EA: „Origin se Steamem neválčí, místo je tu pro oba“
zdroj: tisková zpráva

EA: „Origin se Steamem neválčí, místo je tu pro oba“

4. 10. 2011 11:11 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Jednou z hlavních událostí posledních měsíců bylo oznámení a spuštění platformy...

Jednou z hlavních událostí posledních měsíců bylo oznámení a spuštění platformy Electronic Arts pro digitální distribuci jménem Origin. Ne, že by EA tento systém neměla už předtím, ale nyní na něj začala skutečně klást důraz, dala mu nové jméno a podpořila jej kromě marketingu i stále narůstajícím seznamem funkcí, které mají přilákat uživatele. A samozřejmě i portfoliem vlastních her. Logicky se objevil i první střet se Steamem, který se zdá být podobným rivalem, jaký si vytvořila EA z Activision se střílečkou Modern Warfare 3, kterou staví proti svému Battlefieldu 3.


Šéf evropské pobočky EA, Jens Uwe Intat, ovšem v rozsáhlém rozhovoru říká, že nevidí Origin a Steam jako dva soupeře, kteří se budou snažit vzájemně vytlačit z trhu. „Já vám nevím, Steam vs. Origin, že je bitva... asi bych to přeformuloval. Spíše bych řekl, že Origin je platforma, díky které utváříme vztah se zákazníkem. Chceme nabídnout platformu, která umožní našim zákazníkům ty nejlepší zážitky, jaké s hrami od EA lze mít.“ Zní to hezky, i když poněkud tradičním „máme vás rádi“ stylem. Intat však své myšlenky rozvádí.

Podle něj rozhodně neplatí, že by si Steam a Origin musely jít po krku a snažit se dominovat na trhu. „Je tu místo pro Origin, je tu místo pro Steam, je tu místo pro další prodejce. Jak online prodejci, tak tradiční obchody vstupují do prostoru digitální distribuce. Myslím, že vzájemná konkurence v této sféře vytvoří ještě lepší podmínky pro spotřebitele a je tu skutečně dost prostoru pro víc, než jednoho hráče“.

„Nechápejte mne špatně“, pokračuje Intat, „neříkám, že nejsme konkurenti Steamu. Jenom říkám, že je tu víc zúčastněných, než jen Steam a Origin. Ano, u Battlefield a Call of Duty je to jen o těchto dvou, ale to je něco úplně jiného“. Což je od Intata celkem dobře řečeno, protože zkušení hráči ví, že pokud chtějí ušetřit, vyplatí se zkoušet různé systémy digitální distribuce, ne jen ty nejznámější. A skutečně, mediální sféra má tendenci formovat vztah Steamu a Originu podobně jako u Battlefield a Call of Duty.

Co se týče samotného Originu, Peter Moore se trochu rozpovídal o tom, proč by měl být jiný než Steam a konkurenti. Dle něj je hlavním cílem Originu, jak jinak, vytvoření sociální sítě hráčů, kteří skrze ni mohou sdílet své zážitky. Holt, na tom dnes nic nezměníme, budování sociálních sítí na internetu je hudbou dneška.

Pokud jde ale o hodně diskutované stažení her EA ze Steamu, zdůvodňuje to jako krok nutný kvůli politice EA ve vztahu k zákazníkům. „My chceme mít přímou, osobní podporu zákazníka. Pokud to půjde, rádi budeme na Steamu. Pokud jde o hry od nás, které na Steamu nejsou, je to primárně proto, že jsme nemohli přímo komunikovat se zákazníky a řešit problémy tak, jak jsme chtěli“.

Nejnovější články