Sony zakázala výrobu upravených bočních plátů pro PlayStation 5
zdroj: PlateStation5

Sony zakázala výrobu upravených bočních plátů pro PlayStation 5

2. 11. 2020 13:00 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

U většiny předchozích generací konzolí byl jediným způsobem, jak je modifikovat, nějaký ten polep. Nadcházející PlayStation 5 se ale může pochlubit bočnicemi, které by měly jít relativně snadno odejmout, čehož už stihla využít čerstvě založená společnost PlateStation5 a spustila předobjednávky pro své vlastní pláty v jiných barvách, než je oficiálně nabízená bílá a zlatá.

Netrvalo dlouho a téhle byznysové iniciativy si povšimla samotná Sony. Její právníci podle serveru VideoGamesChronicle.com zástupce společnosti kontaktovali a pod pohrůžkou žaloby PlateStation5 požádali, aby se firma kvůli očividné podobnosti s názvem samotné konzole přejmenovala.

U sugestivního názvu nicméně spor nekončí. Podle právníků Sony společnost rozšířila své intelektuální vlastnictví i na plastové bočnice PlayStation 5, a jejich další distribucí si tedy PlateStation stále koleduje o žalobu, ať už si říká, jak chce.

PlateStation5 zdroj: PlateStation5

CustomizeMyPlates, jak se firma jmenuje nyní, prý před spuštěním webu provedla potřebnou rešerši: „Byli jsme toho názoru, že s tím nebude žádný problém, protože Sony měla na bočnice pouze nevyřízené patenty. Hned druhý den po spuštění webu nás právníci Sony kontaktovali a požádali o změnu názvu (tehdy PlateStation5) kvůli porušení ochranné známky. Mysleli jsme, že po změně už budou všechny strany spokojené a doufali jsme v to, protože jsme značně pokročili s výrobou.“

Změna názvu ale prý právníkům nestačila, jak se v CustomizeMyPlates dozvěděli předevčírem. Firma nyní ruší všechny předobjednávky a vrací za ně peníze. Její investoři prý z nepovedeného obchodu odcházejí s ponaučením o patentech, duševním vlastnictví a ochranných známkách. Společnost nově nabízí pouze polepy na nové PlayStationy a ovladače DualSense, nálepky jí totiž od na rozdíl od specifických odlitků nikdo zakázat nemůže.

Vzhledem k postupu Sony se dá očekávat, že firma brzy po vydání nové konzole, které v Česku připadá na 19. listopadu, nabídne vlastní náhradní pláty pro PlayStation 5. Z našeho pohledu sice může jít jen „o kus plastu“, z jejího byznysového hlediska ale právo na výhradní distribuci náhradních (byť kosmetických) dílů dává smysl. Samozřejmě se ani jí zřejmě nevyhne příliv levných bočnic z Číny, kde se americké patentové právo prosazuje o poznání obtížněji.

Nejnovější články