Grand Theft Auto IV (4/2008)
zdroj:
tisková zpráva
| Saints Row 2 (10/2008)
zdroj:
tisková zpráva
|
ORIGINALITA |
zdroj:
tisková zpráva
Na GTA4 je téměř vše, když už ne originální, tak alespoň oproti minulým dílům nové. Z nejviditelnějších prvků to je charismatický hlavní hrdina, dospělejší pojetí, systém sociálních vazeb, řízení v opilosti... | První díl byl klon a druhý stejně tak. Jakkoliv povedená, neobsahuje tahle hra téměř nic, co už jsme někde jinde neviděli. Snad až na pár šílených vedlejších úkolů. |
PŘÍBÉH |
zdroj:
tisková zpráva
Zaobalit do smysluplného sledu událostí boj o zločinecké kápo se tentokrát povedlo velmi dobře. Přispěly k tomu vynikající charaktery, opravdový pocit, že se hrabu z bláta přes všechny ty opilce a feťáky někam výš. | Poradit si se smrtí hlavního hrdiny jeho zázračným oživením a následným probuzením z kómatu je jedno z nejběžnějších klišé, které znám. |
HLAVNÍ HRDINA |
zdroj:
tisková zpráva
Niko Bellic je východoevropský bohatýr. Je to bývalý voják a námořník. Do USA přijel zapomenout na staré šrámy a začít nový život. Zkrátka sympaťák. A ten jeho sexy přízvuk! | Vytvořit si násilného šílence podle vlastních představ je hezké. Jenže i díky tomu, že si ho mohu kdykoliv úplně předělat, je těžké se s takovou persónou ztotožnit. |
OSTATNÍ POSTAVY |
Ve hře se povedlo parádně zachytit nátury různých národností – opilecké velkohubé Rusáky nebo sebevědomé tradicionalistické Iry. Velmi dobře na mě zapůsobilo i nekonečné dobývání Kate. | Za zmínku stojí jak celkové vzezření ostatních gangů (Japonci), tak i ti nejvyšší v hierarchii jednotlivých organizací, například obří Maero s radioaktivním tetováním v obličeji! Poprvé plichta! |
MĚSTO |
Plocha GTA IV mi přijde určitě menší než Saints Row 2. Ale je velmi důležité, že na takové menší ploše je více staveb a jsou logičtěji poskládané. Pokud bych měl tedy posuzovat rozlohu, vyhraje SR2, ale jinak je lépe zpracováno město v GTA. | Ačkoliv jsem to nezkoušel, jako v případě druhé hry, kdy mi vyšlo nějakých 10 km čtverečných, odhadl bych StillWater na takových 12-15 kilometrů čtverečních. Ale jak je naznačeno vlevo, méně je někdy více a zde se tak dočkáme jistých hluchých míst. Na druhou stranu, alespoň je kde si zalétat. Druhá plichta! |
ŽIVOST |
zdroj:
tisková zpráva
Ulice Liberty City jsou plné lidí, hustota dopravy se odvíjí od denní doby s dopoledními i odpoledními zácpami a ranním svozem odpadků. Nádhera. | Saints Row 2 se sice nemůže srovnávat se zaplněností světa GTA IV, ale přesto potěší všemožné uvěřitelné situace. Před obchodem s alkoholem se scházejí bezdomovci s prostitutkami a lidé při dešti vytahují deštníky. |
INTERIÉRY |
Vcelku běžně je možné vcházet do bytových domů a po schodištích šplhat až na střechu, ale jaksi to nemá valného smyslu. Kromě těchto slepých uliček lze bez loadingu navštěvovat restaurace, sportoviště nebo obchody. Úplně stranou pak nechávám prostory, do nichž se lze dostat pouze v rámci misí. |
zdroj:
tisková zpráva
Co se klasických možností týče, je na tom Saints Row 2 v podstatě stejně. Volně přístupné jsou různé krámky a vlastní nemovitosti. Velkým plusem jsou komplexy podzemních chodeb nebo jeskyní, které skrývají různá překvapení. |
HUMOR |
Během plnění příběhových misí jsem se příliš nesmál, vtípky jsou skrytější, plný je jich zejména internet a humor je celkově sušší. |
zdroj:
tisková zpráva
