GT Academy naživo aneb jak se stát z hráče skutečným závodníkem
zdroj: tisková zpráva

GT Academy naživo aneb jak se stát z hráče skutečným závodníkem

8. 9. 2013 18:15 | Téma | autor: Jan Olejník |

Vzpomínám si, že jsem byl na jedné zajímavé výstavě a byl tam docela chutný raut... ne, tak takhle vážně ne. V polském Krakově se minulý týden dělo něco mnohem napínavějšího, než co mohou poskytnout stoly plné jídla. Ve vzduchu visel těžký pach spálených gum, napětí by se dalo krájet, na čelech všech účastníků se leskl pot - zkrátka o adrenalin nebylo nouze. Kdo by to byl řekl, že se jednalo "jen" o turnaj v závodní hře Gran Turismo 5.

Překrásné historické město totiž minulý týden přivítalo týmy ze čtyř zemí - Česka, Slovenska, Maďarska a domácího Polska, aby se mezi sebou utkaly o postup v unikátní akci GT Academy 2013. Z té nakonec vzejde nový profesionální závodník stáje Nissan, která společně se Sony celou akci zaštiťovala.

Protože se ve výsledku musí vítěz celého nadnárodního turnaje nakonec posadit za volant skutečného vozu, kde mu nezbude nic jiného než si vydobýt svoji slávu v souboji s profesionálními jezdci, nelze očekávat, že by mu k dokázání řidičského umu stačilo svižné kvedlání páčkami analogového ovladače. Ani sebelepší volant s force-feedbackem a analogovými pedály vás nepřipraví na tvrdou šichtu za volantem několikasetkoňového monstra. Všem bylo jasné, že v Krakově to bude hodně fyzické. A také bylo.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Světla, kamera, akce!

V národních kolech stačilo zajet nejrychlejší kolo v demu Gran Turismo 6. Z každé země pak bylo vybráno šest zástupců, kteří se první den turnaje porvali na virtuálním okruhu o přední místa a nejpomalejší museli z kola ven. To byla ale ještě celkem pohodička. Pravé peklo začalo následující den. „Rád bych vám připomněl, že se jedná o vaši vlastní prezentaci v médiích. Musíte umět zaujmout sponzory, proto se při odpovídání na otázky opravdu snažte,“ hlásí do mikrofonu Marek Brzozowski, jeden z organizátorů turnaje.

Na stoličce už sedí v záři reflektorů a v hledáčku profesionální kamery první oběť - shodou okolností našinec Petr Horák. Nervozita se projevuje. Aby ne, rychlé nalíčení od maskérky a pak hned dělat terč čtyřem sudím, kteří si připravili sice poměrně přímé otázky, na druhou stranu vyžadují, co možná nejucelenější odpověď.

Jaké bylo tvoje první auto, jaké máš na něj vzpomínky? Představ si, že tvoje manželka je těhotná a ty musíš jet závod. Co uděláš? Máš za úkol prodat auto od Nissanu. Proč a jak bys ho potenciálnímu zákazníkovi doporučil? Všude kolem cvakají závěrky fotoaparátů s monstrózní optikou, porotci s přísnými výrazy zapisují skóre sedících do připravených tabulek. Zástupci první země to mají za sebou, ale vydechnout si zdaleka nemohou.

Gran Turismo v reálu

Venku už totiž bublá motor rozporuplně vyhlížejícího Nissanu Juke v edici Nismo. Tenhle brouček poháněný rovnými dvěma sty koní, které přes automatickou převodovku posílá na všechna čtyři kola současně, je na miniaturní trati postavené před bývalým hotelem Fórum skvěle obratný. Jen se prý musí neustále držet pod plynem, jinak má automat tendenci rychle řadit vyšší stupně a zbytečně vůz zpomaluje – doznal později Petr Doležal, který stejně jako ostatní závodníci musel při minimálním počtu pokusů dotáhnout sebe i vůz na hranici možností a zajet nejrychlejší kolo.

Nutno podotknout, že když člověk stojí uprostřed trati, úplně zapomene na to, že za volantem drobného SUV nesedí profi závodník, ale chlapík, který se sem dostal především díky tomu, že si dobře rozumí s DualShockem. Auto letí do zatáček jak splašené, brzdové destičky se hladově zakusují do rozpálených brzdových kotoučů a pneumatiky prosí ječivým hlasem o smilování. Vůz se nahne nejprve na přední pravou část, jak řidič současně zadupne brzdový pedál skoro až pod podlahu a lehce stočí volant tak, aby najel na ideální stopu.

Následuje brutální trhnutí na opačnou stranu a příval několika litrů benzínu zatápí pod čtyřválcovým kotlem, který žene otáčky do tisícových hodnot. Juke divoce podhrábne a mine sadu kuželů jen o vlásek. „Jo, tohle měl těsný,“ pokývá hlavou jeden z organizátorů. „Jak vezme jeden kužel, strháváme deset trestných sekund.“ Ve chvíli, kdy jednotlivé účastníky dělí od sebe sotva vteřiny, je jasné, co taková chyba dokáže způsobit.

Výcvik jako v FBI

Bez fyzičky by to prostě nešlo, a jestli se na GT Academy podařilo něco dokázat, pak především fakt, že hraní her vážně není doménou jen uhrovitých puberťáků, jejichž atrofované svalstvo sotva stačí na otevření dvoulitrovky s Coca-Colou. Tady se jely kliky po desítkách, skákalo se do výšky a držel se "plank" po dobu pěti minut.

