Bestie s vysouvací klávesnicí bude mít ještě vyšší výkon. Ale co na to chlazení?
zdroj: Acer

Bestie s vysouvací klávesnicí bude mít ještě vyšší výkon. Ale co na to chlazení?

24. 6. 2020 17:45 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Koncept notebooku Acer Predator Helios 700 s vysouvací klávesnicí byl představen minulý rok. Netradiční řešení získalo díky svému „wow efektu“ pozornost médií, ale testery a hardwarové nadšence zaujal spíš slib lepšího chlazení. Vysouvací mechanismus rozšiřoval na notebooku prostor pro nasávání a odvod vzduchu, potenciál na papíře tam tedy byl.

Jak uchladit výkonné komponenty uvnitř šasi, to je totiž problém, který řeší každý herní notebook, natožpak high-end mašina s odemčeným procesorem a desktopovou grafikou. Se stoupajícím výkonem roste odpadní teplo, které komponenty, natěsnané na sobě, odvádějí jen s obtížemi.

I se všemi výdobytky poslední doby, jako jsou heatpipe, výparníkové komory, lepší teplovodivé materiály či chytřejší algoritmy napájení, je notebook s herním hardware v zátěži stále obtížně uchladitelný, pokud z něho nechcete mít monstrum s hlučností startujícího vrtulníku. Výrobci se proto uchylují k hardware se sníženým odběrem nebo k limitacím trvání vysokoodběrových stavů, což má ale logicky za následek kompromisy ve výkonu.

Predator Helios 700 zdroj: Acer

První Helios 700, který jsem recenzoval před půlrokem, si s takovými podmínkami poradil obstojně, čemuž opravdu pomohla i vysouvací klávesnice. Notebook se tak dal, co se herního výkonu týče, označit za náhradu stolního PC.

Bylo to ale takzvaně na knap, žádná rezerva, což bych u takto drahého a dimenzovaného stroje neočekával. Jakmile jste zapnuli režim Extrémní (dodávaný výrobcem) anebo se pokusili o manuální přetaktování, chlazení už nedostačovalo, notebook byl velmi hlučný a procesor narážel na teplotní limity. Vznesl jsem tehdy otázku, proč vlastně výrobce do notebooku osadil procesor s odemčeným násobičem, když kvůli chlazení přetaktovat nejde. Odpovím si sám: marketing.

Predator Helios 700 zdroj: Acer

Helios 700 v nově představené verzi s odemčeným procesorem znova počítá. Půjde o nejvyšší osmijádro s HT aktuální notebookové nabídky Intelu: Core i9-10980HK s taktem jednoho jádra až 5,3 GHz (čehož ale notebook, troufám si říct, dosáhne jen výjimečně v krátkém časovém okně). Inovovaný model taktéž počítá s výkonnější verzí grafiky. Osazena bude GeForce RTX 2080 SUPER. Nic výkonnějšího v notebooku momentálně nenajdete.

Nároky na chlazení tak na papíře stouply, což Acer hodlá kontrovat lepším teplovodivým materiálem nazvaným PowerGem. Půjde pravděpodobně o nějakou náhradu teplovodivé pasty, která bude zajišťovat efektivnější přenos tepla mezi čipem a heatsinkem chladiče. Acer tvrdí, že PowerGem je efektivnější než kovová teplovodivá pasta (v příkladu Thermal Grizzly), jeho vodivost má být 3,83x lepší než měď a má umožňovat až 12,5 % nárůst výkonu CPU. No uvidíme.

Acer PowerGem zdroj: Acer Acer PowerGem zdroj: Acer

Helios 700 si polepšil i co se pamětí týče, nově budou mít frekvenci 2933 MHz namísto 2666 MHz. Úložiště NVMe SSD na sběrnici PCIe budou zapojena v RAID 0, takže očekávejme opravdu špičkové přenosové rychlosti. Zbytek konfigurace se zdá stejný jako v případě modelu z roku 2019.

Při pohledu na nový Helios 700 se ale nabízí otázka, proč Acer neosadil nové Ryzeny 4000 postavené na 7nm výrobním procesu. Třeba takový Ryzen 4800H při srovnatelném výkonu jako high-end Intelu nabízí efektivnější provoz. To by vysoké nároky na chlazení mohlo trochu srazit. Snad se AMD brzy se svou nabídkou Ryzenů 4000 prosadí i v drahých noteboocích a získá trochu prestiže, kterou v tomto segmentu uzmul plně Intel.

Nutno podotknout, že Helios 700 pro rok 2020 přijde nejen v nejvyšší konfiguraci, kterou jsem nastínil výše, ale také s uzamčeným osmijádrem s lehce nižšími takty Intel Core i7-10875H a o třídu nižší grafikou GeForce RTX 2070 SUPER. Stále však jde o high-end, takže si připravte nadité portmonky.

Nový Helios 700 by měl dorazit na trh v září za cenu od 2699 € (cca 72 000 Kč).

Nejnovější články