Best of CES 2018: nejzajímavější hardwarové novinky
zdroj: tisková zpráva

Best of CES 2018: nejzajímavější hardwarové novinky

15. 1. 2018 18:20 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Letošní ročník CES byl hodně o AI, robotech, autonomních vozidlech a plejádě chytré elektroniky neboli IoT. Přesto si i fanda „obyčejného“ hardware dokázal přijít na své. Co zaujalo nás? Vybrali jsme 6 zajímavých novinek, které stojí za povšimnutí.

Project Linda

Hned na prvním místě musíme jmenovat velmi zajímavý koncept od firmy Razer – Project Linda. Jedná se o důmyslně navrženou dokovací stanici pro Razer Phone, která z telefonu vytvoří notebook. Dock vypadá jako laptop, jen mu chybí dvě věci: touchpad a hardware uvnitř. To doplní právě smartphone Razer, který do těla docku zapadne přesně na místo, kde byste běžně hledali touchpad. Vložený telefon pak poskytne celku svůj výpočetní výkon a jeho displej slouží jako touchpad nebo sekundární obrazovka.

Razer Project Linda zdroj: tisková zpráva

Samotná notebooková stanice obsahuje 13,3 dotykový displej s rozlišením QHD
(2 560 × 1 440 px), podsvícenou klávesnici s technologií Acer Chroma, interní baterii, která vložený telefon nabíjí, a 200GB úložiště. Dock podporuje myši i další periferie, má jeden plný USB-A port, USB-C port a 3,5mm jack na sluchátka.

Parametry telefonu by na provoz stanice stačit mohly, ostatně, Razer Phone se profiluje jako herní mobil, který sám o sobě má slušné vybavení: Snapdragon 835, 8 GB RAM a 120Hz displej s rozlišením QHD (stejné, jako má dock). Otázka je, jak na tom bude čip při provozu dvou takových displejů, a jak utrpí výdrž baterie.

Razer Linda byl na veletrhu k vidění jako prototyp a návštěvnici si ho mohli osahat i vyzkoušet. Cena ani dostupnost pro veřejnost však zatím oznámena nebyla.

Intel Hades Canyon a další produkty s Kaby Lake-G

O překvapivé řadě procesorů Intel s grafickým čipem AMD, označované jako Kaby Lake-G, jsme referovali již dříve. Na veletrhu CES 2018 pak bylo definitivně rozlousknuto, kam čipy míří. Intel totiž představil svou novou řadu herních NUC „Hades Canyon“, která nahrazuje dřívější „Skull Canyon“ s iGPU Intel Iris.

Intel NUC „Hades Canyon“ zdroj: tisková zpráva

Odhaleny byly dva modely, lišící se procesorem: první nese odemčený model Core i7-8809G s TDP 100 W a výkonnější grafickou jednotkou Radeon RX Vega M GH, zatímco druhý je vybaven uzamčeným Core i7-8705G s TDP 65 W a čipem Radeon RX Vega M GL.

  NUC8i7HVK NUC8i7HNK
CPU & GPU Intel Core i7-8809G, 3,1–4,2 GHz, 4/8 jader, 8 MB cache, 100 W
Radeon RX Vega M GH, 1063–1190 MHz
Odemčený násobič a „VR capable“
Intel Core i7-8705G, 3,1–4,1 GHz, 4/8 jader, 8 MB cache, 65 W
Radeon RX Vega M GL, 931–1011 MHz
RAM Dual channel DDR4-2400+, 32 GB max
HDD 2× M.2 SSD slot (SATA / PCIe NVMe) + SDXC slot (podpora RAID) 
Konektivita Vpředu:
2× USB 3.1 Gen2 (USB-C + USB-A)
USB 3.0 (always-on)
Infračervený port
3,5mm jack
HDMI 2.0a (4K 60 Hz, HDR)

Vzadu:
HDMI 2.0a (4K 60 Hz, HDR)
4× USB 3.0 (USB-A)
2× LAN
2× DisplayPort 1.3 (Mini DisplayPort)
2× Thunderbolt 3 / USB 3.1 Gen2 / DisplayPort (USB-C)

Podle materiálů Intelu má výkonnější model Hades Canyon výkon dostatečný pro provoz VR a stává se tak nejmenším „VR capable“ PC na trhu. Zda je toto tvrzení pravdivé a zda opravdu bude výkon především grafického čipu dostačovat, si budeme muset počkat na recenze. Že jde o miniaturní počítač, o tom není pochyb – celek má dohromady objem jen 1,2 l a rozměry 221 × 142 × 39 mm. Cena je dle očekávání vysoká: 799–999 USD. Dostupnost na jaře 2018.

