Shrnutí recenze Pro Evolution Soccer 2008<img src=/sm.gif border=0>
zdroj: tisková zpráva

Shrnutí recenze Pro Evolution Soccer 2008<img src=/sm.gif border=0>

3. 10. 2007 18:18 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Oficiální PlayStation Magazín zhodnotil další poločas ve vyhecovaném mači mezi EA a Konami. Dokázali ti druzí vstřelit více branek?

Tak jako vyhecované zápasy mezi Spartou a Slavií nebo "Reds" a Chelsea, ani bitva mezi Konami a EA zdaleka nebere konce. Jak uspěl Pro Evolution Soccer 2008 v prvním verdiktu od Oficiálním PlayStation Magazínu? Jeho recenzent shledává druhý pokus firmy Konami uspět na trhu next-gen konzolí velmi opatrným - žádné velké využití nových možností PS3 se prý rozhodně nekoná. Hra se prý oproti předchozím dílům citelně zpomalila, takže se může stát, že si na nový rytmus budeme chvíli zvykat. Na druhou stranu to znamená větší důraz na realističnost kopané, kdy už prostě neuvidíme nadopované machry, běhající jak srnka 90 minut tam a zpět. Autor recenze přirovnává nový PES k techničtější a měkčí Lize Mistrů a starší díly k ostrovní Premier League, kde se pořád mnohem víc "jezdí po zadku".

Autoři prý zabudovali do hry lepší psychiku, kdy ve vřavě nejeden špílmachr ztratí hlavu. Pro příznivce taktiky "prešovského betonu" přibyla zajímavá vychytávka tahání otravného útočníka za dres, kterou lze využít z obou pohledů (vykoledování si faulu/zastavení šance, která smrděla gólem). Recenzent shledal nový PES složitějším na kontrolu míče, ale rovněž na čisté bránění - na všelék jménem skluz pod nohy rovnou zapomeňte, neb budete pravidelně dohrávat v osmi lidech. Jednou z těch kontroverznějších novinek je možnost šlehnout sebou simulantsky o zem, což AI - přestože to sudí v PES dvakrát nebaští - mileráda používá ve vyrovnaných koncovkách. Bude jistě zábavné sledovat, jak to bude vypadat na online hřištích, až ten systém PES prokouknou progamingoví profíci.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Letitá výstavní skříň Pro Evo - střelba branek - je autorem samozřejmě opět vychvalována do nebes. Góly mají být efektní, kreativní a hlavně pokaždé jiné. Základ střelby zůstává stejný (proč taky měnit něco, co špičkově funguje), jedná se o složitý pravděpodobnostní výpočet odvislý od dovednosti hráče, střeleckého úhlu a postavení, a schopností bránícího fotbalisty. V úvahu jsou údajně brány i milé detaily jako hráčova upřednostňovaná noha.

Drobných změn doznala v PES tradičně podnikavá umělá inteligence, která se doopravdy dokáže "poučit" ze svých starých chyb a do určité míry přizpůsobit vaší taktice - i když prý pohříchu často v situacích, ze kterých toho z vaší strany mnoho nehrozí. Na rozdíl od konkurenční FIFY brankáři nechávají nebezpečné míče raději na pokoji a nehrají si na Josého Chilaverta. Lepší práci než dříve odvádějí v PES2008 i zadáci, kteří - po vzoru svých reálných kolegů - často nechávají netečovaný balon chytře doběhnout do autu. K dobru spoluhráčů pak recenzent uvedl, že to nepřehánějí s vysouváním a v průběhu hraní tak nehrozí nějaká enormní ofsajdová martyria.

Pár slov k podceňované Master League - v této průhledné variantě na Ligu Mistrů se údajně pod podivným systémem přestupů a nedostatkem licencí skrývá velice propracovaný manažerský mód. Licence budou nakonec tradičně asi největší trablí PES, protože zalicencovat pouhé dva anglické kluby (jedná se o Newcastle a Tottenham) je poměrně zoufalý pokus, byť to pro Konami na poli značek asi nebude vůbec jednoduché. Jistého zlepšení se v next-gen náruči dočkala grafika, která se zase o něco přiklonila k realismu. Na druhou stranu už na trávníku údajně nerozeznáte tolik charakteristicky se pohybujících hvězdiček jako dřív. Závěrem recenzent OPM shrnul nový fotbálek od Konami trochu ušlápnutým, avšak standardně kvalitním dílem se všemi starými devizami a udělil velkému konkurentovi EA vysokých 9/10.
zdroj: OPM

jester

Nejnovější články