HTC představilo projekt virtuální reality, na němž pracuje s Valve
zdroj: tisková zpráva

HTC představilo projekt virtuální reality, na němž pracuje s Valve

2. 3. 2015 10:15 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

Myslím, že při čtení zpráv musel někomu v Oculus VR zaskočit croissant v krku, protože takto rychlou akci čekal málokdo. Že Valve kutí vlastní VR systém víme. Ale, že vyjde už v roce 2015 ve verzi pro koncové spotřebitele, to čekal málokdo. Před tiskovou konferencí Valve na letošním GDC, která se koná 3. března, o jeho existenci informovalo HTC. Zařízení se jmenuje HTC Re Vive, ve spolupráci s Valve jej, jak už z předchozích faktů asi tušíte, vyvíjí tchajwanská firma HTC a podle prvních specifikací na oficiálních stránkách to rozhodně nebude nějaký vlažný pokus o virtuální realitu, ale seriozní konkurent Oculus Rift.

HTC Re Vive bude využívat dvojici displejů s rozlišením 1200x1080 s obnovovací frekvenci 90 FPS. Displeje obsáhnou celé uživatelovo zorné pole, čímž samozřejmě docílí plného ponoření do virtuálního obrazu. Jenže tady HTC Re Vive nekončí, protože by mělo nabídnout zážitek, který vám umožní chodit po místnosti, čímž budete chodit i ve virtuální projekci. Plocha, jíž systém dokáže zmapovat je čtverec se stranou přibližně 4,5 metru.

Sledování pohybu po místnosti umožní dvojice takzvaných Steam VR stanic, což hádám, že budou dva senzory ohraničující pole snímaného pohybu. Pro sledování pohybu vaší hlavy bude HTC Re Vive vybaveno gyrosensorem, akcelerometrem a laserovým senzorem s přesností na desetinu stupně. Vývojářská verze, která vyjde na jaře má zatím zabudované vstupy na jacky od sluchátek, ale verze pro spotřebitele bude mít vlastní audiosystém.

Aby toho nebylo málo, pro manipulaci s objekty ve virtuální realitě půjde využívat bezdrátové ovladače vyrobené taktéž HTC, které zvládnou i skrze sledování pohybu rukou simulovat ve hře střelbu. Nepůjde ale jen o hry. HTC sice spolupracuje s Valve, ale oslovila i další tvůrce her či potenciálních simulací prostředí jako je HBO, Lionsgate, Google, Dovetail Games či třeba i National Palace Museum. Dá se tedy říci, že ani tak nejde o virtuální realitu Valve, ale spíše HTC, byť je jasné, že tyto dvě firmy velmi úzce spolupracovaly.

zdroj: Archiv

Jak vám naznačí video, které spíše připomíná reklamu z nějako futuristické sci-fi, než reálnou reklamu, což ve mně vytváří pocit, že jsem začal žít v budoucnosti, nepůjde opravdu jen o hry. A je to dobře, protože systém virtuální reality by toho mohl udělat mnohem víc. Vlastně si nejsem jistý, zda si raději neprojdu simulaci antického Říma, Zimohrad z Hry o trůny či nezkusím plavbu Mariánským příkopem, než abych nutně musel k hraní střílečky nasazovat na hlavu VR brýle. Ale kdo říká, že podobné zážitky se nemohou spojovat.

Ještě jednou musím fascinovaně zopakovat, že HTC Re Vive má vyjít ještě letos. Je vysoce pravděpodobné, že Valve o HTC Re Vive řekne víc na úterní tiskové konferenci, kde možná i představí nějaké plánované tituly a programy. Mimochodem, pokud máte rádi spekulace, vězte, že se tiskovka koná 3.3. ve 3 hodiny odpoledne. Spíše mám ale pocit, že si ve Valve moc rádi dělají legraci právě z těchto teorií o Half-Life 3. Prozatím si můžete projít oficiální stránky HTC Re Vive.

Nejnovější články