici SATA III. Jedná se o standardní sortu disku se zápisem kolem 100 MB/s. Je ale potěšující, že HP do notebooku plotnový disk vměstnal, na hry a další „velká“ data přijde vhod.

Syntetické testy HP Omen X

Přesuňme se nyní k základním benchmarkům, které nám dají hrubou orientaci, jak je na tom Omen X v porovnání s ostatními stroji. Pro snadnější srovnání jsme do grafů zanesli i výsledky dříve testovaného notebooku Asus ROG Zephyrus.

Cinebench

Benchmark Cinebench testuje procesorový výkon. Umí zatížit jak jedno, tak i všechna jádra, dá nám tedy dobrou představu, jak je na tom CPU v jednovláknovém i vícevláknovém výkonu. Pro eventuální srovnání s výsledky starších procesorů měříme i v předchozí verzi r11.5.

Benchmarky HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Benchmarky HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Rozdíl ve skóre je nepatrný a odpovídá pouze rozdílu frekvence obou procesorů. i7-7820HK má o 100 MHz vyšší boost při zatížení jednoho vlákna (3,9 vs. 3,8 GHz) i všech čtyř jader (3,5 vs. 3,4 GHz).

3DMark

Benchmarky 3D Mark testují především herní výkon počítače. Fire Strike využívá grafické API DirectX 11, zatímco Time Spy je postaven na novějším DirectX 12.

Benchmarky HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Benchmarky HP Omen X zdroj: tisková zpráva

GTX 1080 v Omen X má asi o 10 % navrch nad GTX 1080 Max-Q. To zhruba odpovídá rozdílu pracovní frekvence obou čipů v uvedených benchmarcích: Omen X boostuje kolem 1700 MHz, Zephyrus asi na 1500 MHz.

Herní testy: HP Omen X versus Asus ROG Zephyrus

HP Omen X jsme prověřili v naší testovací sadě 11 her. Všechny tituly byly testovány v rozlišení Full HD, nastavení detailů najdete u každého grafu zvlášť. K výsledkům Omen X byly pro srovnání zařazeny i hodnoty Asus ROG Zephyrus, hezky tak vynikne rozdíl v herním výkonu mezi oběma grafickými kartami.

Jedinou hru, kterou nesrovnáváme, je Kingdom Come Deliverance. V době recenze Asus ROG Zephyrus byla hra ve verzi 1.21, nyní jsme testovali s patchem 1.24. Vzhledem k řadě výkonnostních optimalizací a uvedení HD textur nelze výsledky postavit přímo proti sobě.

Kingdom Come: Deliverance v1.24

Měříme FPS během krátké sekvence po startu hry. Začínáme v domě, pokračujeme branou až na hlavní prostranství vesnice, podíváme se do jednoho z domů (velký FPS drop!) a cestu zakončíme u hradeb.

Kingdom Come video zdroj: tisková zpráva Kingdom Come velmi vysoké zdroj: tisková zpráva Kingdom Come velmi vysoké zdroj: tisková zpráva Kingdom Come velmi vysoké zdroj: tisková zpráva

Kingdom Come ultra vysoké zdroj: tisková zpráva Kingdom Come ultra vysoké zdroj: tisková zpráva Kingdom Come ultra vysoké zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

PlayerUnknown's Battlegrounds

Zkoušíme několik her, v každé měříme pár minut FPS. Mapy Erangle a Miramar jsou v testu zastoupeny půl na půl.

PlayerUnknown's Battlegrounds Ultra zdroj: tisková zpráva PlayerUnknown's Battlegrounds Ultra zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

The Witcher 3: Wild Hunt

Hru testujeme s vypnutým HairWorks. Začínáme po setkání s gryfem na startu hry, měříme jízdu na koni přes vesnici White Orchard a hustý les až do Abandoned Village, kde z koně sesedáme a sesíláme pár znamení.

The Witcher 3: Wild Hunt Ultra (HairWorks off) zdroj: tisková zpráva The Witcher 3: Wild Hunt Ultra (HairWorks off) zdroj: tisková zpráva The Witcher 3: Wild Hunt Ultra (HairWorks off) zdroj: tisková zpráva The Witcher 3: Wild Hunt Ultra (HairWorks off) zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Deus Ex: Mankind Divided

Testujeme několik průchodů v interním benchmarku.

Deus Ex: Mankind Divided Ultra zdroj: tisková zpráva Deus Ex: Mankind Divided Ultra zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto V

Testujeme několikrát v integrovaném benchmarku. Měříme pouze poslední scénu (průlet stíhačkou a následnou jízdu městem).

