Jagged Alliance 3 – tipy a triky
zdroj: Foto: THQ Nordic

Jagged Alliance 3 – tipy a triky

13. 7. 2023 17:00 | Návod | autor: Jakub Malchárek |

Jagged Alliance 3 je návratem krále taktických strategií z 90. let. Přestože pro mnohé fanoušky budou herní mechanismy velmi povědomé, ovládnout africkou zemičku Grand Chien není jen tak a budete potřebovat veškeré síly, zdroje i trochu toho žoldáckého štěstí. Hra jako taková sice obsahuje rozlehlou nápovědu, ale některé mechanismy z ní nemusí být úplně patrné. Ať už do Jagged Alliance 3 naskakujete jako válkou ošlehaný veterán, nebo se pušky chytáte jako úplný zelenáč, třeba vám pomůže několik tipů do začátku.

  1. Vytvořte si vlastní postavu přes I.M.P.. Do války můžete vyrazit se skvadrou nakoupených předpřipravených žoldáků. Po spuštění nové hry ale v internetovém prohlížeči najdete záložku I.M.P. Web, která vám umožní vytvořit si vlastního avatara. Pokud máte jasno, jestli chcete hrát za odstřelovače, nebo maniakálního granátníka, můžete rovnou přejít k rozdělování statistik. I přesto vám ale doporučím nejprve odpovědět na desítku osobnostních otázek, které vám předurčí predispozice. Jsou totiž parádně vtipné. Další výhoda takto vytvořeného žoldáka je, že vlastně není žoldák. Nemusíte ho totiž platit.

  2. Postavte základní tým z expertů. Zpočátku není peněz nazbyt, takže nemáte úplně možnost sáhnout hned po těch nejsilnějších vojácích. Hlavně nějakou dobu potrvá, než začnete generovat příjmy, tak není úplně taktické si poskládat úvodní tým hned ze šesti drahých vojáků naráz. Může se vám dost dobře stát, že si nebudete moct dovolit jim prodloužit smlouvy a dají vám vale. Bohatě byste si na úvodním ostrově měli vystačit se třemi žoldáky, mezi kterými by měl být ostrostřelec, mechanik a expert na výbušniny. Alespoň jeden by pak měl ovládat i medicínu, aby vám měl kdo zalátat díry po kulkách. Dále v Jagged Alliance 3 platí pravidlo: Čím vyšší schopnost marksmanship, tím méně vytrhaných vlasů nad minutými nepřáteli.

    zdroj: THQ Nordic

  3. Nepodceňujte finance. Stálý přísun dolarů je základ. Zabírejte proto doly a plňte vedlejší úkoly pro sousední města. Zvyšují totiž jejich loajalitu. A čím spokojenější obyvatelstvo je, tím lépe pracuje a vydělává vám více peněz. Jenže každému dolu postupně klesá produkce, až skončí úplně. Kdyby vám proto začalo financí nebezpečně ubývat, po strategické mapě se pohybují ozbrojené konvoje s diamanty, které můžete přepadávat a kořist prodat.

  4. Trénujte domobranu. Ve většině zabraných důležitých sektorů můžete trénovat milici. Ta vám nejen pomůže oblast chránit před nájezdy Legie, kdy tak ubráníte třeba důležitý diamantový důl, ale hodí se ji vycvičit i na obchodních stezkách, po kterých putují právě konvoje s diamanty. Stačí se pak jednou za čas do sektoru vrátit a „osvobozené“ drahokamy na mapě posbírat.

  5. Sbírejte rostliny a mechanické součástky. Vaši žoldáci na taktické mapě občas vykřiknou, že našli rostliny nebo přístroj k rozebrání. Všechno poctivě sbírejte. Z bylin získáváte léky, které jsou nutné pro léčení permanentních zranění žoldáků. Ze strojů zase součástky, které se hodí k modifikacím zbraní a výrobě nábojů a předmětů. Prvky, se kterými lze na mapě interagovat zobrazíte stisknutím klávesy Alt.

    zdroj: THQ Nordic

  6. Ať se vaší žoldáci nenudí. Po každém dobytí sektoru je dobré strávit trochu času na satelitní strategické mapě a rozdat žoldákům úkoly. Bude třeba vyléčit zraněné a vycvičit domobranu. Nikdo by ale neměl zbytečně lelkovat. Opravujte zbraně, ať se vám nezasekávají, a nechte vojáky trénovat mezi sebou konkrétní schopnosti. Některé perky se vám totiž odemknou až s příslušnou vlastností na určité úrovni.

  7. Dobývejte základny. Krom dolů, měst, nemocnic a dílen jsou po Grand Chienu rozesety i pevnosti. Jejich dobývání patří k těm tužším soubojům, ale je to právě tady, odkud na vás Legie vysílá odvetné nájezdy. Zabrání opevněných sektorů vám ušetří spoustu trápení do budoucna.

  8. Různé módy střelby existují pro různé situace. U automatických zbraní můžete před každou střelbou přepínat mezi možností jednoho výstřelu, dávkou nebo plně automatickou střelbou. Každý mód se hodí pro jiné situace. Na větší vzdálenosti a do hlavy je mnohem přesnější single shot, zatímco dávka a full auto se hodí spíše na kratší souboje, kdy raději miřte do těla. Tři kulky, které zasáhnou torzo, většinou uštědří větší poškození, než když jenom jedna lízne hlavu.

    zdroj: Haemimont Games

  9. Používejte náboje vhodné proti protivníkům. V pokročilejší fázi hry začnete narážet na nepřátele, kteří nosí kevlar, neprůstřelné vesty a nohavice. Používejte proto průrazné náboje, které úplně ignorují pancíř. Není jich sice mnoho, ale dají se vyrábět v dílnách. Typ munice změníte v inventáři pravým kliknutím na zbraň, vysypáním zásobníku a opětovným nabitím. Hra vám dá na výběr z dostupných druhů vhodné munice.

  10. Očekáváte tuhý souboj? Prozkoumávejte! V Jagged Alliance 3 máte možnost v satelitním zobrazení s žoldáky prozkoumávat okolní sektory. Zabere to sice nějaký čas a vojáci se mohou vrátit se zraněním, ale pokud očekáváte tuhou bitvu, získané taktické informace vám mohou poskytnout užitečnou výhodu. Při vstupu do prozkoumaného sektoru vám totiž hra ukáže boční vchody do komplexů, největší koncentraci nepřátel, ale i šikovná místa pro přepadení a vhodné pozice pro odstřelovače.

Nejnovější články