Razer chystá open source virtuální realitu, kterou začne prodávat do poloviny roku
zdroj: tisková zpráva

Razer chystá open source virtuální realitu, kterou začne prodávat do poloviny roku

8. 1. 2015 16:48 | Hardware | autor: Ladislav Loukota |

Že se z virtuální reality stal velký byznys, potvrdila loňská dvoumiliardová koupě Oculus Rift společností Facebook. Doposud Oculu mohla konkurovat maximálně helma Sony, nyní na rozjetý vlak nasedá i producent herních periferií Razer. Oproti oběma předešlým firmám sází jeho projekt OSVR na open-source přístup.

Razer si od open-source designu virtuální reality slibuje především urychlení vývoje produktů pro VR trh. Nezávislí vývojáři dostanou do vínku všechny detaily umožňující vytvářet vlastí verzi OSVR helmy či softwaru pro ní.

Jak záměr pro Engadget shrnul CEO společnosti Min-Liang Tan, Razer doufá, že jejich OSVR pro trh udělá to "co Android udělal pro mobilní trh". To celé prý ve snaze jít na ruku hernímu průmyslu, který není rád, když hry vznikají pro standard jediné firmy.

Už nyní se třeba Razer chlubí podporou Gearboxu. Z celého prohlášení však čpí i jistá znuděnost nad pomalým tempem vývoje Oculus Rift, alespoň co do dopadu pro běžné zákazníky. Open-source přístup by měl v tomto Razeru pomoci. Jisté je, že podobný přístup se v minulosti vyplatil i jinde, co konkrétně ale OSVR nabídne?

osvr2 zdroj: tisková zpráva

Autor článku Engadget sám na prezentaci vyzkoušel první headset s názvem Hacker, který by měl být vyjít někdy mezi dneškem a červnem. Nešlo prý sice o nikterak oslnivý zážitek, vypilování helmy do použitelného stavu však není na Razeru, nýbrž na třetí straně. Prezentace každopádně ukázala, že helma pracuje, jak má - disponuje 5,5'' FHD displejem s frekvencí 60 Hz, gyroskopem, akcelerometrem a několika USB 3.0 vstupy.

Celá konstrukce je prý veskrze modulární, a tak umožňuje výrazné zásahy do celého konceptu. Model bude ke stažení i jako plán pro 3D tiskárnu a vývojářský kit by měl k mání za 200 dolarů, tedy levněji než v případě Oculus Rift. Pak už bude jenom na komunitě, jak s celým balíčkem naloží. Další detaily lze nalézt na oficiálním webu projektu

zdroj: Archiv

Nejnovější články