Spekulace: Hideo Kojima odejde po dokončení Metal Gear Solid V z Konami
zdroj: tisková zpráva

Spekulace: Hideo Kojima odejde po dokončení Metal Gear Solid V z Konami

20. 3. 2015 16:41 | Téma | autor: Adam Homola |

Buď jde o velmi sofistikovanou přípravu na blížící se apríl, nebo se v Konami a v Kojima Productions děje něco nepěkného. Včera se začaly objevovat první neoficiální zprávy o tom, že po dokončení Metal Gear Solid V: The Phantom Pain odejde z Konami Hideo Kojima a skupina jeho nejzkušenějších kolegů. Podle nejmenovaného zdroje GameSpotu by měl mít Kojima a spol. odstřižené telefony a zablokovaný přístup k emailům i firemnímu internetu. Údajně jde o výsledek interního boje o moc mezi Kojima Productions a Konami, přičemž vydavatel prý přistoupil k takto radikálním opatřením.

Podle zdroje GameSpotu navíc s Kojimou a jeho kolegy nepočítá Konami ani pro propagační kampaň Metal Gear Solid V. Důvodem k těmto spekulacím je odstranění loga Kojima Productions a dokonce i jména Hideo Kojimy z propagačních materiálů. Dříve byl nad názvem hry ještě text "A Hideo Kojima Game", který tam už v tuto chvíli nenaleznete viz oficiální stránky hry. Změnil se též oficiální účet hry na Twitteru, který už pravděpodobně nemá pod kontrolou nikdo z Kojima Productions.

Konami samozřejmě na spekulace reagovala oficiálním prohlášením pro GamesPot a Videogamer: "Měníme naši produkční strukturu na systém, kdy všechno ovládá vedení, abychom mohli mít pevný základ, schopný reagovat na rapidní změny trhu, které se dotýkají našeho digitálního byznysu. Konami Digital Entertainment (včetně pana Kojimy) bude vyvíjet a podporovat Metal Gear produkty."

Konami tak v podstatě oznámili další hru (hry) v série Metal Gear, na které by se měl podle výše uvedené tiskové zprávy podílet i Kojima. Na druhou stranu ale Konami na svůj web vyvěsilo stránku o náboru vývojářů právě pro novou hru, což by zase nahrávalo spekulacím z GameSpotu o tom, že se už po vydání Phantom Pain se zaměstnanci Kojima Productions nepočítá. Minimálně ne s jádrem týmu. Nepřímo to potvrzuje i nová tisková zpráva Konami v angličtině, ve které je uvedeno, že Kojima se bude podílet na vývoji MGSV až do konce. Co se bude dít ale potom?

Po několika hodinách se k celé situaci vyjádřil i sám Hideo Kojima, který řekl: "Chtěl bych ujistit všechny fanoušky, že do vývoje Metal Gear Solid V: The Phantom Pain jsem stoprocentně zapojený a budu na hře i nadále pracovat. Jsem odhodlaný z toho udělat tu nejlepší hru, jakou jsem kdy vedl. Nenechte si ji ujít!," stojí v prohlášení, jak se píše na webu Konami. Kojima tím opět nevyvrátil to, že by mohl po dokončení prací na pětce odejít.

Můžeme se jen dohadovat, jestli novou Metal Gear hru dostane na starosti nový tým s rovněž novým šéfem jak naznačuje tiskovka i neoficiální zprávy. Nejmenovaný zdroj GameSpotu z Konami dále tvrdí, že klíčovým vývojářům Kojima Productions byl ze strany Konami ukončen zaměstnanecký poměr a na hře pracují jako externí pracovníci. Smlouvy jim prý skončí v prosinci tohoto roku a s jejich prodloužením či obnovením už prý nikdo nepočítá. Spekulacím nahrává i fakt, že došlo k přejmenování amerického studia Kojima Productions Los Angeles na Konami Los Angeles, jak si na Twitteru všiml Nibellion.

Kojima-leaves-Konami copy zdroj: tisková zpráva Původní a nová verze promo plakátu se jménem a beze jména Kojimy

Kojima a jeho kolegové by nebyli jediní, koho by restrukturalizace Konami zasáhla. Není to tak dávno, co z firmy odešli producent japonského simulátoru randění LovePlus Akari Uchida a designér postav stejné hry Mino Taro. Ať už to dopadne s Kojimou jakkoliv, je jasné, že série Metal Gear nekončí. Pro Konami jde o jednu z nejvýdělečnějších značek. Až čas ale ukáže, jaký by mohl být další velký Metal Gear bez Kojimy, pokud by se na dalších dílech opravdu nepodílel ani v roli konzultanta. Na druhou stranu by nebylo špatné vidět, s čím by Kojima přišel, kdyby odešel z Konami.

Nikdo by se Kojimovi nedivil, kdyby si chtěl od Metal Gear odpočinout a zkusit něco nového, jak už mnohokrát veřejně oznámil. Možná právě to může být jádro údajného sporu. Pořád jde ale pouze o spekulace. Dokud nebude současný stav oficiálně potvrzený či vyvrácený, berte všechno s rezervou. Nebylo by to poprvé, kdy by nás Kojima sofistikovaně napálil, i když tentokrát by šlo vyloženě o šibeniční humor.

Spíš než nad osudem Metal Gear série visí otazník nad samotným Kojimou a například jeho projektem Silent Hills, na kterém se má podílet i filmový režisér Guillermo del Toro.

Nejnovější články