Update: Nintendo potvrzuje představení nové konzole na E3
zdroj: tisková zpráva

Update: Nintendo potvrzuje představení nové konzole na E3

26. 4. 2011 9:11 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Update - Prezident Nintenda Satoru Iwata potvrdil, že nástupce konzole Wii se na trhu objeví až v průběhu účetního roku 2013, což znamená ne do konce kalendářního března 2012. Podzim/Vánoce 2012 se tak rázem stávají horkým kandidátem na uvedení nového stroje, protože další oblíbený termín Nintenda - březen - už je v tomto případě passé.

A proč vlastně Nintendo přichází s novým strojem, který dle Iwaty nemusí být nutně vybaven 3D funkcemi kvůli nedostatečnému rozšíření 3D televizí v domácnostech? „Vývojáři už jen těžko mohli majitele Wiička něčím překvapit,“ zmiňuje Iwata důvod, proč teď čekáme na E3 odhalení Wii 2. Důvod, který lze označit za oficiální, protože jinak tím hlavním asi byla narůstající nejistota Nintenda při pohledu na postupně klesající čísla prodejnosti Wii.

Původní zpráva - Nintendo opravdu připravuje novou konzoli, se kterou chce vyrukovat v příštím roce a poprvé ji odborné veřejnosti ukáže (a snad nechá i vyzkoušet) na letošní E3. Spekulace a nepotvrzené informace ze „zaručených“ zdrojů, které k nám přitékaly v uplynulých 14 dnech, jsou tedy alespoň v základu pravdivé. Ale až na E3 se dozvíme, jak je na tom nový stroj vzhledově, výkonově, jestli je to pravda s tím streamováním obrazu do displeje na ovladači atd. Je toho hodně, o čem lze v případě nástupce Wii přemýšlet. Náměty hledejte v článcích (první, druhý), které jsme tomuto tématu věnovali.

Společně s potvrzením příprav nové konzole Nintendo oznámilo výsledky svého hospodaření za účetní rok, který skončil k 31. březnu 2011. Tržby po odečtení všech vratek, ztraceného a poškozeného zboží činily 1 bilion jenů, což je oproti předchozímu účetnímu roku pokles o 29.3%. Zisk Nintenda činil 77.6 miliard jenů, což je oproti loňskému roku pokles o 66.1%. I z těchto čísel je tedy jasné, že Nintendo opravdu potřebuje novou konzoli, pokud si chce udržet své postavení na trhu a vysokou profitabilitu. Zajímavá jsou také čísla o počtu prodaných konzolí za uplynulý účetní rok: Wii se prodalo 8.6 milionů, DSka 14.64 milionů a 3DSka, navzdory launchi těsně před koncem fiskálního roku, se prodalo 3.61 milionů kusů.

 

Nejnovější články