Video o "hratelnosti" Beyond: Two Souls skončí u ovládání
zdroj: tisková zpráva

Video o "hratelnosti" Beyond: Two Souls skončí u ovládání

23. 7. 2013 20:25 | Video | autor: Petr Poláček |

Vývojáři z Quantic Dream by dokázali dlouhé hodiny vyprávět o emocionalitě svých her, kterou se v herních segmentech snaží prakticky pokaždé docílit nějakou formou netradičního ovládání. Vzali si už dávno do hlavy brouka, že hráč by neměl přemýšlet nad tím, jaké tlačítko mačká. Měl by vnímat dění na obrazovce a magicky na gamepadu provádět správné pohyby.

Ve všech hrách jim to ale doposud vycházelo přinejlepším napůl – při hraní Fahrenheit i Heavy Rain jsem zažil chvíle, kdy jsem snahu o jakousi uměleckou licenci Quantic Dream v ovládacích prvcích sprostě proklínal. A soudě dle následujícího videa na tom nebudu jinak ani při hraní Beyond: Two Souls.

Making of video se možná hrdinně prsí podtitulem „o hratelnosti“, ale o herních prvcích vlastně nepadne ani slovo. Dozvíme se, že Jodie umí různým způsobem běhat v závislosti na jejím a vašem emocionálním stavu. Dozvíme se, jak bylo náročné pořídit motion capture pro Jodie, protože příběh hry je roztažený přes 15 let jejího života. Jak se Beyond hraje, o tom se ale ve výsledku nedozvíte nic. Pokud tedy za významný herní prvek nepovažujete jízdu na koníčkovi, kterou si s Jodie prožijete také.

...

Beyond: Two Souls mám pořád na seznamu očekávaných her, ale bez vlastního přispění se mi v hlavě usadil předsudek, že opět půjde o primárně příběhovou záležitost. Není to negativní předsudek ani omylem. Jen mi velí nebrat jakékoli průpovídky o emocionalitě herních mechanismů vážně. Pokud mají z Beyond prýštit emoce, bude to záležitost příběhu, ne samotného hraní. Rád se nechám přesvědčit o opaku, ale po zkušenostech z předchozích her Quantic Dream v úspěšnou konverzi mého názoru opravdu nevěřím. A přitom se vůbec nejmenuju Tomáš…

Nejnovější články