Spekulace: Nástupce PS3 se jmenuje Orbis a vyjde příští rok
zdroj: tisková zpráva

Spekulace: Nástupce PS3 se jmenuje Orbis a vyjde příští rok

29. 3. 2012 13:27 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Kdybychom dostali za každou informaci o nástupci současné generace herních konzolí korunu, možná bychom už měli na zmrzlinu.

Tentokrát ale přišel server Kotaku s celkem zajímavými informacemi, které by nemusely být zase tak vzdálené pravdě. Nástupce PlayStationu 3 se prý momentálně jmenuje Orbis (což je pracovní název) a k dostání by měl být o vánocích příštího roku.


Zdroj této zprávy je samozřejmě anonymní a samozřejmě fundovaný a "spolehlivý". Jinak by to ani neslo. Orbis je latinské slovo znamenající kruh, disk, kouli či rotaci. Což nám toho moc neřekne. Kulatá snad konzole nebude (Umíte si představit, jak špatně by se pro ni hledalo místo v bytě?). Nicméně Kotaku se domnívá, že by mohlo jít o finální záměr, který by při spojení s názvem Vita vytvořil výraz Orbis Vita, tedy koloběh života. Aha! Že by odkaz na propojení obou platforem?

Pokud se podíváme na méně lingvistické a více technické informace, skončíme zákonitě u hardwaru. Ten se prý může kvůli probíhajícímu vývoji samozřejmě měnit, ale momentálně prý vývojáři pracují s procesorem AMD x64 a grafikou AMD Southern Islands.

Pokud by tohle byla pravda, Orbis by byl schopný zobrazení až 4096 x 2160 a 1080p v 3D zobrazení. Vybraní vývojáři už prý mají k dispozici první dev kity, přičemž finální verze by měli dostat koncem tohoto roku, takže by v poklidu stihli tvořit pro launch konzole o vánocích 2013.

Nicméně, neznámý zdroj má jednu hodně špatnou zprávu. Opět prý nemáme počítat se zpětnou kompatibilitou k PS3. Pravda, situace tentokrát asi nebude tak palčivá jako u přechodu PS2-PS3, nicméně z praktického hlediska to znamená nutnost míst případně zase o jednu krabici v obýváku navíc.

Orbis by prý ale měl bojovat i proti hrám z druhé ruky. Hry buď koupíte na PSN nebo na Blu-ray disku, ale druhá možnost bude komplikovanější. Hru z pevného nosiče budete muset propojit se svým PSN účtem, kde se vám zapíše jako „koupená“ a v budoucnu bude vázaná jen na tento účet. Na druhou stranu, pokud disk ztratíte, půjde hra znovu stáhnout z PSN, protože ji máte koupenou a registrovanou. Cíl je jasný – eliminovat bazarový prodej. Není ale jasné, zda bude „použitá“ hra kompletně zablokovaná, bude mít třeba vypnutý jen online nebo bude k dispozici nějaká trial verze.

Uvidíme, co je na těchto informacích pravdy, byť si na to asi ještě chvíli počkáme. Na druhou stranu, všechny uvedené údaje nejsou nepravděpodobné a je docela možné, že se objevilo opravdu relevantní info.

Nejnovější články