GTA V all max zdroj: tisková zpráva GTA V all max zdroj: tisková zpráva GTA V all max zdroj: tisková zpráva GTA V all max zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Assassin's Creed: Origins

Testujeme v integrovaném benchmarku. Výsledek je průměrem několika měření.

Assassin's Creed Origins Ultra High zdroj: tisková zpráva Assassin's Creed Origins Ultra High zdroj: tisková zpráva Assassin's Creed Origins Ultra High zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Crysis 3

Referenční hra, která i po několika letech od vydání dokáže zatopit i dnešní nejvyšší třídě. Ideální pro porovnání výkonu karet napříč generacemi. Hra neobsahuje interní benchmark, proto měříme sekvenci na mapě Swamp.

Crysis 3 Very High zdroj: tisková zpráva Crysis 3 Very High zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Counter Strike: Global Offensive

Progamerská záležitost, která v testovací sadě nesmí chybět. Dobře prověří, jak karta obstojí při využití monitorů s vysokou frekvencí, což profi hráče předně zajímá. Měříme na testovací mapě, která zahrnuje kouřové granáty a další náročné scény.

CS: GO max zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

DOOM

Hra podporující OpenGL i Vulkan. Dobrý zdroj porovnání výkonu v těchto méně zastoupených grafických API. Měříme několik minut na začátku hry po prvním venkovním checkpointu na Marsu.

DOOM Ultra zdroj: tisková zpráva DOOM Ultra zdroj: tisková zpráva DOOM Ultra zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Ghost Recon Wildlands

Testujeme v interním benchmarku. Výsledkem jsou průměrná FPS ze všech průběhů.

Ghost Recon Wildlands video zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Ultra zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Ultra zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Ultra zdroj: tisková zpráva

Ghost Recon Wildlands Very High zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Very High zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Very High zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Rise of the Tomb Raider

Využíváme služeb náročného třídílného benchmarku. Měření opakujeme nejméně třikrát.

Rise of the TOmb Raider Very High zdroj: tisková zpráva Rise of the TOmb Raider Very High zdroj: tisková zpráva

Herní testy HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Z herních testů vyplývá, že GTX 1080 v Omen X vede nad verzí Max-Q v průměru asi o 8 %. Boost grafického čipu kolísal mezi 1650 a 1850 MHz, podle hry. Z dřívější recenze nicméně víme, že přiškrcená GTX 1080 v Zephyrovi lze poměrně slušně přetaktovat, výkonnostní manko by proto mohla snadno dohnat.

Provozní vlastnosti notebooku

Podle značných rozměrů notebooku byste od Omen X očekávali naddimenzované chlazení, ale není tomu tak. Teploty GPU i CPU se držely vysoko, v Cinebench při zatížení všech jader jsme naměřili téměř 80 °C. Při benchmarku Firestrike, který zatěžuje obě hlavní komponenty, dosahovaly teploty grafického jádra k 74 °C a procesoru k 94 °C. K teplotnímu throttlingu nedocházelo a frekvence notebook držel spolehlivě, nicméně chlazení již tak běželo téměř na hranici svých možností.

V reálnější herní zátěži jsme mohli pozorovat pokles teplot procesoru (~80–90 °C), naopak grafická karta se zahřívala více (až 84 °C). V obou případech běžel ventilátor notebooku na vysoké otáčky a chlazení bylo hlučné. Pro nerušené hraní bylo potřeba nasadit sluchátka.

Vzhledem k tomu, že je notebook prezentován jako stroj umožňující přetaktování, nevzbuzovaly v nás takové teploty příliš nadšení. S prakticky neexistující teplotní rezervou nelze očekávat žádné zásadní zvýšení taktů.

Přetaktování procesoru i grafického čipu

Procesor Core i7-7820HK nejde taktovat pomocí BIOSu, ale pouze v aplikaci Omen Command Center. Jak už jsme zmínili v kapitole výše, posuvníkem si můžete nastavit násobič pro všechna jádra, nebo si navolit hodnotu pro každé jádro zvlášť, tedy podobně, jako funguje automatický boost. Pro základní „přetaktování“, tedy 3,9 GHz na všech jádrech, není třeba měnit napětí jádra, pro vyšší frekvence je už úprava nutná, což s sebou nese další navýšení provozních teplot. Procesor lze snadno nastavit na boost 3,9 GHz all core (+400 MHz oproti default), bohužel, teploty se již nebezpečně blíží k hraničním 100 °C, kdy procesor razantně frekvenci omezí.