Nakonec se soutěžící vydali před hotel, kde si vyzkoušeli test odolnosti - oblíbený třeba i ve vstupních testech FBI. Jedná se o nepřetržitý běh na dvaceti metrech. Doběhnete na opačnou stranu, houkne siréna, následuje otočka a běžíte zase zpátky. A znovu, znovu a znovu. Kdo odpadne jako poslední, vyhrává.

Klidně bez uzardění přiznám, že vidět jako nejvytrvalejší běžce dvojici Čechů, bylo rozhodně fajn. I když se tedy může zdát, že řidič potřebuje především bleskové reflexy a špičkovou koordinaci rukou a nohou, skvělá fyzická kondice je nedílnou součástí.

GT Academy 2013

V těchto dnech už běží několikadenní velké finále celé akce nazvané Race Camp. V období od 4. do 12. září budou muset vítězové ze všech zemí bojovat o titul nejrychlejšího Evropana na britském okruhu Silverstone. Separátně se pak jede Race Camp pro Rusko, Německo a nakonec také USA. Kdo se stane světovým šampiónem, je ve hvězdách. Ale máme své želízko v ohni. Petr Doležal právě nyní bojuje o svůj sen!

Jak jste se mohli přesvědčit, GT Academy je skutečně unikátní a svým způsobem megalomanský projekt, který se nebojí odtrhnout hráče od televize a posadit je (samozřejmě po náročném tréninku) za volant závodního speciálu. Držme tedy všem zúčastněným palce a dodejme, že nejde jen o splnění klukovského snu, ale i o velikou službu pro celý herní průmysl.

Rozhovor s českým finalistou Petrem Doležalem

Petře, v první řadě velká gratulace! Doufáme, že jsi měl pohodovou cestu domů a stihl sis trošku odpočinout a nabrat nové síly. Můžeš se čtenářům Games.cz krátce představit? Odkud jsi, co děláš, na čem hraješ, oblíbené hry?

Jmenuji se Petr Doležal, je mi 26 let, pocházím z Jihlavy, ale bydlím v Praze, kde pracuji. Na PS3 hraji pouze Gran Turismo 5. Na PC hraji závodní simulátory, které se podle mě nejvíce přiblížily realitě. Baví mě Live For Speed, iRacing, rFactor 2, Assetto Corsa a další. Co se týče hardwaru: K PS3 používám volant Logitech G25 a 24-palcový, Full HD, IPS monitor. K PC používám volant G25, pedály Clubsport pedals V1 a 27-palcový, 2560x1440, WQHD monitor na 100Hz.

Jaké jsou s odstupem pár dnů pocity z celé akce? Co potěšilo, co nepotěšilo, z čeho jsi měl největší obavy?

Pocity jsou čím dál lepší, protože je o tuto akci nečekaný zájem a stále vstřebávám, co vše se v Krakově odehrálo. Potěšila mě vzájemná podpora a přátelské chování většiny účastníků a diváků, díky kterým byla akce zábavná. Naopak mi některá rozhodnutí pořadatelů přišla poněkud rozporuplná a nepříjemná byla vyhrocená rivalita některých soutěžících. Celkový dojem z akce si ale odnáším určitě pozitivní.

Největší obavy jsem měl z Media Challenge, kde bylo potřeba chytře, stručně a plynule v angličtině odpovídat na předem neznámé otázky a přitom se dívat stále do kamery. Bál jsem se také fyzických testů, které se mi překvapivě docela povedly.

Už ses někdy v minulosti zaobíral myšlenkou progamingu, tedy profesionálního hraní her? Kdyby ses například mohl účastnit placených turnajů v Gran Turismo, šel bys do toho?

Přímo myšlenkou progamingu jsem se nezabýval, protože závodní hry/simulátory nehraje tolik hráčů, aby byly na takové úrovni, jako jsou některé známé strategie, FPS a další. Nicméně se zapojuji do závodů a soutěží o nejrychlejší kola v některých PC simulátorech, kde je možnost vyhrát hodnotné ceny či přímo sumu peněz. Placeného turnaje v Gran Turismu bych se určitě zúčastnil, pokud by byla fair-play pravidla.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Petr Doležal

Změnila tvá účast na GT Academy pohled, jakým se díváš na hry? Tzn. jestli jsi je například předtím vnímal čistě jako zábavu a nyní v nich vidíš třeba i něco víc?

GT Academy nezměnila přímo můj pohled na hry, ale má můj velký obdiv, protože se díky této soutěži může stát profesionálním závodníkem takřka každý nad 18let, bez ohledu na finanční situaci či zkušenosti. Hry stále vnímám především jako zábavu a trošku jako náhradu za reálné závody.

Pokud by ti nedejbože štěstí nepřálo a neprobojoval ses až do úplného finále, měl bys přesto zájem se věnovat profesionálnímu závodění?

Zájem o profesionální závodění mám asi od čtyř let a stále se snažím si tento sen splnit. Začínal jsem hobbyrallyecrossem a nyní závodím alespoň na motokárách a občas v amatérských závodech do vrchu a na okruzích.

Prozradíš svůj recept na úspěch? :) Kolik času jsi před turnajem v Krakově trávil u Gran Turisma, zkoušel jsi například i jízdu na okruhu v reálu a podobně?

Recept je trénovat, analyzovat, diskutovat a zase trénovat. V kvalifikaci na národní finále jsem pár dní vylepšoval čas v online žebříčku, abych se do Krakova vůbec dostal a 14 dní před Krakovem jsem trénoval některé okruhy v Gran Turismo 5.

Nejnovější články