The Westport Independent přináší simulátor novinářské cenzury
zdroj: tisková zpráva

The Westport Independent přináší simulátor novinářské cenzury

8. 9. 2014 15:56 | Téma | autor: Aleš Smutný |

S poněkud zvláštním žánrem „simulace cenzury“ přišel tým Double Zero One Zero během soutěže Ludum Dare. Jejich původní hru The Westport Independent si můžete zahrát tady. Jde o příběh stejnojmenného periodika ve fiktivním světě, kde vláda přebírá totální kontrolu nad médii a vy musíte ještě dva měsíce vydávat noviny než bude tisk zrušen. Podle výběru obsahu článků se mění pohled veřejnosti na vládu. Zároveň vláda kontroluje vaše články a nebude se bát zakročit proti neposlušnému tisku.

Původní hra, ač tématem zajímavá, není žádná bomba, která by vás udržela dlouho. Za dvacet minut stihnete odehrát oba dva přístupy - ten loajální, kdy jdete na ruku vládě, ale i rebelantský, kdy chcete podnítit revoluci. Nicméně je třeba zdůraznit, že hra vznikla za 72 hodin a nastínila potenciál, který se rozhodli tvůrci pořádně vytěžit v plné verzi, na níž pracují.

V plné verzi bude více rozšířena redakční práce. Redaktoři budou nabízet své pohledy na věc, budou mít vlastní názory a preference, teoreticky mohou skončit a tím pádem nedokážete vydat tolik článků. Vaše noviny budou ovlivňovat vývoj města a ten zase obsah dalších článků. Výsledný podoba The Westport Independent by tak měla být mnohem komplexnější a blížit se třeba Papers, Please.

zdroj: Archiv

Samozřejmě člověka hned napadá porovnání s Gods Will Be Watching, která ve své původní Ludum Dare verzi byla skvělá, ale výsledek v „plné“ hry byl zklamáním. The Westport Independent by ale měla jít svou vlastní cestou. Především jde žánrově o titul, kterému rozšíření herních prvků pomůže a nevytvoří cyklické segmenty jako u Gods Will Be Watching. Navíc, původní hra není zas tak úžasná, takže se teoreticky dá jen vylepšovat, protože koncept a základ dobré jsou.

Bude třeba, aby hra lépe prezentovala následky vašich činů a hlavně, aby byla na hráče tvrdší. V původní verzi trvalo pěkně dlouho než jsem vládu donutil k zavření novin, i když jsem do to šlapal tak, že by i Fidel Castro měl radost.

Navíc se zdá, že volba jednotlivých částí článků má ryze číselnou projekci do celkové statistiky spokojenosti vlády a mobilizace občanů, což je po čase demoralizující. Pak už jen volíte do očí bijící části k tomu či onomu směru výpovědi a nebojíte se, že vás zavřou jen za jednu větu.

The Westport Independent je hra s potenciálem, která by mohla nabídnout zajímavý mix adventury a strategie, co se smysluplně dotkne ožehavého tématu novinářské cenzury. Je ale nutné, aby tvůrci do hry dostali více nejednoznačnosti a morálních dilemat, což by mohli zprostředkovat právě redaktoři. Termín vydání zatím neznáme, ale v brzké době to spíš nebude.

Nejnovější články