Project Spark je hra a nástroj na tvorbu her zároveň - základní verze je k dispozici zdarma
zdroj: tisková zpráva

Project Spark je hra a nástroj na tvorbu her zároveň - základní verze je k dispozici zdarma

7. 10. 2014 14:40 | Video | autor: Aleš Smutný |

Mezi nejzajímavější projekty pro PC a Xbox One patří Project Spark, o kterém se žel tolik nemluví, za což může zčásti i fakt, že se velmi těžko vysvětluje princip. Přitom potenciál Project Spark je takřka nekonečný, o čemž se můžeme přesvědčit už nyní. Základní free-to-play verze je bez dalších přídavků je minimálně na PC ke stažení a na Xbox One se objeví zřejmě pozítří. 

Project Spark je v zásadě hra, jejímž hraním odemykáte další možnosti obrovitého editoru, ve kterém jde vytvářet další obsah. Ne však jen bonusové mise a úrovně pro základní hru, která připomíná akci z pohledu třetí osoby. V Project Spark můžete tvořit i vlastní hry a první video to názorně předvádí.

Klidně můžete tvořit světy pro akční hry z pohledu třetí osoby. Není však problém vyrobit třeba střílečku z pohledu vlastních očí, pinballový stůl, 2D skákačku, retro pixelovou bojovku, tetris, raketovou střílečku stylu R-Type, mlátičku v dungeonu a někdo samozřejmě už v rámci bety vytvořil nápodobu Minecraftu. Project Spark je zkrátka obrovský editor, ve kterém pracujete se srozumitelným vizuálním programovacím jazykem.

zdroj: Archiv

Proces odemykání dalšího obsahu pro tvorbu tvůrci kombinují s hraním „kampaně“ Champions Quest a free-to-play modelem. Na další obsah si vyděláváte buď hraním, plněním úkolů a ziskem herní měny, nebo koupí dodatečných balíčků. Momentálně je k dispozici za 40 dolarů Starter Pack, který obsahuje dobrodružství pro základní příběh, tematický sci-fi balíček First Contact, hratelnou postavu Sira Haakona, ledovcové prostředí a packy Massive World Builders a Yeti's Rage.

Právě na způsobu získávání nového obsahu bude hodně záležet další úspěch Project Spark. Potenciál má projekt obrovský a pokud free-to-play systém umožní cílené nákupy konkrétních prvků (vymyslím si třeba dekorace středověkého hradu), pak by to bylo skvělé, protože byste nemuseli kupovat něco, co nevyužijete. Nejvíce mě ale ohromuje a naplňuje nadějí v potenciál Project Spark obrovská škála her, které s pomocí editoru můžete vytvářet. Hodně mi to evokuje LittleBigPlanet, ovšem zdá se, že tady šli tvůrci ještě dál.

zdroj: Archiv

Navíc k vám Project Spark nepřichází s prázdnou, protože už v době vydání v něm najdete 70 tisíc úrovní (nebo her), které vytvořil víc než milion betatesterů za poslední půlrok. Jsem zvědavý, jak chtějí tvůrci obsah filtrovat, protože za chvíli by se ty opravdu povedené kousky mohly ztratit v balastu statisíců pokusů. Další informace o Project Spark najdete na oficiálních stránkách.

Nejnovější články