Tvůrci Amnesia slibují, že SOMA nabídne nový druh hororového zážitku
zdroj: Vlastní foto autora

Tvůrci Amnesia slibují, že SOMA nabídne nový druh hororového zážitku

8. 1. 2015 12:28 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Vývojáři z Frictional Games rozhodně nemusejí svůj talent v tvorbě videoherního strašení sáhodlouze popisovat - jejich hry jako Penumbra nebo Amnesia mluví (spíš straší) samy za sebe. Vedoucí týmu Thomas Grip se však v rozhovoru pro GamingBolt nechal slyšet, že chystaná hra SOMA přesto nabídne trochu jiný styl herního hororu než předchozí hry studia.

"Opravdu doufám, že to hráči pocítí jako nový druh zážitku. Poslední dobou se objevilo tolik dalších her, které byly jenom o zdrhání před monstrem a podle mého to už řadu hráčů spíše nudí," shrnuje Grip poměrně negativně nárůst počtu vydaných indie hororů, mnohdy inspirovaných právě produkty jeho studia.

"Náš cíl v SOMA je proto přijít s nových zážitkem podobně, jako s ním svého času přišla Amnesia. Bude SOMA stejně strašidelnou hrou? To si nemyslím! Rozhodně ne ve stejném základním 'uteč a schovej se do skříně' stylu, který vyvolávala Amnesia, za to však nabídne hlubší, psychologickou a mrazivou úroveň strachu."

Co konkrétně si pod tím Grip představuje? Především odlišné pojetí monster. Prý nepůjde o klasické nepřátelské potvory jako třebas v Resident Evil nebo v Outlast. Uvidíme z nich velmi málo, tým si dává velký pozor, aby antagonisty neužíval příliš často. Většina z nich se ostatně objeví jenom ve dvou konkrétních lokacích, a navíc nebudou vždy nutně stát v záporné roli - občas bude hráč naopak potřebovat jejich pomoc. Právě paranoia ve dvojím přístupu k "potvorám" a zřejmě i jejich určitá sociálnost (viz ona dvě určitá místa, snad nějaká sídliště) mají být zdrojem hráčových obav.

Hlavním motivem hry je ostatně podle Gripa tajemství vědomí. Povzbudivě zní i jeho názor, že máme tu čest s jakýmsi neo-lovecraftovských přístupem k hororu. Zatímco Lovecraftovy příběhy ve 30. letech podle Gripa otáčely horor kolem soudobých objevů ve fyzice a kosmologii, SOMA obdobně pracuje s neurovědou, psychologií a výzkumem umělé inteligence. "Lovecraft monstra vytvářel na základě zjištění kvantové mechaniky, my se inspirujeme u pacientů s rozdvojenou osobností nebo u neurálních sítí."

V neposlední řadě budou monstra disponovat i vzájemně odlišnými pravidly přístupu k nim. Na některé z nich se hráč nesmí podívat, další je potřeba neslyšet a tak dále. "Nejen, že si nebudete jisti, jestli je stvořené nebezpečné či nikoliv, ale navíc si nemůžete být ani jistí, že se k němu přiblížíte správným způsobem." uzavírá Grip.

Celý rozhovor v mnohem delší podobě najdete zde. Gripovy nápady rozhodně zní zajímavě, osobně mi navodily vzpomínky na horor The Thing, který se jako jeden z mála rovněž snažil spíše o napodobení psychologického strachu, než o co nejhnusnější design co nejsilnějších potvor. Tehdy to ještě vyšlo tak nějak napůl, ale v režii dnešních technologií a harcovníků herních hororů by podobný přístup mohl mít mnohem vyšší šanci na úspěch. Uvidíme snad už brzy na PS4 a PC, po pěti letech vývoje by totiž SOMA měla vyjít ještě letos.

Nejnovější články