Papírový herní časopis Doupě končí
zdroj: tisková zpráva

Papírový herní časopis Doupě končí

27. 6. 2007 14:14 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Po 31 číslech přestane vycházet nejlevnější časopis o PC i konzolových hrách ze stáje Computer Pressu. Co je reálným důvodem konce?

Obrázek zdroj: tisková zpráva Stalo se to samé co s GameStarem, GameOn a CD Action aneb to, co mnozí mediální analytici předpovídali. Vydavatelství Computer Press dnes na svých stránkách oficiálně oznámilo, že jeho tištěný herní magazín Doupě končí svou činnost. Jako poslední vyjde 11. července prázdninové 31. číslo, s nímž předplatitelé obdrží instrukce, jak postupovat dále (buď jim bude vrácena příslušná část peněz nebo mohou zvolit předplatné něčeho jiného). Autoři papírového Doupěte, kteří se rekrutovali z nejschopnějších lidí ze starší webové odnože, se tak po několika letech znovu vrátí na internet a vezmou si s sebou známé rubriky z tištěné verze. Někteří z nich ve svých vyjádřeních webem opovrhovali, že prý je papír něčím více, přesto...

"V dnešní době je logickou volbou rozvoj webu. Místo tříštění sil mezi dvě periodika budou dosavadní autoři pracovat na jednom projektu, na němž zúročí své zkušenosti z obou typů médií," uvedl šéfredaktor Jan Morkes (po většinu času sloužící Kamil Gric před pár měsíci přešel do vedení českého Oficiálního Xbox Magazínu). Namísto vysvětlení důvodů je tedy aktuální krach papírového Doupěte marketingově zaonačen příslibem masivního rozšíření a vylepšení webové podoby, včetně nového designu, k čemuž má dojít na podzim.

Kdokoli se při snaze o zjištění reálné příčiny obrátí o nápovědu na Unii vydavatelů, která ověřuje prodaný náklad tištěných médií, spatří, že zájem čtenářů o časopis Doupě v posledním půlroce klesal. V listopadu 2006 to ještě bylo 14761 prodaných kusů (součet verzí bez DVD a s DVD), v únoru 11462 a letos v dubnu už jen 9875. Pokud to srovnáte s Levelem, ten je navzdory výkyvům oběma směry pořád na svých, okolo 25 tisíc.

Mohu-li soudit dle ohlasů přátel a z diskusních fór na toto téma, část z nich Doupě míjela kvůli dětsko-naivně-povrchnímu stylu textů a takovému specifickému brněnskému humoru, zatímco jiná část si ho oblíbila díky výrazně nižší ceně (29-49 Kč, resp. 79-99 Kč) oproti konkurenci za dvě stovky. Právě výše ceny byla dle námi oslovených expertů dlouhodobě kamenem úrazu vzhledem k vysokým nákladům na výrobu časopisu i DVD, včetně nákladů na pravidelně přikládanou plnou hru (jakkoli obvykle bývala horší než třeba u SCORE).

Podle našich informací z neoficiálního zdroje blízkému vydavatelství má být reálným důvodem zániku papírového Doupěte velmi vysoká měsíční ztráta v hospodaření časopisu. Svou roli nepochybně sehrála změna ve vedení Computer Pressu, spočívající v nahrazení Jiřího Hlavenky novým generálním ředitelem Stanislavem Konečným, který již v prosinci avizoval hloubkový ekonomický audit tehdejšího portfolia a netajil se důrazem na ziskovost. P.S. A nejedná se o poslední letní změnu na domácí herní scéně...

Update - Trefný komentář k Doupěti na GamesMedia blogu: "I lhát se musí umět".

zdroj: Doupě, UVDT, Lupa, vlastní

jd

Nejnovější články