Denuvo představilo herní vodoznak. Má pomoct bránit únikům
zdroj: Irdeto

Denuvo představilo herní vodoznak. Má pomoct bránit únikům

19. 3. 2024 16:30 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Společnost Irdeto, která stojí za nechvalně proslulou protipirátskou ochranou Denuvo, představilo na probíhající Game Developers Conference 2024 nový nástroj s názvem TraceMark for Games. Ten má vývojářům sloužit k poznačení buildů pomocí viditelných i méně očividných vodoznaků s unikátním ID, díky kterým budou moct pořízené materiály vystopovat zpátky k jejich původcům, a tím pomoct řešit stále častější úniky informací.

Podle Irdeta mají vodoznaky zčásti působit i preventivně – existence, potažmo přítomnost zdánlivě neviditelného ochranného prvku má sama o sobě případné pokušitele odradit od sdílení obsahu, jehož sdílení nemají povolené. Potenciální šiřitelé si prý vypouštění informací raději dvakrát rozmyslí, když vědí, že mohou na jejich základě jít vystopovat.

Využití by měl TraceMark najít v nejrůznějších interních buildech, uzavřených testech či recenzních kopiích. „Toto inovativní řešení není jen milníkem pro Irdeto, ale také obrovským skokem vpřed při ochraně tvůrčích i finančních investic herních vývojářů po celém světě,“ říká senior viceprezident Irdeta, Niels Haverkorn. „V Irdetu rozumíme unikátním výzvám, kterým herní průmysl čelí, a TraceMark je naším závazkem při zajištění toho, že budou cenné materiály v bezpečí po celou dobu.“

Irdeto uvádí, že TraceMark budou moct vývojáři využívat v kombinaci s ochranou Denuvo. Kontroverzní protipirátská ochrana se velké popularitě netěší především kvůli tomu, že na PC negativně ovlivňuje výkon. Snad na tom protiúnikové vodoznaky od stejného výrobce nebudou obdobně.

Nejnovější články