Konec Oficiálního Xbox 360 magazínu v Čechách
zdroj: tisková zpráva

Konec Oficiálního Xbox 360 magazínu v Čechách

17. 4. 2008 18:18 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Ani ne po roce přestane vycházet časopis specializovaný na hry pro konzoli od Microsoftu. + VYJÁDŘENÍ ŠÉFREDAKTORA

"OXM končí, zavolej na jejich infolinku, že si ho chceš předplatit," přišla mi odpoledne SMS. Když chvíli poté dorazil další tip, upozorňující na diskusní fóra Xlive.cz, kde jeden z předplatitelů hovořil o obdržení dopisu na rozloučenou, nebylo už žádných pochyb o věrohodnosti této zprávy. Proč vůbec nepřekvapila, to rozebereme někdy jindy, neboť šéfredaktor českého Oficiálního Xbox 360 magazínu Jan Morkes právě dopsal oficiální vyjádření, na nějž jsme čekali:

    Obrázek zdroj: tisková zpráva Nakladatelská a vydavatelská společnost Computer Press, a.s. se rozhodla ukončit vydávání časopisu Oficiální Xbox 360 magazín ve stávající podobě pravidelného měsíčníku. Informace o Xboxu 360 od profesionálního týmu odborníků, specializujících se na dění na této platformě, nabídne čtenářům prostřednictvím specializované sekce zavedeného herního serveru Doupě a dalších projektů, na nichž se momentálně pracuje. Posledním vycházejícím číslem bude květnové vydání s recenzí Grand Theft Auto IV, jež vyjde 30. dubna. [...] Děkujeme všem čtenářům za přízeň, kterou Oficiálnímu Xbox 360 magazínu projevovali, a věříme, že ocení informační servis, který jim nabídneme v jiné, interaktivnější formě... [kompletní vyjádření na homepage]
Znění textu asi pamětníkům evokuje to, co před necelým rokem doprovázelo smrt papírového Doupěte. Tehdy autor rovněž zdůrazňoval, že vlastně jde "jen" o zánik stávající podoby, a odvolával se na přechod redaktorů z papíru na stejnojmenný web. Ten měl na podzim doznat nějakých vylepšení, ale ani po deseti měsících se tak nestalo a většina autorů z bývalého Doupěte přešla spíš do OXM nebo ke konkurenci. Požádali jsme proto Jana Morkese, aby se bez zbytečných frází ohlédl za ani ne roční existencí OXM (jeho první číslo vyšlo 14. června 2007: rozhovor) a objasnil konkrétní důvody zániku:
    Myslím, že můžu mluvit za celou redakci, když řeknu, že jsme si tvorbu luxusního periodika formátu Oficiálního Xbox 360 magazínu užívali. Vytvářet časopis, který i v dnešní době může věnovat kvalitním hrám pozornost, již si opravdu zaslouží, vytvářet specializované příručky, pracovat s luxusními materiály a komentáři nejvýznamnějších lidí z branže, nás bavilo a myslím, že to bylo na časopisu poznat. Věřím, že se podobná atmosféra a způsob práce přenese i dál, do Doupěte a případných dalších projektů. Důvody rozhodnutí soukromé společnosti se nerozebírají na veřejnosti, a nehodlám v tom dělat výjimku. Mohu jen dodat, že s obsahovou stránkou časopisu panovala velká spokojenost.
Po nedávném zastavení Next Levelu tak jediným domácím časopisem, který se věnuje ryze konzolovým hrám, zůstává Level, od aktuálního čísla rozšířený o šestnáct stran věnovaných právě X360/PS3/Wii/DS/PSP titulům. Mimochodem, OXM není jediným domácím herním časopisem, co končí v těchto dnech - uhádnete, který je tím dalším odstřeleným?

Celé to potvrzuje naše dlouhodobé zkušenosti se slabším zájmem vás-čtenářů o čistě konzolové články. Přestože sice čím dál více Čechů objevuje kouzlo chvilkového relaxování s ovladačem v ruce z pohodlného křesla před velkou televizní obrazovkou nebo na handheldu cestou do školy/práce (a svobodomyslně se při svém výběru řídí kvalitou hry namísto toho, pro kterou platformu je zrovna určena), zjevně jich pořád není dostatek pro uživení specializovaného časopisu - zvlášť za takhle vysokou cenu (299 Kč). A vše potvrzuje, že naše, v daném ohledu malá země zůstává baštou PCčkářů, stejně jako třeba Rusko nebo Maďarsko. Že by právě proto chtěl vydavatel Martin Ludvík oživit Excalibur (info1, info2)?

Otázka do diskuse: Jak se OXM líbil vám a bude vám chybět?
zdroj: vlastní, OXM.cz

jd

Nejnovější články