Japonské RPG Americana Dawn vás provede dvěma staletími amerických dějin
zdroj: tisková zpráva

Japonské RPG Americana Dawn vás provede dvěma staletími amerických dějin

26. 11. 2014 18:11 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Když jsem si přečetl zápletku kickstarterového projektu Americana Dawn, napadlo mne, že takhle možná měl vypadat Assassin's Creed III. Ne vizuálně, samozřejmě, ale obsahově. Protože tenhle sympatický projekt nezávislého týmu Bit Bonton se pokusí zachytit turbuletní časy od vzniku Spojených států až do 20. století skrze osobní příběhy zúčastněných aktérů. Na pomoc si sice bere fantaskní prvky, ale ty slouží především jako prvek umožňující vyprávění napříč dvěma sty lety.

Hlavním hrdinou je duch moře Foster, který se dostal do Ameriky neznámo kdy a usadil se zde. Z osamělého žití jej vytáhne až George Washington, který mírného, ale fyzicky mohutného Fostera naverbuje do milice v koloniální válce proti Francouzům. Tak začíná Fosterova cesta, která je zároveň svědectvím o vzniku a vývoji Spojených států, se vším, co k tomu patří.

Jelikož je Foster prakticky nesmrtelný, prožívá jednotlivé konflikty a sleduje, jak se z přátel stávají nepřátelé, jak se mění lidské osudy a jak, nevyhnutelně, jeho známí umírají a jsou nahrazeni novými, jejichž život bude Foster opět sledovat. Nebude přitom jediným vodním duchem, v Americe se jich ocitne hned několik, kupříkladu zahořklý Brit Thames a nebo francouzská Seina. Právě široké spektrum postav by mělo zaručit nečernobílý pohled na jednotlivé konflikty.

Nepůjde ale jen o kecání. Jako v každém správném RPG, i zde najdeme souboje a to jak na úrovni jednotlivců, kdy hra využívá polotahový systém, tak i na úrovni střetů armád. Tvůrci zároveň slibují i nelineární vinutí děje. Americana Dawn vypadá velice zajímavě a hlavně ambiciozně ve svém záběrů a úmyslu věnovat se i drobným osudům – stačí si přečíst seznam postav na kickstarterových stránkách.

Pokud byste měli pocit, že už jsme o Kickstarteru jménem Americana Dawn slyšeli, vězte, že se zde už objevil a to v roce 2012. Vybral přes 4 tisíce dolarů a výsledkem byla krátká hra (psali jsme o ní třeba zde), z níž se nyní vyvinul tento nesrovnatelné větší projekt. Je sympatické, že tvůrci přímo říkají, že nečekají, že by jim to, kdo přispěli na první projekt opět dávali peníze a slíbili, že backeři původního projektu dostanou novou hru zdarma.

Nicméně si na ni počkají. Tvůrčí tým, který je namíchaný z hned několika světových národností a japonský původ rozhodně nezapře, na rovinu oznamuje, že čeká vydání hry v polovině roku 2017. Důvodem je fakt, že hra je vážně velká a tým malý. To jim ale umožňuje udržet si jistotu, že hru vydají a přitom chtít na Kickstarteru jen 70 tisíc dolarů. Skoro tři roky na vývoj hry je hodně dlouhá doba na to, aby případní backeři do hry investovali peníze a pak čekali na výsledek, ale myslím, že Americana Dawn za tohle čekání a případnou finanční podporu bude stát.

Nejnovější články