Z pohledu hráče představuje Command Ops absolutní špičku ve strategické simulaci, která ho nechá zabořit lopatu do historie a celou ji přeházet. Nebudu úlisně tvrdit, že chytne každého, protože ne každý na ni bude mít dostatečně stavěnou hlavu, navíc značně vojensky zelenou. Pokud na tom ale jste s kapacitou mozku dobře, jste hloubaví a znalí zejména válečné historie, máte před sebou nástroj, který vám poodkryje věci, jaké se nikde nedozvíte. Zjistíte podstatu proběhlých událostí, vyzkoušíte si naživo role velitelů a zkusíte znovu a lépe provést jejich plány. Nebo se na to vrhnete plně po svém. To už je na vás.
První padák nad Holandskem
Prvotinou Panther Games a věcí, která položila základ celé sérii, byla v roce 2002 realtime strategie Airborne Assault: Red Devils Over Arnhem. Zaznamenal jsem ji, zkusil demo, ale nějak se jí nepovedlo mě přesvědčit. Přeci jenom to byla doba, kdy realistickým strategiím vládly spíše tahovky a ani já jsem nehodlal vyndat hlavu z kbelíku naplněného Steel Panthers nebo Combat Mission.
Jenomže o rok později vyplula na svět Airborne Assault: Highway to the Reich a ta už stála za hřích. Třeba z důvodu, že mnoha scénáři pokrývala skoro celou operaci Market Garden, měla srozumitelné rozhraní a hlavně se mi líbila skutečně výkonná AI. Oproti tahovkám to byl naprosto osvěžující způsob hraní. Už nebylo třeba vést za ruku každou jednotu, stačilo dát rozkaz třeba rotě či praporu a všechny jednotky pod ní, samozřejmě s realistickým zpožděním, si rozkazy předaly a snažily si je jako celek plnit. Vážně jsem se cítil jako opravdový velitel, který vymýšlí plány, zatímco ti dole je realizují. Hru jsem recenzoval a následně ji hluboce propadl, čemuž nasvědčuje i můj report z pokusu obsadit Arnhem britskými výsadkáři.
Radši Ardény než Řecko
Po Airborne Assault: Highway to the Reich chtěli autoři zřejmě přinést něco originálnějšího a využili vylepšený engine na rekonstrukci bojů v Řecku i na Krétě v titulu s názvem Conquest of the Aegean. Bohužel, téma mě už, stejně jako mnoho jiných hráčů, nevzalo za kšíry a tak jsem tento díl vypustil i přesto, že přinesl mnoho zásadních vylepšení. Kromě již vypiplaného ovládání a zdůraznění vlivu terénu na pohyb, to byl konečně realisticky simulovaný způsob zásobování jednotek. V předchozím díle probíhalo zásobování automaticky podle jakýchsi tajemných výpočtů, zde již byly stanoveny zásobovací sklady a z nich zásobovací trasy, které bylo nutné udržet průchodné.
Posledním článkem série, i když se jmenuje jinak, je Command Ops: Battles from the Bulge. Ardeny, sníh, bláto, obklíčení, složitý terén, tohle všechno hrálo do karet enginu, který disponoval nemilosrdně kvalitní AI a simulací všeho, co člověk jako velitel operace skutečně potřeboval nebo měl vzít v úvahu. Zamiloval jsem si chování jednotek a jejich spořádaný ústup, kdy jedna kryje do posledního náboje, aby se ostatní mohli stáhnout a měli čas vybudovat další opěrný bod.
AI se tak vylepšila, že jsem se na ni mohl v mnoha směrech spolehnout a nemusel se piplat s každou jednotkou, ba ani rotou nebo praporem. Bylo cítit značné vylepšení pathfindingu či spotování. Jako velitel jsem mohl určovat priority v zásobování, šlo zadat přepadení ze zálohy či postup vpřed s rozkazem obejít ohnisko odporu. Obraz bitvy pod vámi byl dech beroucí podívanou, na kterou nahlížíte s odstupem generálů, avšak srdce vám krvácí, když rozkliknete jednotlivé informace o jednotkách, dozvíte se jejich ztráty, vyčerpání, zásobení i morálku.
