Hry zdarma: Superhot říznutý Doomem a disneyovská hopsačka
zdroj: tisková zpráva

Hry zdarma: Superhot říznutý Doomem a disneyovská hopsačka

10. 9. 2017 16:30 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Konec léta s sebou přinesl záplavu zajímavých freewarovek - mezi dva hlavní hity tohoto výběru patří studentská hopsačka s atmosférou animáků Walta Disneye a kříženec Dooma se Superhot. Zajímavých her pro vás však máme víc. 

The Visible City (donwload)

Existenční krize real-time strategií se čas od času promítne i do zajímavých nápadů na poli freewarovek. Jejich tvůrci z pochopitelných důvodů nemají zdroje na velké kampaně, a tak princip RTS her notně minimalizují. V hříčce The Visible City, která vznikla za 48 hodin pro Ludum Dare 39, se takto snažíte uhasit plameny revoluce ve formě revolucionářů ničících... pouliční osvětlení. Vysíláte proti nim agenty, postupně vám však mapa mizí doslova pod rukama. Tématem soutěže byla tentokrát "bezmoc", The Visible City tak zřejmě nejde "vyhrát".

zdroj: Archiv

Everust (download)

Everust je v přehledu nejlepších her trochu omylem - nebudu zakrývat, že Everust je iritujícím kouskem herní "zábavy", který by potřeboval změnit hudbu, grafiku i level design. Ideálně v tomto pořadí, protože soundtrack hry je přesně tím typem poslechu, po němž začne sebevražda vypadat jako dobrý nápad. Nicméně, možná právě to je pointou hry. Everust jsem si totiž nemohl odpustit kvůli hlavní části game designu - hrajete totiž za robota, kterému do selhání a smrti zbývá jen několik desítek sekund. Vedle nihilistického přesahu tak Everust představuje velmi zajímavou mechaniku "umírajícího protagonisty" způsobem, z nějž by se AAA hry mohly poučit.

Retrohot (download)

Není pochyb o tom, že Superhot byla nejinovativnější hrou, kterou jsme všichni za poslední roky hráli. Jak je už na freeware scéně tradiční, její nápady se jali kopírovat ostatní tvůrci. Měli jsme tu 2D variaci na Superhot i VR variaci na Superhot, nyní však přišla řada na retro variaci - a k dobru je nutné jí přičíst, že konečně přináší nové nápady.

Retrohot lze nejlépe popsat jako křížence Superhot s Doom. Stále je zde přítomná hlavní mechanika hry, tedy posun času jenom, když se posunujete i vy. Nově je ovšem prostředí plné spritů, vybuchujících barelů a dalších nostalgických prvků. Základní princip hry je naštěstí natolik zábavný, že i mírná změna vizuálu stačí, aby vás to celé dokonale pohltilo.

zdroj: Archiv

Night and Fire (download)

V "kreativně" pojmenované hře Night and Fire se octnete v noci u ohně. Hlavní hrdinka narazí na tajemnou mašinu, která v nočním lese spouští skripty, a odhaluje hlavní story - z jejího okolí se přitom skoro nehnete. Ohniště je totiž obklopeno hned několika monstry, s nimiž se musíte vypořádat právě řešením rébusů. Svou první lokaci tak hra překovala v lokaci jedinou.

zdroj: Archiv

Archimoulin (download)

Titul o gigantickém větrném mlýnu čerpá inspiraci ve starších disneyovkách a kombinuje jejich vzhled s hopsačkovou hratelností. Výsledek je geniálně přehledný a tepe atmosférou, aniž by přitom šlapal po hratelnosti. Po čtvrthodině je samozřejmě se hrou opět amen, ale jinak funguje dokonale.

Příběh, ve kterém dáváte dohromady ingredience na přípravu dortu pro svou mámu, je samozřejmě spíše úsměvný. Nicméně, Archimoulin je studentskou hrou. Pokud se její tvůrci rozhodnou projekt překopat do pohádky s rozsáhlejším dějem, mohl by z toho být parádně nostalgický hit.

zdroj: Archiv

Může se také hodit:

Bootlegs - nejdivnějším titulem tohoto měsíce je plošinovka, ve které chodíte jako kolo složené z mnoha nohou. Stačilo by trochu jiné podání a byl by z toho horor.

Earthling Priorities - skvěle vyvedená retro adventura, kterou poněkud sráží triviální příběh o cestě z domova do práce, korunovaná antipointou o tom, jak vás v práci čeká nudistická party s jejím tlustým pořadatelem.

Kirigami - sympaticky vypadající adventura, která kombinuje trojrozměrná prostředí s kreslenými postavičkami. Klacky pod nohy jí však hází komplikovanost herních pravidel.

City Lights - pokud chcete v noci v baru poslouchat nostalgické výlevy chlápka, zmáhaného životem a prací, ale nechce se vám v noci fyzicky jít do baru, City Light vám nabídne totéž.

Pet the Pup at the Party - povahou této hry je najít na oslavě několik psů a pohladit je.

Nejnovější články