Soudní pře s Activision ohrožuje budoucnost Respawn
zdroj: tisková zpráva

Soudní pře s Activision ohrožuje budoucnost Respawn

5. 1. 2011 11:54 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

O monstrprocesu, v němž se soudí Activision s duem Vince Zampella – Jason West a s EA jsme vás již informovali a rozhodně se nedá říci, že by se od té doby stala situace přehlednější.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Naopak, objevují se nové informace týkající se celé kauzy. Activision věděl o účasti EA v celém zamotaném případu už v květnu, kdy začal svou protižalobu vůči vývojářské dvojici a úmyslně posunul rozšíření žaloby na Electronic Arts o dalších šest měsíců.

Výsledek? West a Zampella si nyní stěžují na to, že toto úmyslné zpoždění celého případu a nyní takřka jisté další protahování, si vybírá velkou daň na jejich finančních prostředcích. Doslova říkají: „Celá kauza nás už stála na poplatcích víc, než oba vyděláme za rok“. To měl být dle nich záměr Activision, stejně jako faktické zdržení rozvoje jejich nového studia Respawn (z drtivé většiny bývalé studio Infinity Ward, jehož zaměstnanci Activision opustili), které je pod (distributorským) patronátem EA a vyvíjí nové, unikátní herní značky.

Zdá se, že Activision si vyslouží další nálepku pekelníka. Jenže situace není tak černobílá. Ano, je vcelku politováníhodné, že West se Zampellou finančně krvácí. Jenže nesmíme zapomínat, že z jejich strany přišla první žaloba. Ať už byla oprávněná či ne, pokud odhlédneme od morálního práva, zůstává nám fakt, že se dva lidé pokusili vyrazit z obří korporace skoro čtyřicet milionů dolarů. A velké korporace nehrají podle morálních pravidel, ale podle toho, co jim legální prostředky dovolí. Někdo tak může na tento naivní přístup odpovědět „a co jste čekali?“.

Nejnovější články