PlayStation 5 nebude při launchi podporovat rozšíření SSD disku

6. 11. 2020 11:27 | Hardware | autor: Šárka Tmějová |

Sony se na jednu stranu chlubí, že PlayStation 5 bude mít nejrychlejší načítání virtuálních světů v historii pevných disků, na druhou stranu se vám jich na ten pevný disk zas až tolik nevejde. Využitelného místa je na 825GB disku zhruba 667 GB kvůli nainstalovanému systému a dalším proprietám. Společnost teď navíc pro The Verge potvrdila, že si při launchi nebudete moct kapacitu disku v PS5 rozšířit.

Konzole má sice pro nové SSD slot navíc, a to poměrně snadno přístupný, jenže na začátku cyklu nové konzole bude port softwarově deaktivován. Proč? Jak vysvětluje otec PlayStationu 5 a hlavní tvůrce jeho hardwarové architektury, Mark Cerny, ne všechny M.2 SSD disky jsou si rovné. Respektive, ne všechny jsou tak rychlé, aby s PS5 zvládaly držet krok, ne tak tenké, aby se vešly do příslušného slotu a byly ještě navíc kompatibilní s I/O řešením Sony.

Cerny tedy naznačil, že minimem pro PlayStation 5 bude v případě disku 5,5 GB za sekundu skrz PCIe Gen4. Zároveň musí mít příslušné SSD miniaturní chlazení, aby se do nové konzole vešel.

Konzole nicméně bude od vydání podporovat externí disky propojené přes USB. Využít je můžete v případě zpětně kompatibilních her z PlayStationu 4, které by plně nevytěžily superrychlé SSD.

PS5 není jediná konzole, která se potýká s nedostatkem místa – jak poznamenal Pavel, maličký Xbox Series S s 364 GB volného místa a rozšiřující kartou, jejíž cena se blíží samotné konzoli, najednou nepůsobí jako až tak levné řešení nextgenové situace.

Každopádně, nová konzole od Sony je v Česku beznadějně vyprodaná a většinu předobjednávek budou moct obchody kvůli nízkému množství přidělených kusů vyřídit až na jaře. Ani jinde na světě ale letos PlayStation 5 neuvidíte vystavený v obchodech. Upozorňuje na to nový oficiální blog, podle nějž launch konzole proběhne čistě online způsobem. Snad s výjimkou osobního vyzvednutí u konkrétních prodejců.

Pokud byste tedy chtěli večer 18. listopadu vyrazit kempovat před obchod, čekali byste tam i po půlnoci na svůj PlayStation marně. Sony vás vyzývá, abyste na sebe byli opatrní, zůstali doma a objednali si konzoli přes internet. Ale samozřejmě, jestli jste to nestihli pár desítek minut po spuštění předobjednávek, stejně se na vás v podzimní vlně nedostane. Snad do jara stihne Sony vyřešit i situaci s SSDčky.

Nejnovější články