V Her Story řešíte vraždu manžela podle záznamu z policejního výslechu
zdroj: Vlastní foto autora

V Her Story řešíte vraždu manžela podle záznamu z policejního výslechu

22. 1. 2015 19:15 | Video | autor: Ladislav Loukota |

Stanou se po renesanci pixel artových her dalším nostalgickým hitem interaktivní filmy? Tenhle nechvalně proslavený "žánru" poloviny 90. let poněkud připomíná experimentální herní projekt Her Story (homepage). Namísto nadšených nováčků však "hra" vzniká v režii Sama Barlowa, zkušeného scénáristy a designéra Silent Hill: Shattered Memories a několika dalších her. Slibuje "kriminálku s nelineárním příběhem", která v hlavní roli představí nepříliš známou zpěvačku/herečku Vivu Seifert

Titul v sobě v zásadě obsáhne fiktivní databázi sedmi policejních výslechů ústřední ženy britského původu, která v roce 1994 vypovídá v případu svého zmizelého manželka. Hráč se pak případem a zápletkou prokouvává skrze vlastní hledání klíčových slov - databáze mu plive ty části výslechu, které obsahují hledané výrazy. Barlow koncept shrnuje slovy "Jestli umíte googlovat, umíte hrát i Her Story". 

Zdá se to být vcelku přímočaré, Barlow však slibuje rozsáhlou paletu možností díky tomu, jak hráč bude nahodile (resp. dle své slovní zásoby) diktovat tempo a posloupnost vyprávění. "Mechanika hledání ústřižků videa je tak jednoduchá, že hrát může doslova každý. Brzy se však ukáže bohatost a komplexita pojetí. Občas se může skoro zdát, že s ženou na obrazovce vedete skutečný dialog. Jde o unikátní způsob, jak přistupovat k ději a vnímat zápletku - a zároveň je to něco, co lze realizovat pouze interaktivní formou," míní Barlow.

zdroj: Archiv

Her Story podle tvůrce spojí to nejlepší z estetiky "Temného případu (True Detective) skrze optiku Blair Witch". Zároveň se skrze Her Story snaží postavit proti hráčům jejich vlastní předsudky - jak cituje na skutečných případech Amandy Knox, "YouTube je plný soudních porot" ochotných vynést rozsudek čistě na základě toho, jak se někdo na videu tváří. 

Barlow bohužel v rámci tiskového oznámení nezveřejnil žádnou ukázku ovládání. I proto je nasnadě, že podobně vágní popis projektu nedává mnoho důvodů, proč sdílet nadšení - interaktivní filmy jako koncept v 90. letech však neuspěly spíše kvůli amatérskému zpracování a rychlému nástupu grafických karet, které je vyšachovaly, než kvůli podstatě interaktivního vyprávění. Dnešní hráči by ke správně uchopenému interaktivní filmu mohly mít docela jiný přístup...

Barlow sám svému nápadu, byť se notně odlišuje od původních interaktivních filmů, zcela věří. "Nacházíme se ve zlatém věku herní kreativity, lidé každý den redefinují to, jak hry mohou vypadat nebo jaké příběhy mohou vyprávět. Je vzrušující být toho součástí, nemohou se dočkat, až budu příběh Her Story sdílet s publikem, které je hladové po novém typu zážitku." Inu, tomu prakticky nelze nefandit!

Barlowův experiment, ať už mu chcete říkat hra, nebo ne, každopádně míří spíše na hardcore hráče - prezentuje se především jako něco od scénáristy Silent Hillu a žádá o fajfku na Steam Greenlight.

Nejnovější články