Elegy for a Dead World z vás chce udělat zasněného básníka
zdroj: tisková zpráva

Elegy for a Dead World z vás chce udělat zasněného básníka

2. 10. 2014 14:35 | Video | autor: Ladislav Loukota |

Před padesáti tisíci lety zmizela z tváře vzdálené planety trojice civilizací. Dnes na povrch jejich někdejšího světa dosedá osamělý průzkumník. Tentokrát však nebude hledat příčiny zdejší zkázy, nýbrž se jenom kochat. V Elegy for a Dead World se totiž budete jen procházet po troskách dávno ztracených kultur a užívat si zdejší ponurou až melancholickou atmosféru.

Shelley, Keats, Byron. Tři romantičtí básníci, kteří svým dílem (a povětšinou vzdor rozporuplným životům, budeme-li slušní) inspirovali nejenom soudobou literaturu, ale též Elegy for a Dead World. Například na slovech Shelleyho Ozymandia lze krásně vidět, co se hra pokouší grafikou vykouzlit a vyjádřit. Proces však oproti čtení poezie obrací - tentokrát to jsou hráči, kdo má pozorovat prostředí a zároveň přitom tvořit nové básně inspirované tímto zážitkem.

Podobných vyprávěcích nebo kolaborativních experimentů je na freeware scéně více, jmenovitě unikátní multiplayerovka WAY nebo povídková surrealistická Spectre. Oproti nim se však Elegy for a Dead World rozhodla vybrat na vývoj peníze skrze Kickstarter, a možná se tak rozšíří do širšího povědomí více, než její předchůdci z nezávislých vod. Momentálně získala hra přes třetinu ze vcelku střídmých 48 tisíc dolarů, do konce kampaně ale zbývá ještě 19 dnů, takže naděje rozhodně nezemřela jako titulní svět.

Je otázkou, jak celý projekt bude vypadat ve finále. Obávám se totiž, že lidská kreativita nemusí být co do tvorby fikce podobně barvitá jako ta Shelleyho a ostatních kolegů básníků. Naopak mě zajímá, jak chtějí vývojáři zamezit nekonečnému proudu trollů a přirovnávání rozpadlých mimozemských věží (a vlastně i čehokoliv dalšího ze hry) k pohlavním orgánům a vaší matce...

Snad se na to tvůrci dostatečně připravili, parádní obrazové zpracování by si totiž úspěch rozhodně zasloužilo. Nejvíce však o velmi netradiční hratelnosti řekne 46 minut trvající záznam z hraní skrze jeden z mnoha zamýšlených levelů. 

Nejnovější články