Saints Row 2 je na parodování a zesměšňování čehokoliv postaveno. Jenže všeho moc škodí a po pár hodinách vám stále stejné vtípky moc směšné nepřijdou. Nejvíce jsem se ale bavil u náhodných komentářů lidí na ulici nebo během misí. Takové: „That´s shit!“ při sprejování močůvkou mě dostalo. |
VEDLEJŠÍ ÚKOLY |
Příběh je hlavní nosnou částí a dost podstatně to odnesly vedlejší aktivity. Můžete sice hrát na automatech, střílet holuby, jít se s kámoši opít, zahrát si šipky nebo bowling, ale to je dost málo. Navíc nejsou postranní mise příliš zábavné. |
zdroj:
tisková zpráva
Právě nepovinné úkoly jsou hlavní devizou téhle hry. Je jich obrovské množství a každá jiná. Za splnění získáváte použitelné bonusy, za celou dobu hraní jsem se jich nepřejedl a spousta mi jich zbyla i po dokončení hlavního příběhu. Viva! |
VÝDRŽ |
Při poctivém sledování všech filmečků, plnění misí a účastnění se sociálního života, mi trvalo dokončení příběhové linie téměř čtyřicet hodin. A to je slušná porce. |
zdroj:
tisková zpráva
Zbavit se posledního soka se mi povedlo rychleji než u konkurence. Na druhou stranu šíře doplňkových misí zvedá životnost nad GTA. A navíc je tím zajištěna zábava i po dohrání hlavní příběhové linie. |
REALISTIČNOST |
zdroj:
tisková zpráva
Ačkoliv by ve skutečnosti nic podobného nebylo možné, zpracovává GTA život zločince podstatně věrohodněji a stejné to je s herním prostředím. | Jenže realita nemusí být zábavná. Těžko odsuzovat až komiksové Saints Row 2 zpracování, když byla hra od počátku tak prezentována. |
OVLÁDÁNÍ A ZAMĚŘOVÁNÍ |
zdroj:
tisková zpráva
S touhle sérií už vyrůstám dlouhá léta, na způsob ovládání jsem zvyklý a vyhovuje mi. Na konzolích je automatické zaměřování běžné, zde jde spíše o poloautomatické s nutností přidat jistou dávku vlastní šikovnosti. | Když už Volition zkopírovali všechno, nechápu, proč právě ovládání měnili. Je pravda, že různých schémat je více, ale nestudoval jsem je a prostě si zvykl na základní. Trochu jsem na gamepadu měl problémy s mířením, protože na rozdíl od GTA, Saints Row 2 vám v zaměřování nijak nepomůže. |
PŘEMÍSŤOVADLA |
Na vozidlech, letadlech a člunech se opět šetřilo a moc zajímavých vozítek jsem si neužil. Na druhou stranu, chování aut je na mnohem vyšší úrovni. |
zdroj:
tisková zpráva
Rozmanitost je opět doménou SR2 a různé vehikly, včetně v GTA úplně chybějících letadel, dokazují, že když je z čeho vybírat, je hráči lépe. Navíc si můžete vytunit i poslední pojízdný hamburgerový stánek třeba nitrem. |
ZBRANĚ |
Žádné vylomeniny se nekonají, a tak se musíme spokojit s klasickými pistolemi, samopaly, raketometem a granáty. |
zdroj:
tisková zpráva
Taser je ošklivá mašinka, stejně jako je katana ostrý nůž. Uhovnovat policejní auto k výbuchu je taky odvaz. Muhehe... |
BOJ NA BLÍZKO |
Beze zbraně se dlouho neohřejete a kdybyste chtěli ručního způsobu řešení potyček využívat častěji, spláčete nad výdělkem. |
zdroj:
tisková zpráva
Náboje dochází velmi rychle a často se stává, že musíte vytáhnout katanu nebo někoho prostě umlátit holýma rukama. Kupodivu je to zábavné a za souboje ve Fight Club nebo na způsob Kill Bill dostává Saints Row 2 další výhru. |
PŘESTŘELKY |
zdroj:
tisková zpráva
