Mňouká to, co je to? Tipy na hry s koťaty v hlavní roli
zdroj: tisková zpráva

Mňouká to, co je to? Tipy na hry s koťaty v hlavní roli

19. 1. 2019 14:00 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Západní svět se celkem striktně dělí na milovníky psů a na ty, kteří dávají přednost kočkám. A kdežto psi vám dělají společnost snad v každé druhé hře, na elegantní druh herní průmysl až trestuhodně často zapomíná. Kočky vám totiž nebudou poníženě vyhrabávat ze zákopů lahvičky se zdravím, to dá přece rozum. Místo toho jsem pro vás připravila seznam pětice her, kde si pro sebe kočky uzurpují titulní úlohu.

Cat Quest

A začneme hezky od pořádně chrabrých koček. Cat Quest je akční singleplayerové RPG, kde se hrdinný kočičí rytíř vydává zachránit svou unesenou sestru. Klišé? No jasně! Kromě stylizace a pár vtípků o vrnění všichni zdvořile ignorují fakt, že království Felingard obývají výhradně mňoukající bytosti.

Úspornější zacházení s tematikou ale bohatě vynahrazuje fakt, že jde o skvělé nelineární dobrodružství, které příjemně rychle odsýpá. Navíc kromě PC a PlayStation 4 vyšlo i na Switch a na mobilní platformy, takže si ho může zahrát prakticky každý. Na Steamu se pyšní „až na výjimky kladným“ hodnocením, což o sobě nemůže říct ani moc her, kde za kočky nehrajete.

Loni v květnu navíc vývojáři Cat Questu, The Gentlebros, oznámili pokračování, které by s podtitulem The Lupus Empire mělo vyjít přibližně v polovině letošního roku. Na rozdíl od jedničky bude navíc obsahovat i lokální kooperaci.

Kočky zdroj: tisková zpráva

Thirteen and Half Cats

Od zhruba desetihodinového RPG si můžete odpočinout u kratičké, jednoduché záležitosti. V Thirteen and Half Cats jste čarodějkou zasaženou záhadnou kletbou, kvůli které se všechna kouzla musíte naučit znovu, a jejich sesíláním zachránit zatoulanou smečku třinácti a půl koťátek.

Pochytání stáda vám zabere jen asi čtvrthodinku, ale jde o uklidňující zážitek, při kterém vám i přes magické schopnosti sice z monitoru nevyskáče třináct (a půl!) kočky, ale vykouzlí vám na tváři alespoň rozněžněný úsměv.

I kvůli oné krátkosti se čarodějky můžete na serveru Itch.io ujmout za sympatickou cenu „zaplať, kolik chceš“, nebo na iOS úplně zdarma. Thirteen and Half Cats vznikla během game jamu u příležitosti památky mexického Dne mrtvých.

Kočky zdroj: tisková zpráva

Night in the Woods

Od koček nemluvných se vrátím zpátky k těm antropomorfním. A že Mae Borowski řeší problémy, které jsou lidské až příliš. Zvládla totiž vymňouknout své studium na vysoké škole, takže se vrací bydlet k rodičům, a zatímco její kamarádi už řeší jen práci a zakládání rodiny, ona tak trochu neumí dospět.

Navzdory svému roztomilému vizuálu se tak probírají poměrně vážná a nadčasová témata, jako nízké sebevědomí, složité mezizvířecí (mezilidské?) vztahy, ale třeba i sociální politiku. Kromě unikátního výtvarného stylu má i vynikající hudební doprovod, který mně osobně hodně evokuje Twin Peaks, a koneckonců i celé městečko Possum Springs vypadá jako jeden z východů z černého lóže.

Dění v něm vlastně ani nemůžete moc ovlivnit, spíš si vyberete, na jaká místa kočičku Mae doprovodíte. Za věrohodný otisk toho, jak těžké je dospívání s psychickou nemocí, získal tým Night in the Woods ocenění na loňském IGF cenu za nejlepší příběh a odnesl si i hlavní cenu Seumas McNallyho. Hra loni vyšla ve speciální Weird Autumn edici, kde oproti původní verzi najdete nové minihry, pár dalších obyvatel městečka a varianty konce. Depresivní koťátko je dostupné na všech myslitelných platformách, včetně mobilů.

Kočky zdroj: tisková zpráva

Neko Atsume

Sběratelská hříčka Neko Atsume naproti tomu u nás vyšla zatím pouze na mobily. V Japonsku se na konci května dostalo i na PlayStation VR. Od mobilní verze se příliš neliší – sbíráte různě vzácné varianty kočiček, kupujete jim pamlsky a hračky a hrát si s nimi v domečku i na zahradě.

Pro mileniály žijící v malých pražských bytech by to mohla být ideální příležitost k pořízení nenáročného domácího mazlíčka, na rozdíl od těch reálných totiž přežijí, i když na týden odjedete na dovolenou a nebudete je krmit. A nepouští chlupy! V mobilní verzi jich můžete pochytat 63, ve virtuální realitě jich je zatím jen dvacet, neví se ovšem, jestli verze pro PlayStation někdy vyjde i v Evropě.

Poprvé se na mobilech objevila už v roce 2014 a během jediného roku si ji stáhlo přes deset milionů lidí, na motivy vznikl i film a kolekce hraček a pelíšků pro reálné kočky. Sám tvůrce hry Jutaka Takazaki prý nechápe, proč je Neko Atsume tak populární, vytvořil ji ve volných chvílích mezi vývojem aplikací bez jakýchkoliv ambicí pro potěchu kočkomilů, mezi něž se také řadí.

Kočky zdroj: tisková zpráva

Fort Meow

Taky jste si v dětství stavěli pevnosti z nábytku, polštářů a dek? Fort Meow ve vás možná vyvolá vzpomínky ve vícero směrech. Odehrává se ve starém domě, kde hlavní hrdinka Nia najde deník svého dědečka, vtom na ni ale zaútočí drsný kočičí gang s příliš nabroušenými drápky.

Ten patří její babičce a Nia si musí z dostupných věcí postavit odolný bunkr, aby se místo ošetřování škrábanců mohla věnovat luštění dědečkova zápisníku. Na schraňování předmětů máte vždycky omezené množství času, takže se musíte rozhodnout, jestli se radši zamotáte do lehkých tenkých závěsů, nebo budete spoléhat na jedinou těžkou matraci. S vyhrocením konfliktu musíte nasadit i těžký kalibr v podobě dědečkových hodin nebo toustovače.

V podstatě jsou to takoví Angry Birds naopak, tentokrát se ujmete role zelených prasátek vy. Časem si můžete vymýšlet i komplikovanější strategie, polít ty bestie vodou nebo je odlákat filetem z tuňáka. Fort Meow pořídíte opět jak na mobilech, tak na Steamu. Přestože jste ke kočkám občas poněkud krutí, tvůrce Rhys Davies se dušuje, že při vývoji nebylo ublíženo žádnému zvířeti, a dokonce se nedávno na Twitteru pochlubil fotkou svého vlastního.

Kočky zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články