Champions Online

Champions Online

Články

Po stopách bývalých vývojářů z Blizzardu - kam odešli a co vytvořili

Co mají společného hry Wildstar, State of Decay, Guild Wars, God of War, Firefall, Hellgate: London a Torchlight? Na první pohled nic. Jde o hry odlišných žánrů a od různých vývojářů i vydavatelů, každá vyšla v jiném roce a byla jinak úspěšná či neúspěšná. Přesto je spojuje jedna důležitá věc. Stojí za nimi tvůrci, co prošli Blizzardem. Za 23 let fungování Blizzard opustily desítky vývojářů. Někteří následovali příklad spoluzakladatele Allena Adhama a šli úplně mimo herní průmysl (Adham odešel v roce 2004 do hedgeových fondů), ale jiní u řemesla zůstali. Založili vlastní studia a pokusili se prorazit na vlastní pěst. U příležitosti nedávného oznámení odchodu Roba Parda se tedy vydáme po stopách význačných "uprchlíků" z Blizzardu a jejich projektů.

Lidé utrácí za free-to-play onlineovky rok od roku více

Na jedné straně Blizzard nedávno přiznává, že za poslední dobu poklesl počet platících předplatitelů World of Warcraft o cca 800 000 duší, a na druhé straně hlásí firma NewZoo na Gamasutře, že hráči letos za free-to-play (zdarma hratelné, alespoň částečně) onlineovky v USA utratili zase o pár milionů dolarů více než loni. Co si z těchto dvou informací odvodit? Jen ne žádné definitivní závěry prosím, protože WoWko je možná velké, ale rozhodně netvoří nabídku onlineovek s předplatným samo. Za jistý indikátor toho, že se ale na trhu s MMO tituly něco významného děje a rozhodně to nepřipomíná bublinu, která by měla brzy splasknout, však lze oba údaje bez problémů považovat. Ostatně, relevanci informací o úspěchu F2P her podporuje i fakt, že řada onlineovek, které původně fungovaly na bázi předplatného, nyní přechází do free-to-play tábora a slaví s tím úspěch (třeba DC Universe Online, Age of Conan, LotrO a další).

Zdarma hratelné onlineovky dorazily na Steam

Pokud vás free to play - zdarma hratelné onlineovky lákají, ale nedůvěra v platební systémy jednotlivých titulů vás od nich zase odrazuje, bude vás zajímat příchod těchto her na Steam. Od včerejška je v nabídce Steamu první pětice F2P her (viz po rozkliku), které nabízí plnou integraci obvyklých prvků Steam her včetně systému mikrotransakcí poháněných nástroji z vývojářského balíku Steamworks, které v současnosti používá třeba Team Fortress 2 od Valve. Nevím jak vy, ale přeci jenom se raději spolehnu na vyzkoušený systém, když už se bez těch mikrotransakcí nemáme v online hrách do budoucna obejít, protože tradiční systém předplatného přestává vyhovovat a brzy už jej uvidíte jenom ve World of Warcraft :)

Cryptic ztratili vydavatele, ale Champions Online to neovlivní

Atari včera oznámila, že se zbavila práv na tým Cryptic Studios a všechny jeho hry včetně...

Best of 2010: Události roku (část druhá)

Navazujeme na první díl článku o zajímavých událostech právě končícího roku 2010. Jednotlivé položky nejsou chronologicky seřazené, proto si můžete nejdříve přečíst tuto druhou část a poté plynule přejít k části první. A pro jistotu znovu připomínáme, že se nejedná o definitivní a všepostihující seznam, ale náš subjektivní výčet kandidátů na důležité události, kteří se prezentovali v průběhu tohoto roku – pozitivně i negativně. Proto uvítáme vaše postřehy a tipy na další události, které vám přišly důležité. Podělte se o ně s námi a ostatními čtenáři v diskusi pod článkem.

Champions Online budou zdarma

Cryptic a Atari dnes oznámili, že populární MMO Champions Online končí s placenou předplatitelskou službou a od příštího roku ho budete moci hrát zcela zdarma. Konkrétně tak půjde učinit provozováním tzv. stříbrného účtu, který vás sice nic nestojí, zato v něm ale nelze korigovat, jaké schopnosti se váš hrdina v průběhu hry naučí. Tato funkce bude dostupná pouze majitelům zlatého a stále placeného účtu, a to od 1. čtvrletí roku 2011.