Ač naskriptované (nebo právě proto?), je tanec v dešti kulek velmi intenzivní a zábavnou zkušeností. A i přes automatické zaměřování přestřelky neztrácejí na obtížnosti. Na pomyslném trůnu pak sedí legendární vykrádačka banky se sourozenci z rodiny McReary. | Ne že by měly nějakou větší chybu, ale na svého soka v tomhle případě prostě nemají. Jak podotkl kdosi na našem fóru, GTA IV je takovou FPS ve městě a tomu se Saints Row 2 prostě nedokázala vyrovnat. |
VÝVOJ POSTAVY / RPG PRVKY |
Niko Bellic se z vystrašeného zajíčka přerodí v nemilosrdného zabijáka. Nicméně přeměna je to spíše psychologická než, že by odemykala nějaké nové možnosti. A to beru v ponětí i takové věci jako získání telefonu. |
zdroj:
tisková zpráva
Hlavní hrdina se mění neustále, splněné úkoly mu pořád přidávají další vlastnosti, vybavuje si sídlo, upravuje auta, tetuje paže. Oproti GTA IV tisíce možností a jasná výhra. |
MULTIPLAYER |
Poprvé v sérii GTA jsme se dočkali oficiální podpory více hráčů a jde určitě o krok vpřed. Ač kvalitní, tak žádnou revoluci multiplayer kupodivu nepřinesl. Naopak jeho přítomnost dokázala, že co je dobré v singlu, nemusí být stejné ve více lidech. |
zdroj:
tisková zpráva
I Saints Row 2 nabízí širokou škálu multiplayerových módů. Navíc přihazuje možnost kooperace dvou hráčů při postupu příběhem. Jenže pokud nemáte kamaráda, se kterým byste se byli schopni dohodnout, tak na kvalitní pařbu, při anonymním přiřazování spoluhráčů bez možnosti nastavit parametry, raději zapomeňte. |
GRAFIKA |
zdroj:
tisková zpráva
Ačkoliv běží na PS3 v nižším rozlišení a nakonec to nebyla taková bomba, jakou jsme si představovali, je vizuální stránka GTA IV zatím tím nejlepším, co městské akce nabízí. | Má světlé momenty, ale v porovnání se svým vzorem jde doslova o katastrofu. I když na hratelnost to vliv nemá. |
FYZIKA |
zdroj:
tisková zpráva
Euphoria engine udělal své a přestože se o reakcích postav na vnější podněty nedá hovořit jako o realistických, je na úplně jiné úrovni. Stejně tak ovládání aut je o kus vpředu oproti SR2. | Zde platí v podstatě to samé co u grafiky. Oproti GTA IV zastaralá technologie, i když mě osobně se třeba starý dobrý ragdoll líbí víc než přehnané výkruty v podání Euphoria. Jenže auta po asfaltu kloužou jako srnka na naolejovaných parketách. |
PLYNULOST |
zdroj:
tisková zpráva
Přes veškeré vizuální kvality kupodivu plynulejší než o dost hůře vypadající kolega. I když problémy s framerate se objevují i zde. Navíc nesmíme zapomenout na tak trochu podvádění s rozlišením. Ale radši nižší rozlišení než trhající obraz. | Nejde jen o trhání při zběsilých honičkách v autě, ale i o brutální doskakování objektů, krátkou viditelnost (co se detailů týče), mizení aut a spoustu bugů. |
ATMOSFÉRA |
zdroj:
tisková zpráva
Zde je jasným vítězem GTA IV za sžití se s Nikem, bouřky s klepajícím se gamepadem a zamilované randění s Kate. | U SR2 oceňuji pár gangsta sekvencí, ale celkově mi vše přišlo takové neosobní, v ničem nevynikající. O nekonzistenci hlavního hrdiny už byla řeč. |
HUDBA / RÁDIO |
zdroj:
tisková zpráva
Musím se přiznat, že po nářezu z Vice City (Flash FM) a San Andreas (K-Rose) mě zdejší stanice trochu zklamaly. Sice jsou plné známých hitů, ale tak nějak mě neoslovily. To ovšem neznamená, že jsou špatné. Situaci nakonec zachránil Lazlow. | Ačkoliv jsem si oblíbil stanice s vážnou hudbou a world music, písniček je málo, reklam ještě méně a chybí kecací rádio. A vyložených hitovek jako šafránu, škoda. |
SOUČET VÝHER V KATEGORIÍCH |
Grand Theft Auto IV | Saints Row 2 |
12 | 9 |