Revoluce se nekoná, šermířský simulátor CLANG z Kickstarteru je definitivně mrtvý
zdroj: tisková zpráva

Revoluce se nekoná, šermířský simulátor CLANG z Kickstarteru je definitivně mrtvý

19. 9. 2014 15:00 | Téma | autor: Adam Homola |

Skoro před rokem spisovatel Neil Stephenson oznámil, že ambiciózní šermířský projekt CLANG přechází z plnohodnotného vývoje do jakéhosi polovičatého stavu. Projektu se mělo věnovat jen pár lidí po večerech a víkendech, protože vývojáři na svůj prototyp nesehnali vydavatele. Nsehnali však žádného zájemce ani po roce a projekt CLANG tedy definitivně končí.

Už žádná práce po víkendech. Šlus, konec. Po minulém updatu ještě přeci jen nějaké světýlko naděje matně plápolalo, ale i to už definitivně pohaslo. Důvod, proč podle Stephensona žádný vydavatel CLANG nechtěl, je prostý - prototyp jednoduše nebyl zábavná natolik, aby do dalšího vývoje někdo investoval peníze. Tvůrci se prý příliš soustředili na historickou přesnost, až ve výsledku zapomněli na zábavu. A to byl kámen úrazu.

Stephenson a jeho tým se i v uplynulém roce snažili CLANG udat, ale marně. Proto se podle posledního updatu na Kickstarteru celý tým jednoduše rozpustil, protože jeho členové si nemohli dovolit dělat na nevýdělečném projektu, který nikdo nechtěl, a potřebovali najít stálé zaměstnání. Žádost o vrácení peněz prý přišla tvůrcům jen od zhruba 24 lidí a své už peníze dostali - celkem šlo od vývojářů zpátky backerům jen nějakých 700 dolarů.

neal-stephenson-insert-coin-clang-2 zdroj: tisková zpráva

Z popela projektu CLANG však nakonec něco přeci jenom povstane: "Abych vám mohl důkladně vysvětlit všechno, co jsem já i ostatní členové týmu udělali na CLANGU i po něm, vyžadovalo by to regulérní knihu. Což je fakt, který mohu potvrdit - před pár týdny jsem si na to sednul a z původně plánovaného updatu se nakonec vyklubala regulérní kniha. Na mé standardy je to krátká knížka, ale na update příliš dlouhá. Možná ji někdy v nějaké formě nakonec vydám," napsal Stephenson.

CLANG se tedy nakonec definitivně nekoná a jestli se někdy dočkáme alespoň knihy, to neví ani Stephenson. I přes velký průšvih, kterým CLANG bez pochyby byl, z projektu vzešly minimálně dvě dobré věci - připomenutí všem potenciálním backerům, že Kickstarter není eshop s předobjednávkami a Gabe Newell kovající páčidlo ve třetí minutě kickstarterového videa.

Nejnovější články