Ze zvědavosti jsme zkusili zvýšit napětí procesoru a nastavit takt všech jader na 4,2 GHz. Ke stabilnímu chodu bylo třeba zvýšit napětí na referovaných 1,38 V. Chlazení jelo na 100 %, překvapivě se teplota CPU již nezvýšila a procesor šlo takto krátkodobě provozovat. Jakmile však došlo zároveň i k zatížení grafické karty, frekvence ihned padaly. Jen pro zajímavost jsme naměřené hodnoty zanesli do grafu. Škoda, že chlazení notebooku není na takové takty stavěné, nárůst výkonu by byl slušný.

HP Omen X OC zdroj: tisková zpráva

Po tomto testu jsme usoudili, že taktování jádra grafického jádra budeme provádět bez přetaktovaného procesoru, na oboje zároveň nemá chlazení dostatečný výkon.

Grafika šla popohnat o 100 MHz na jádře a 150 MHz na pamětech. Při nastavení 150/200 již nebyl systém stabilní a nezvládal zátěžový test v Unigine Heaven. Reálné frekvence poskočily pouze o 50–75 MHz oproti nepřetaktovaným hodnotám, výše už je power limit nepustil. Teploty jádra dokázalo chlazení udržet v mezích, které se příliš nelišily od stavu před úpravou taktů (do 85 °C). Nárůst výkonu byl v Unigine Heaven těsně pod 4 %, ve hrách (Ghost Recon Wildlands) asi 2 %. Pozitivním efektem nicméně bylo, že čip držel vyšší frekvence častěji.

HP Omen X OC zdroj: tisková zpráva

Ve srovnání s GTX 1080 Max-Q nedosahuje Omen X v přetaktování tak dobrých výsledků, a pokud nenatrefíme na hru, která dobře škáluje, příliš se ani nevyplatí. Asus ROG Zephyrus naproti tomu dožene po přetaktování chybějící výkon a dostane se tak na úroveň plnohodnotné GTX 1080. Jde-li vám o vedení, pak ano, Omen X si ho ve hrách dokáže udržet, ale pouze o chlup.

HP Omen X OC zdroj: tisková zpráva

Výdrž baterie

U stroje, který slouží spíš jako náhrada stolního PC, by delší výdrž baterie nikdo moc nečekal. Omen X v tomto směru příjemně překvapil.

V testu přehrávání videa na YouTube vydržela baterie 3 hodiny, při kancelářském scénáři 5,5 hodin.

Testy baterie

  1. přehrávání Full HD videa na YouTube (Chrome), 50 % jas displeje, zapnutá WiFi, power plan „Lepší baterie“
  2. otevřený dokument v Libre Office, občasné psaní, nejnižší jas displeje, vypnutá WiFi, power plan „Spořič baterie“

Je paradoxní, že obtížně přenosný notebook navržený na provoz především doma, má vyšší výdrž baterie než tenký speciál, který si snadnou přenositelnost dal za cíl (Asus ROG Zephyrus). Dokazuje to, že naprosto všestranný notebook stále ještě neexistuje.

Hodnocení HP Omen X

Závěrečná slova k HP Omen X budou pochvalná i kritická. Jako herní speciál notebook exceluje: díky grafické kartě Nvidia GeForce GTX 1080, která je již od výrobce nastavená na slušné takty, zvládne všechny dnešní hry ve Full HD na nejvyšší nastavení detailů. Procesor není také žádná brzda a jde o jedno z nejvýkonnějších řešení, co můžete v notebooku nalézt.

I další výbava počítače stojí za zdůraznění, a to především antireflexní 120Hz displej s G-Sync, mechanická klávesnice s RGB podsvícením, dvojice SSD v RAID, široká nabídka konektorů a také robustní konstrukce. Překvapením byla i poměrně dlouhá výdrž baterie, pokud vezmeme v potaz výkon notebooku.

HP Omen X zdroj: tisková zpráva

Od stroje takové velikosti a váhy jsme nicméně očekávali lepší chlazení. Vábení v podobě odemčeného procesoru tak vyjde naprázdno: ačkoli CPU přetaktovat lze, chlazení ho neudrží v rozumných teplotách, proto ani nemá smysl slibovat si nějaké výraznější navýšení výkonu. Pokud by marketing výrobce přetaktování přímo nezmiňoval, mohli bychom v hodnocení přimhouřit oči, takto ale musíme zápor udělit.

Klady

  • Vysoký výkon i pro nejnáročnější hry
  • Špičkové zpracování
  • 120Hz IPS displej s G-Sync
  • Nastavitelné RGB podsvícení klávesnice a exteriéru
  • Mechanická klávesnice
  • Rychlé úložiště + plotnový disk
  • Široká nabídka konektorů

Zápory

  • Chlazení nedostatečné pro přetaktování
  • Hlučný v zátěži
  • Jednořádkový enter

Nejnovější články