Čtvrthodinka z Battlefieldu 1 vypadá krásně, ale nezapře dědictví série
zdroj: tisková zpráva

Čtvrthodinka z Battlefieldu 1 vypadá krásně, ale nezapře dědictví série

28. 6. 2016 11:55 | Video | autor: Aleš Smutný |

Server IGN zveřejnil 15 minut z jednoho zápasu v Battlefieldu 1 a tak si můžete udělat lepší obrázek o tom, jak hra bude vypadat, byť jen v rámci jedné mapy a pohříchu jednoho povolání. První, co opravdu zaujme je skvělé vizuální zpracování. V dešti mapa vypadá správně sychravě a bojiště depresivně. Kapky dopadají na hlaveň kulometu, všechno má správně špinavý nádech.

Model poškození vypadá opravdu dobře, protože destrukce francouzské vesničky probíhá postupně a podle toho, jaké části domů jsou zasažení. Neporušená zástavba ze začátku mapy se během čtvrt hodiny změní v sérii ruin a hromádek cihel. Sympatické samozřejmě je to, že se tak mění tvář mapy a hráči se musí adaptovat na nové podmínky.

Bohužel, na videu je vidět klasický neduh hraní lidí, kteří se neznají a jde jim víceméně jen o co nejlepší K/D poměr. Squad příliš nespolupracuje, všichni sólují a potkají se přinejlepším v tanku. Nicméně, tohle byla vždy slabina Battlefieldů už od 1942. Otázkou je, zda by DICE nemohli implementovat systém, který by týmové hraní víc podporoval skrze zkušenosti apod. Přestřelky a konflikty se obsahově od předešlých ročníků moc nemění. Ano, jsou zde jiné zbraně, jiná vozidla, ale pořád je to Battlefield, jen s trochu menší mobilitou, protože nejsou všude motorky a vrtulníky.

A popravdě, jakkoliv se na hru těším, nemůžu zakrýt zklamání z toho, že DICE první světovou válku víc nevytěžili. Chápu, že jsou zbraně a vozidla sdílené napříč národy. Bylo by velmi obtížné (byť ne nemožné) udělat hru s vyváženými pravidly, aby zároveň byla do detailu věrná dobovým reáliím v oblasti výzbroje. Nicméně autoři mohli více omezit „tradiční“ formu přestřelek, kde dominují automatické zbraně.

Jde překousnout fakt, že Britové běhají s německými MP 18, může jít o kořistní zbraň. I jde překousnout, že na automatu je bajonet, který ale zavedli až právě Britové na své kopii Lanchester na konci 30. let. Ale z hlediska hratelnosti je hřích, že zjevně – a hráč na videu tento dojem podporuje – bude opět prim hrát střelba z automatických zbraní. Jakkoliv první světová válka nebyla jen zákopová, což je další chybný dojem, zbraně jako MP 18 se objevily až na jejím konci a byly výjimečné. Dominantní byly opakovací pušky (a kulomety), které zde ale absentují. Dokonce bych řekl, že absentují v až děsivé míře.

Pušku tohoto typu (dle siluety hádám, že klasickou Lee Enfield) má zjevně medik a průzkumník, který má odstřelovačku. Jenže, bohužel nevidím, že by autoři chtěli hráče motivovat k použití těchto zbraní. Na ukázce je MP 18 absurdně přesná a to i v režimu plně automatické střelby a na střední vzdálenost. Je jasné, že na krátkou nebudete mít s Enfieldkou proti MP 18 šanci, ale zdá se, že ani střední vzdálenost, kde už díky přesnosti má dominovat opakovačka s delší hlavní, bude tahat za kratší konec.

Upřímně, první světová válka, kde každý druhý běhá s jedním typem samopalu už na kráse poněkud ztrácí. Ostatně, DICE hodně sází na boj na blízko a ve hře bude hned několik chladných zbraní s různými vlastnostmi, ale v samotné hře moc nevidím, že by je někdo zkoušel. S polní lopatkou proti automatu? Zbraně na blízko měly efekt proto, že přebít opakovačku po jedné ráně zabralo nějaký čas a to už jste byli u střelce.

zdroj: Archiv

Koncept první světové války v FPS zní skvěle a může i skvěle fungovat. Nicméně, vyžaduje to, pokud chcete hratelnost byť jen přiblížit té době, mnohem větší práci s výzbrojí a vyvážením systémů. Začínám se trochu bát, zda DICE nepodlehli strachu, že válka s primárně opakovacími zbraněmi a občasným samopalem či kulometem (byť filmově neseným v ruce) nebude hráče bavit. Samozřejmě, Battlefield nikdy nebyl válečnou simulací, vždy šlo o primárně akční hratelnost zasazenou do dané doby. Ale neškodilo by, když už tvůrci mají tak jiné prostředí, zkusit i experimentovat s hratelností. Battlefield 1 vyjde 21. října na PC, PS4 a Xbox One.

Nejnovější články