PC verze Grand Theft Auto V se bude chtít pravidelně připojovat k internetu
zdroj: tisková zpráva

PC verze Grand Theft Auto V se bude chtít pravidelně připojovat k internetu

14. 1. 2015 17:01 | Téma | autor: Aleš Smutný |

V angličtině existuje pořekadlo „ďábel tkví v detailech“, což doslova platí na oznámení minimálních a doporučených sestav pro PC verzi Grand Theft Auto V. Všichni se soustředili na nový termín vydání a HW nároky a jen málokdo si všiml dodatků o tom, co bude hra ještě chtít, potřebovat a vyžadovat. V textu je totiž de facto uvedeno, že hra bude opakovaně vyžadovat připojení k internetu.

Tolik diskutovaný odstavec zní: „Další požadavky – Instalace a online hraní vyžadují login do Rockstar Games Social Club; internetové připojení je nutné pro instalaci, online hraní a opakovanou kontrolu oprávnění; nutná instalace včetně Rockstar Games Social Club platformy, DirectX, Chromium a Microsoft Visual C++ 2008 sp1 Redistributable Package a ověřovací software, který rozpoznává jisté hardwarové atributy pro kontrolu oprávnění, management digitálních práv a další potřeby podpory.“ Navíc není kód na hru přenosný. Jakmile jej aktivujete přes RSC, je hra vázaná na váš účet.

Vzhledem k formulaci je pravděpodobné, že hra bude vyžadovat online kontrolu i při hraní kampaně, kdy byste mohli být off-line. Teoreticky nejde o nic zvláštního, protože většina hráčů prostě přístup k internetu má, hraje s ním a mytická chata daleko v horách, kde neexistuje ani mobilní signál pro sdílení internetu, je spíše argumentem ad absurdum, než reálná hrozba pro větší část hráčské základny.

zdroj: Archiv

Jenže online ověřování v sobě skrývá víc hrozeb pro plynulé hraní. V prvé řadě zákon schválnosti praví, že ve chvíli, kdy chcete hrát a hra chce, byť s minimem dat, zkontrolovat zda máte originálku, spadne vám připojení, opravdu jste na té daleké chatě nebo někde na dovolené, kde se k Wi-Fi bez investice do předražených hotelových služeb nepřipojíte. I to je ale méně častý problém oproti faktu, že podobné služby mívají tendenci být problémové z hlediska technického zpracování.

Někdy nemusí služba správně ověřit legálnost kopie, nepřipojí se na autentizační server apod. Navíc nikdy není jasné, co se stane, když ověření neproběhne v pořádku. Nejhorší varianta je, že vás hra prostě vyhodí do menu, což je u her s otevřeným světem jako Grand Theft Auto V poměrně tragické. Jste uprostřed honičky s policisty na konci dlouhé mise, už jste skoro v bezpečí a prásk, chybová hláška a návrat do menu.

Nicméně třeba jde jen o neobratnou formulaci ze strany Rockstaru a studio celou situaci vysvětlí. Je logické, že se firmy snaží chránit před pirátstvím, ale problém je v tom, že ochrana, která vyžaduje opakovanou kontrolu skrze připojení k internetu, bývá spíše bičem na zákazníky, než odrazení pirátů.

Nejnovější články