Tvůrci Battlefield 1 představují zbraně a poukazují na to, že nevytváří realistickou hru
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci Battlefield 1 představují zbraně a poukazují na to, že nevytváří realistickou hru

8. 8. 2016 11:02 | Video | autor: Aleš Smutný |

Série Battlefield vždy brala své vyvolené konflikty s nadhledem, u nějž se nebála ryze akčního pojetí, které nemělo s reálným historickým bojištěm mnoho společného. Platilo to už od Battlefieldu 1942 a i přes dechberoucí grafiku třetího dílu pořád zůstávala hra primárně akční, byť s mnohem větším rozsahem bitev, než nejbližší konkurent Call of Duty. S Battlefieldem 1 ale vyvstává otázka, zda se koncept DICE „vezmeme dobové kulisy a zasadíme do nich dynamickou akci“ není na ztvárnění první světové války už příliš zobecňující a podobné otázky vyvolává i nejnovější video.

To se věnuje zbraním a tomu, jak je tým do hry zapracovával. Tvůrci poukazují na to, že šlo o válku, která v mnoha ohledech zformovala podobu moderní války a vzniklo během ní několik zbraňových konceptů, které používáme i sto let poté. Zároveň byly jednotlivé zbraně poměrně specializované a koncept univerzálního bojového nástroje rozhodně neexistoval.

Proto prostě bije do očí, když při záběrech z hraní vidíte drtivou většinu hráčů pobíhat s automatickými zbraněmi, které přitom v rámci využití pěšákem teprve hledaly své využití a větší počet samopalů se objevil až v rámci experimentů s novými taktikami ke konci války. Samozřejmě, přesně na tohle tvůrci ve videu reagují s konstatováním: „nesnažíme se přetvořit minulost, prostě se inspirujeme a snažíme se tyto prvky zasadit do moderní perspektivy.“

zdroj: Archiv

Problém je v tom, že se v tomto přístupu asi ztratí to, co činí první světovou válkou unikátní a o tolik odlišnou, jak od moderních konfliktů, tak i od druhé světové války. Pokud automatické zbraně v multiplayeru vytlačí opakovací pušky, které byly nejpoužívanější zbraní pěšáka v této době, vyvstává otázka, co vlastně z té první světové ve hře zůstane. Krásné kulisy? Určitě. Alespoň vzdálené připodobnění virtuálního konfliktu k tomu reálnému? Nejsem si jistý.

Ani tak nevadí, že jde ve hře popadnout do ruky Lewisův lehký kulomet a střílet od boku (byť by bylo hezké, kdyby zbraň měla mnohem brutálnější rozptyl oproti použití dvojnožky), když půjde o specializovanou funkci jednoho povolání. Horší je, že automat MP-18, který se objevil až v závěru války a v omezeném počtu kusů, zjevně bude primární volbou pro většinu hráčů.

Kdo si pak vezme mnohem pomalejší opakovačku, když herní verze MP-18 bude zjevně dostatečně přesná a pro jistotu na ní bude i bajonet. A kdo si vezme tolik propagované zbraně na blízko, když máte po ruce zbraň, se kterou vychrlíte desítku střel do nepřítele na pár metrů a pak ho s ní ještě propíchnete? Použití zákopových obušků, palic a lopatek vycházelo především z toho, že opakovací pušky nestíhaly při střetu tváří v tvář.

Battlefield 1 vypadá krásně a svými prvními trailery si dobyl hráčská srdce originálním zasazením, které se zdálo být odvážné. Momentálně se ale spíš ukazuje, že tak odvážné nebude, protože nabídne „zasazení do moderní perspektivy,“ v níž toho zase tolik z dobového vojenství nezůstane. Hra vyjde 21. října na PC, PS4 a Xbox One.

Nejnovější články