Update PC verze GTA: San Andreas přinesl pár úprav a spoustu potíží
zdroj: tisková zpráva

Update PC verze GTA: San Andreas přinesl pár úprav a spoustu potíží

10. 11. 2014 15:52 | Téma | autor: Petr Poláček |

Nedávno vydaná HD verze GTA: San Andreas pro X360 je sice ještě dnes (od zítřka už ne) dostupná za směšných 75 Kč, ale je otázkou, jestli za nepříliš povedený port mobilní verze chcete i těch pár korun vůbec zaplatit. Pokud původní X360 nevlastníte, nic jiného vám nezbyde, jinak bude lepší držet se originálu (který se ale momentálně na XBL už koupit nedá). Každopádně ale máte volbu, kterou majitelé PC verze San Andreas na Steamu nemají, pokud nechtějí využívat neoficiálních řešení. Rockstar totiž vydali po několika letech na Steamu update pro San Andreas, který sice několik žádaných funkcí přináší, ale navíc s několika nechtěnými problémy.

Update PC verze San Andreas přináší rozšířenou podporu ovladačů (třeba X360 ovladače) a možnost ovládat vozidla myší, ale zároveň ze hry odstranil kolekci celkem 17 písniček, na jejich využití Rockstaru skončila práva. Nezdá se přitom, že by písničky zůstaly přístupné alespoň dosavadním majitelů hry (jako u PC verze Vice City), a přítomné by nebyly jen v nově prodávaných verzích. Netřeba dodávat, že žádnému fanouškovi San Andreas podobná změna příliš velkou radost neudělá, jakkoli si odňaté songy může do hry přidat zpět a přehrávat v rámci vlastní stanice.

Update hry s sebou však přinesl i sadu dalších nepříjemností, které ze strany Rockstaru nebyly zjevně úmyslné, ale došlo k nim. Z nastavení zmizela možnost volby několika rozlišení (včetně 1920x1080), k čemuž došlo už v některých minulých updatech, někteří hráči hlásí problémy s fungováním modifikací, zaznamenány jsou i problémy s chováním myši a zjevují se též hlášky o tom, že po updatu nefungují uložené pozice z předešlé verze. Někomu však uložené pozice fungují, dalšímu zase nefungují – situace je nepřehledná.

0000003303.1920x1080 zdroj: tisková zpráva

Většinu z uvedených potíží řeší nová verze SilentPatche, která upravuje poměr obrazu, odstraňuje problémy s myší a přidává zpátky možnost volby některých rozlišení. Přesto musí fanoušci a majitelé této nesmrtelné hry čekat, jak na vzniklou situaci zareaguje Rockstar. Je zjevné, že písničky se do hry oficiální cestou nevrátí, ale další nesrovnalosti by Rockstaři opravit mohli, aniž by zároveň rozbili na hře něco jiného.

Laborovat podobným způsobem se staršími hrami není nikdy jednoduché, ale když už se do toho firma pustí, měla by si všechno pohlídat. Anebo se na úpravy vykašlat a přenechat starost schopným modderům, kteří to mají takříkajíc v ruce. I když, můžeme být vlastně rádi, že Rockstar nenapadlo nahradit původní PC verzi něčím podobným jako je HD verze pro X360 – to by byla teprve „šajze“ situace.

Nejnovější články