Výsadek v nové výzbroji
Konečně se dostávám k hlavnímu motivu, který stál za vznikem tohoto článku - Command Ops: Highway to the Reich. Název jasně deklaruje, že jde o reinkarnaci scénářů z původního Highway to the Reich do radikálně vylepšeného enginu hry. Snad mě ani nebudete věřit, ale už od vydání Conquest of the Aegean jsem doufal ve znovupředělání oblíbené operace Market Garden. Stalo se, povedlo se a dopad na zážitek ze hry je neuvěřitelný.
Vezměte si jen zásobování: už žádná automatika, první britská výsadková včetně polských jednotek generála Sosabowského bude u Arnhemu strádat nedostatkem střeliva. Všechna ta vylepšení zmiňovaná v předchozím odstavci jsou jasně viditelná, mapa je graficky hezčí, bitva je plastičtější a chování jednotek díky vynikající AI zase skutečnější, lépe předpokládatelné.
Dobrovolná četba
Tip: při hraní Command Ops nebo podobných hardcore titulů se neobejdete bez literatury. Pro operaci Market Garden nebo alespoň její základní pochopení vám doporučuji knihy od Tima Saunderse a Franka Steera. Obsahují totiž spoustu map a zároveň nejde o přehnaně tlusté svazky. Ideální pro hráče.Ovšem to hlavní si nechávám na konec. Kdo neví nic o Market Garden, ten to sem asi ani nedočetl, takže se nebudu zabývat historickým vysvětlení. V této reinkarnaci se totiž podařilo spojit dva scénáře v jeden. Konkrétně vznikla jedna velká mapa, na niž je nejen Arnhem, ale též Nijmegen. Jak dopadnou a zda vůbec přežijí britští výsadkáři u vzdáleného Arnhemu, teď už záleží na tom, jak rychle se povede americké 82. výsadkové divizi a gardové obrněné divizi zajistit mosty přes řeku Waal v Nijmegenu.
Amatérovi to asi nepřijde tak fascinující, ovšem zkuste trochu zapátrat v historii a pochopíte, že to byla neuvěřitelně náročná operace, kde Němci Spojencům pěkně zatápěli a budou i vám. Je to zkouška strategického myšlení, znalosti historie a skvělý herní zážitek zároveň.
Porada štábu
Pokud chcete zažít při hraní absolutní překvápko, dál již nečtěte, lehce zde totiž nadhodím, jak jsem po „pekelné dálnici“ prošel sám. Po mé zkušenosti z Airborne Assault: Highway to the Reich z již zmíněného reportu, jsem byl při hraní nové verze scénáře pokornější. Chlapi, ani vy neblázněte, v Arnhemu si zabezpečte přistávací plochy a vybudujte si hned od začátku silný perimetr v Oosterbeeku, případně natrhněte historii zadek a obsaďte poblíž se nacházející železniční most. Nemá cenu posílat velkou sílu k hlavnímu mostu, snad jen pár oddílů, které budou nějaký omezený čas rušit nepřítele a tlumit jeho přesun posil z Arnhemu do Nijmegenu.
Je historickou pravdou, že veškeré úsilí je třeba vynaložit u Nijmegenu. Pozor na mosty přes kanál Maasa-Waal, které jsou podminované. Bombardujte Němce a zkuste je dostat do šoku překvapivým útokem, aby neměli čas na odpálení mostu. Němci jsou nervózní, stačí špatně naplánovaný útok a most je v luftu.
Je nutné nezanedbat dobytí mostu u Grave a obranu u Mooku, kam směřují němečtí výsadkáři s cílem vyrvat vám přechod kanálu u Heumenu. Také se dobře připravte na linii Groesbeek-Wyler, kde se vám bude snažit dostat do boku Feldtův sbor. Zbytek už je na vás, na vašich znalostech a dokonalosti strategického myšlení. Pozor! Odchod!