Procesor Kaby Lake-G se představil také v noteboocích Dell XPS 15 a HP Spectre x360 15. Oba modely mohou být osazeny procesorem až Intel Core i7-8705G s GPU Radeon RX Vega M a v obou případech jde o 15,6" konvertibly s displejem otočným o 360°.

HP Spectre x360 15 Kaby Lake-GDell XPS 15 2-in-1 Kaby Lake-G

HP Spectre x360 15 a Dell XPS 15 2-in-1. Zdroje: TZ HP / anandtech.com

Srolovatelná TV od LG

Pokud bychom měli vybrat nějaký produkt s patřičným wow efektem, byla by to srolovatelná televize od LG. 65" OLED panel s rozlišením 4K, který se jako kus plátna sroluje do své základny – působivé.

LG rollable OLED TV zdroj: tisková zpráva

Zatím se jedná o pouhý prototyp, ale i ten už dostatečně demonstruje, čeho jsou obrazovky OLED schopny. LG například ukázala, jak do dvou třetin vysunutá televize zobrazuje na zbytku své plochy průběh přehrávání hudby. Dolní dvě třetiny, srolované do podstavce, tak neruší. I kdyby se ohebné OLED TV nedostaly do masové výroby, stále musíme ocenit úsilí inženýrů, které za výrobou tohoto panelu stojí.

Snapdragon 835 v notebooku

ARM proniká čím dál tím víc do oblastí, které kdysi patřily výlučně x86 procesorům, a nekončí to pouze u serverů. Dokladem toho je na CES představený tablet Lenovo Miix 630, který je poháněn ARM procesorem Qualcomm Snapdragon 835.

Kromě toho, že je uvnitř exotické CPU, byste viditelný rozdíl oproti jiným zařízením této třídy hledali těžko. A právě na tom se ukazuje, jak spolupráce Microsoftu, ARM a výrobců zařízení pokročila. Lenovo Miix 630 je tablet s připojitelnou klávesnicí, který má nainstalovaný běžný Windows 10, jaký znáte ze svého osobního počítače nebo notebooku. Zařízení nevyžaduje okleštěné edice Windows s omezením instalace pouze na Store, ale spustíte na něm i x86 aplikace.

Lenovo Miix 630 ARM zdroj: tisková zpráva

Výhodou Snapdragonu je výdrž baterie, která podle Lenova dosahuje až 20 hodin, a integrovaný LTE modem. Takovéto parametry podporují představu tzv. „Always Connected PC“, jejíž smyslem je mít i zařízení jako notebook stále připojeno na internet. I na cestách bez přístupu k Wi-Fi by tak uživatelé mohli přijímat zprávy či aktualizace a využívat služeb osobních asistentů a podobných, na internetu závislých vymožeností. A to bez výrazného dopadu na výdrž baterie.

Nakolik by tato představa mohla být pro mnohé zneklidňující, jeden takový přístroj už většina z nás má – smartphone. Jsme zvědaví, kolik ARM notebooků se na trh v dohledné době dostane, a jaký budou mít výkon. Lenovo Miix 360 má jít do prodeje v druhém čtvrtletí 2018 za cenu od 799 USD.

HTC Vive Pro

Nový headset pro VR od HTC samozřejmě nesmí ve výčtu chybět. Kromě jemnějšího rozlišení displejů má Pro verze také integrovaná sluchátka. Pokud si chcete o novince přečíst více, zamiřte do našeho samostatného článku.

HTC Vive Pro zdroj: tisková zpráva

ASUS Bezel-free Kit

Uživatele konfigurací o více monitorech by mohl potěšit Asus. Ten představil zajímavý kit, který eliminuje rámečky mezi displeji monitorů.

Asus Bezel-free Kit zdroj: tisková zpráva

Doplněk funguje na optickém principu, dle tiskové zprávy Asusu „se skládá z vertikálních čoček a snadno připojitelných držáků, které spojují okraj každého monitoru v úhlu 130 stupňů ... Využívá lomu světla, takže okraje monitoru z pohledu pozorovatele opticky zmizí.“ Velmi zajímavé, ale na pochvalný verdikt si počkáme, až uvidíme, jak to funguje v praxi.

A tohle je myšleno vážně?

O velkoformátových herních displejích jsme psali v samostatné novince. Představa kvalitního, herního displeje o velké úhlopříčce se nám velmi zamlouvá. Ale spíše jako alternativa televizí, které v určitých parametrech při herním využití nedostačují. Ale jestli si to výrobci představují takto...

Nejnovější články