Pirátská verze Watch Dogs mění PC v těžební stanici BitCoinů
zdroj: tisková zpráva

Pirátská verze Watch Dogs mění PC v těžební stanici BitCoinů

27. 5. 2014 12:00 | Téma | autor: Jan Olejník |

Pamatujete doby, kdy jste ze zvědavosti z torrentů stahovali film, který sotva vlezl do kin, a po spuštění přehrávače jste s hrůzou zjistili, že namísto tolkienovských Dvou věží se na vaší obrazovce tyčí tak trošku jiné „věže“ dvou naolejovaných hošanů? To byly ještě zlaté časy. Maximálně vám to nechalo pár jizev na duši, ale soubor putoval z disku a svět se zase zdál být na chvíli normální. Avšak vynalézavost vyčůraných trollů nezná mezí, jak se mohlo přesvědčit nemálo lidí, kteří si chtěli stáhnout pirátskou verzi Watch Dogs ještě před vydáním. Ukázalo se totiž, že se v cracku pro hru skrývá prográmek na těžení dobře známých BitCoinů.

Soubor se maskuje jako důležitý systémový proces Winlogin.exe (správná služba se ale jmenuje Winlogon.exe) a dokáže nenápadně využít zhruba dvacet až třicet procent výkonu vaší mašiny. To je tak akorát na to, aby nebyl pokles výkonu až moc nápadný. Uživatel si buďto dlouho ničeho nevšimne, případně třeba přisoudí nižší počet snímků za sekundu novým ovladačům. Navíc se počítá s tím, že hráči se zájmem o Watch Dogs mají poměrně výkonné stroje, takže tajemná anonymní grupa, pro kterou nezištně těžíte virtuální měnu, si může mnout ruce tak intenzivně, až se z nich bude kouřit.

Sice se stále spekuluje o tom, jestli se náhodou nejednalo jen o chytrý trik Ubisoftu či zda je to celé vůbec pravda (zpráva se začala šířit z nechvalně známého 4chanu), ale vzhledem k tomu, že se inkriminovaný torrent poměrně rychle ztratil ze všech větších vyhledávačů (přesto ho lze ještě na několika serverech vystopovat v čase vydání článku), lze celkem s jistotou tvrdit, že na tomhle šprochu bylo víc než jen trochu pravdy. Spíš se nabízí otázka, proč se takový případ objevil až nyní? Hráči vybaveni výkonnými grafickými kartami jsou pro škodolibé těžaře určitě lákavým cílem.

E3PedCc zdroj: tisková zpráva

Dle očekávání se pak hráčská obec rozdělila na dvě části, kdy jedna je striktně proti pirátění v jakékoliv podobě, zatímco druhá oponuje frázemi o zlých vydavatelích a torrentech jako náhradě neexistujících demoverzí. Ať už se však stavíte na jakoukoliv stranu barikády, je nutno uznat, že když se kvůli nelegálnímu stažení hry o hackerech necháte napálit hackerem skutečným, je to zkrátka ironie v té nejčistější podobě. Pokud se nechcete stát jejím terčem, nezbývá než volit variantu brod, tedy nákup legální kopie. To není návod či moralizování, to je prostý fakt.

Nejnovější články