Zvěsti z Wall Streetu – Apple jde po Sony
zdroj: tisková zpráva

Zvěsti z Wall Streetu – Apple jde po Sony

26. 10. 2010 12:06 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Jakkoliv bizarně tato zpráva může znít, když už se jí vážně zaobírá ekonomické oddělení New York Times, může vstoupit do hry i tato eventuality.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Apple je na tom momentálně finančně skvěle. Společnost disponuje 51 miliardami dolarů, které může investovat, a protože peníze dělají peníze, není divu, že Steve Jobs vystoupí s prohlášením, že tato finanční zásoba mu poskytuje několik strategických možností, které by chtěl využít. Prostá věta, ale burziáni začali žhavit telefony.

Analytici z Kaufman Brothers uvažují, že by cílem mohl být Netflix nebo nějaká součást expandujícího herního průmyslu. Jako první padlo jméno Electronic Arts. Jako odvážný, ale ospravedlnitelný krok vidí i pokus o zisk Facebooku. To podpořila i nedávná večeře Jobse se Zuckerbergem. To bylo před necelým týdnem. Teď se ale obrátila pozornost na japonskou Sony.

Sony má za poslední fiskální rok ztrátu 400 milionů dolarů a hodnota společnosti je odhadována na 40 miliard. To je v dosahu nadité peněženky Applu, který si užívá v době, kdy průmyslem stále ještě otřásají dozvuky nástupu krize, stav bezdlužnosti. A Sony se propadá. Jako jeden z tipů Sony uvedl i významný finanční magazín Barron's, ovšem spolu s Adobe Systems nebo Disney. Myslíte si, že jen novináři víří vodu? Jak si pak ale vysvětlit slova Jobse směřující k akcionářům: „...jsme ve výjimečné pozici, kdy můžeme využít naší výhody oproti ostatním, naší silné finanční základny a dispozic“. A když tohle řekne hlava nesmírně úspěšné společnosti, která má k dispozici takovou sumu peněz, slabší rybky v rybníku by se měly začít třást.


Nejnovější články